Mirė Kenijos autoritarinis eksprezidentas Danielis Arapas Moi

Buvęs Kenijos prezidentas Danielis Arapas Moi, 1978–2002 metais valdęs šalį geležiniu kumščiu, mirė eidamas 96-uosius, antradienį pranešė vienas jos giminaitis ir šaltinis vyriausybėje.

 Buvęs Kenijos prezidentas Danielis Arapas Moi, 1978–2002 metais valdęs šalį geležiniu kumščiu, mirė eidamas 96-uosius, antradienį pranešė vienas jos giminaitis ir šaltinis vyriausybėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Buvęs Kenijos prezidentas Danielis Arapas Moi, 1978–2002 metais valdęs šalį geležiniu kumščiu, mirė eidamas 96-uosius, antradienį pranešė vienas jos giminaitis ir šaltinis vyriausybėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2020, 7:58 AM, atnaujinta Feb 4, 2020, 8:39 AM

„Jis mirė savo namuose“ Kenijos vakaruose, naujienų agentūrai AFP sakė eksprezidento artimasis, pageidavęs likti anonimas.

Vėliau antradienį D. A. Moi mirties faktą valstybinio transliuotojo paskelbtame pareiškime patvirtino prezidentas Uhuru Kenyatta.

24 metus šalį valdęs D. A. Moi ilgiau nei mėnesį gulėjo ligoninėje.

Nors kritikai jį vadino diktatoriumi, eksprezidentą tvirtai palaikė daugelis keniečių. Jis buvo laikomas vienijančia figūra, kai perėmė valdžią po Jomo Kenyattos mirties einant prezidento pareigas. Vis tik kai kurie sirgusio J. Kenyattos sąjungininkai mėgino pataisyti konstituciją, siekdami neleisti D. A. Moi, tuomet dirbusiam viceprezidento poste, automatiškai perimti valdžią mirus prezidentui.

D. A. Moi tuo neramiu laikotarpiu elgėsi taip atsargiai, kad išgirdęs apie J. Kenyattos mirtį pabėgo į savo namus Lūžių Slėnyje, ir sugrįžo tik gavęs garantijų dėl savo saugumo.

1982 metais D. A. Moi vyriausybė parlamente prastūmė konstitucijos pataisą, iš esmės pavertusią Keniją vienpartine valstybe. Vėliau tais metais kariuomenė sutrukdė opozicijai ir daliai oro pajėgų karininkų surengti valstybės perversmą. Tąsyk žuvo mažiausiai 159 žmonės.

Remiantis vyriausybei pavaldžios Tiesos, teisingumo ir susitaikymo komisijos ataskaita, kurioje įvertinamas jo valdymo laikotarpis, D. A. Moi vyriausybė tapo represyvesne disidentų atžvilgiu.

Politiniai aktyvistai ir kiti veikėjai, išdrįsę priešintis D. A. Moi valdžiai, buvo reguliariai sulaikomi ir kankinami, pažymima ataskaitoje, atkreipiant dėmesį į neteisėtus areštus ir nužudymus, įskaitant užsienio reikalų ministro Roberto Ouko nužudymą.

„Teismų sistema prisidėjo prie nuolatinių pažeidimų, o parlamentas buvo paverstas marionete, kontroliuojama geležiniu vykdomosios valdžios kumščiu“, – pabrėžia ataskaitos autoriai.

Anot jų, korupcija, ypač neteisėtas žemės sklypų paskirstymas, tapo institucionalizuota, o ekonominė galia buvo centralizuota kelių asmenų rankose.

1991 metais tėvynainių ir Vakarų spaudžiamas D. A. Moi patenkino reikalavimus įvesti šalyje daugiapartinę sistemą. Tais metais buvo surengta demonstracija, per kurią policija nužudė per 20 žmonių.

1992 ir 1997 metais vykusius daugiapartinius rinkimus aptemdė politinis ir etninis smurtas, už kurį, kritikų teigimu, buvo atsakinga vyriausybė.

D. A. Moi pasitraukus iš valdžios 2002-aisiais, Kenijoje – Rytų Afrikos labiausiai išsivysčiusioje šalyje – dėl korupcijos buvo fiksuojamas neigiamas ekonomikos augimas.

Jis dažnai kaltindavo Vakarus skleidžiant apie jį neigiamą informaciją ir sukeliant šaliai ekonominių sunkumų, su kuriais jo valdymo metais susidūrė daugelis keniečių.

Kaip ir jo pirmtako J. Kenyattos atveju, daugelis vyriausybės projektų, pastatų, banknotų ir monetų buvo pavadinti D. A. Moi vardu.

Kai keniečiams atsibodo toks valdymo būdas, šalis nubalsavo už naują konstituciją, įsigaliojusią 2010 metais ir turinčią nuostatų, draudžiančių kurti asmenybės kultus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.