Policijai nukovus du žmones Londone sužeidusį „nuteistą ekstremistą“ JK žada imtis pokyčių

Jungtinės Karalystės vyriausybė pažadėjo įvesti didžiulių pokyčių sistemoje, atsakingoje už į laisvę paleistus už teroristinę veiklą nuteistus asmenis, sekmadienį policijai nukovus islamistų ekstremistą, Londone peiliu sužalojusį du žmones.

 Jungtinės Karalystės vyriausybė pažadėjo įvesti didžiulių pokyčių sistemoje, atsakingoje už į laisvę paleistus už teroristinę veiklą nuteistus asmenis, sekmadienį policijai nukovus islamistų ekstremistą, Londone peiliu sužalojusį du žmones.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Karalystės vyriausybė pažadėjo įvesti didžiulių pokyčių sistemoje, atsakingoje už į laisvę paleistus už teroristinę veiklą nuteistus asmenis, sekmadienį policijai nukovus islamistų ekstremistą, Londone peiliu sužalojusį du žmones.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-03 08:06

Policija nurodė, kad 20-metis Sudeshas Ammanas, išpuolio metu dėvėjęs netikrą mirtininko diržą, buvo nušautas vienoje judrioje pietų Londono gatvėje vakar apie 14 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Neseniai S. Ammanas buvo anksčiau laiko paleistas iš kalėjimo, kur atliko bausmę už teroro nusikaltimus.

Incidentas įvyko praėjus vos dviem mėnesiams po to, kai policija nukovė kitą anksčiau laiko iš kalėjimo paleistą už teroro nusikaltimus nuteistą asmenį, mirtinai subadžiusį du žmones, dalyvavusius konferencijoje apie kalinių reabilitaciją šalia Londono tilto JK sostinės širdyje.

Po tos atakos vyriausybė paskelbė, kad bus taikomos ilgesnės laisvės atėmimo bausmės už teroristinę veiklą ir už tokius nusikaltimus nuteisti asmenys nebebus paleidžiami į laisvę anksčiau laiko. Be to, pažadėta nuo kitų finansinių metų padidinti kovos su terorizmu policijos biudžetą.

Po sekmadienio išpuolio britų premjeras Borisas Johnsonas pareiškė: „Rytoj (pirmadienį) paskelbsime apie tolesnius planus dėl esminių pokyčių sistemoje, atsakingoje už nuteistuosius už teroristinius nusikaltimus.“

Policijos komisaro padėjėja Lucy D'Orsi skaitydama pareiškimą prie Skotland Jardo sakė, kad „įtariamasis buvo neseniai paleistas iš kalėjimo, kur atliko bausmę už islamistinio pobūdžio nusikaltimus“.

„Įtariamasis oficialiai dar nebuvo identifikuotas,.. bet esame tikri, kad tai buvo 20 metų Sudeshas Ammanas“, – sakė ji.

S. Ammanas į kalėjimą pateko 2018-ųjų gruodį už 13 teroristinių nusikaltimų, o prieš kelias savaites buvo paleistas į laisvę su sąlyga, kad bus „aktyviai stebimas policijos“, informavo žiniasklaida.

2018 metų gegužę jis buvo sulaikytas dėl įtarimų planuojant teroro ataką. Mėnesiu anksčiau policijai buvo pranešta apie jo pranešimus susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

„Mačetė ir sidabriniai balionėliai“

Atakos liudininkas pasakojo matęs vyrą „su mačete ir sidabriniais balionėliais ant krūtinės“, bėgantį nuo civiliais rūbais vilkinčių policijos pareigūnų. Tada, pasak jo, policija ėmė šaudyti.

„Tada tas vyras buvo pašautas. Manau, kad girdėjau tris šūvius“, – pridūrė liudininkas.

Jis pasakojo prisiglaudęs bibliotekoje, o kiti praeiviai slėpėsi artimiausiose parduotuvėse.

Socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašai, kuriuose galimai užfiksuotas minimas incidentas. Juose matomi ginkluoti policininkai, apsupę ant žemės gatvėje gulintį vyrą. Netrukus jie paragino žmones atsitraukti, o į įvykio vietą atvyko skubios pagalbos tarnybos.

L. D'Orsi sakė, kad iš pradžių manyta, jog vienas į penktą dešimtį įkopęs vyras patyrė gyvybei pavojų keliančių sužalojimų, bet dabar jo būklė pagerėjo. Jis gydomas ligoninėje.

Medikai taip pat suteikė pagalbą vienai šeštą dešimtį metų pasiekusiai moteriai, ji buvo išrašyta iš ligoninės.

Dar viena dvidešimt kelerių metų moteris buvo nesunkiai sužalota, manoma, kad ją sužeidė atskriejusios stiklo šukės.

B. Johnsonas padėkojo pagalbos tarnyboms ir pridūrė: „Mano mintys yra su sužeistaisiais ir tais, kuriuos paveikė [šį nelaimė].“

Londono meras Sadiqas Khanas sakė: „Teroristai siekia mus suskaldyti ir sunaikinti mūsų gyvenimo būdą; čia, Londone, niekada neleisime, kad jiems pavyktų.“

Policija gali nuspręsti panaudoti ginklą

Vietos Žaliųjų partijai atstovaujantis tarybos narys ir vienas iš nacionalinės Žaliųjų partijos lyderių Jonathanas Bartley pavadino nelaimę „visišku nukrypimu“.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė, kad vieta, kur įvyko incidentas, yra „labai saugi bendruomenė, pasižyminti nuostabia įvairove“.

Buvęs policijos patarėjas taktinių šaunamųjų ginklų klausimais Andy Redheadas sakė, kad dar pernelyg anksti spėlioti, ar išpuolį įvykdęs vyras buvo stebimas pareigūnų.

Britų policija paprastai nesinešioja šaunamųjų ginklų, bet ginkluotos policijos pajėgos gali nuspręsti panaudoti ginklą.

„Jei jie mano, kad iškilusi grėsmė gyvybei,.. vienintelis būdas su tuo susidoroti yra panaudoti šaunamąjį ginklą“, – kalbėjo A. Redheadas.

Lapkričio pradžioje JK sumažino terorizmo pavojaus laipsnį nuo „smarkios grėsmės“ iki „žymios grėsmės“. Grėsmės žyma „smarki“ reiškia, jog pareigūnai mano, kad nauja ataka yra labai tikėtina, o žyma „žymi“ nurodo, kad ji yra tikėtina. Tai yra žemiausias JK terorizmo pavojaus laipsnis per daugiau kaip penkerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.