ES pasiūlys griežtesnę stojimo į bloką tvarką, kurią bus galima ir atšaukti

Europos Komisija turi pasiūlyti griežtesnę naujų narių priėmimo į bloką procedūrą su nuostata, kad dėl proceso dalių gali būti deramasi iš naujo, jei bus manoma, kad kandidačių pažanga nyksta.

 ​Europos Komisija turi pasiūlyti griežtesnę naujų narių priėmimo į bloką procedūrą su nuostata, kad dėl proceso dalių gali būti deramasi iš naujo, jei bus manoma, kad kandidačių pažanga nyksta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Europos Komisija turi pasiūlyti griežtesnę naujų narių priėmimo į bloką procedūrą su nuostata, kad dėl proceso dalių gali būti deramasi iš naujo, jei bus manoma, kad kandidačių pažanga nyksta.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2020, 1:31 PM

Kaip rodo pasiūlymo projektas, kurį trečiadienį matė naujienų agentūra AFP, stojimo derybas būtų galima „sustabdyti tam tikrose srityse... arba suspenduoti visas“, o jau uždaryti derybų skyriai galėtų būti „vėl atidaryti arba pradėti iš naujo“.

Planas bus laikomas bandymu nuraminti Prancūziją, kuri blokavo Albanijos ir Šiaurės Makedonijos įstojimą, nors abi šios šalys atitiko esamus stojimo kriterijus.

Europos Komisijos pasiūlymu nekeičiami pagrindiniai teisiniai ir demokratiniai standartai, kuriuos kandidatės iš Balkanų turi atitikti, kad galėtų pradėti stojimo derybas.

Tačiau projekte „Prisijungimo proceso stiprinimas: patikima ES perspektyva Vakarų Balkanams“ raginama užtikrinti lyderių Europos Sąjungoje ir už jos ribų „stipresnį politinį vadovavimą“.

Į ES įstoti norinti šalis turi pademonstruoti, kad jos kandidatūra „nejuda autopilotu, ir privalo atspindėti aktyvų visuomenės pasirinkimą... pasiekti ir gerbti aukščiausius Europos standartus bei vertybes“.

„Lygiai taip pat valstybių narių įsipareigojimas dėl bendros ateities su Vakarų Balkanais, kaip visateisėmis Sąjungos narėmis, yra reikšmingas politinis, o ne paprasčiausiai techninis reikalas“, – sakoma projekte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.