Teismas atšaukė prezidento rinkimų rezultatus: bus naujas balsavimas

Malavio konstitucinis teismas dėl didelio masto pažeidimų pirmadienį anuliavo pernai gegužę vykusio balsavimo, per kurį buvo perrinktas prezidentas Peteris Mutharika, rezultatus ir nurodė surengti naujus prezidento rinkimus.

 Malavio konstitucinis teismas dėl didelio masto pažeidimų pirmadienį anuliavo pernai gegužę vykusio balsavimo, per kurį buvo perrinktas prezidentas Peteris Mutharika, rezultatus ir nurodė surengti naujus prezidento rinkimus.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Malavio konstitucinis teismas dėl didelio masto pažeidimų pirmadienį anuliavo pernai gegužę vykusio balsavimo, per kurį buvo perrinktas prezidentas Peteris Mutharika, rezultatus ir nurodė surengti naujus prezidento rinkimus.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-04 10:09

P. Mutharika, kuris liks prezidento poste iki naujų rinkimų, turi teisę apskųsti šį sprendimą, veikiausiai sukelsiantį suirutę šioje įprastai taikioje Pietų Afrikos valstybėje.

„Pripažįstame, kad pirmasis atsakovas (P. Mutharika) nebuvo tinkamai išrinktas Malavio prezidentu 2019 metų gegužės 21 dieną“, – paskelbė vyriausiasis teisėjas Healey Potani.

„Anuliuojame prezidento rinkimų rezultatus ir įsakome surengti naujus rinkimus“ per 150 dienų, pridūrė jis.

Verdiktas sukėlė džiaugsmą antrame pagal dydį Blantairo mieste, kur skurdžių miestelių gyventojai paleido fejerverkus.

„Džiaugiuosi. Man tikrai trūksta žodžių, bet tai yra šviesi nauja diena Malaviui“, – sakė vieno universiteto studentė Laura Banda.

„Tikiuosi, kad šaliai tai bus esminis posūkis“, – pridūrė 22 metų mergina.

Malavio Kongreso partija – pagrindinė opozicinė politinė jėga, apskundusi teismui rinkimų procesą, – nutartį pavadino „labai teisingu sprendimu“, kuris „sukūrė precedentą“ būsimiems balsavimams.

Penki teisėjai sutiko, kad „pažeidimai ir anomalijos buvo tokie paplitę, sistemingi ir rimti,.. kad rezultatų teisingumui iškilo rimtas pavojus“.

Jie pridūrė, kad Malavio rinkimų komisijos (MEC) paskelbtais rezultatais „negalima pasitikėti kaip tikru rinkėjų valios atspindžiu“.

Nei valdančioji partija, nei vyriausybė į prašymus pakomentuoti verdiktą dar nesureagavo.

„Vis dar tariuosi ir galėsiu su jumis pasikalbėti tik tada, kai pasikalbėsiu su savo viršininkais“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovas Markas Botomani.

Paskelbus, kad P. Mutharika užsitikrino 38,5 proc. rinkėjų paramą ir laimėjo rinkimus nedidele balsų persvara, šalyje kilo pavienių protestų.

Antrą vietą užėmęs Lazarus Chakwera, kuris nuo nugalėtojo atsiliko vos 159 tūkst. balsų, pareiškė, kad iš jo buvo atimta pergalė, ir kreipėsi į teismą.

Ši byla prikaustė šalies dėmesį: malaviečiai pusmetį įdėmiai klausėsi per radiją, kaip liudytojai duodavo parodymus apie numanomą balsų klastojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.