D. Trumpo likimas aiškus: JAV Senatas prezidentą išteisino

JAV Senatas trečiadienį balsuoja dėl prezidento Donaldo Trumpo atstatydinimo. Prieš 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku prasidėjusį balsavimą demokratų senatoriai išsakė paskutinius argumentus, ragindami D. Trumpą pripažinti kaltu ir pašalinti iš posto. Tačiau manoma, kad D. Trumpas, kaltinamas piktnaudžiavimu valdžia ir trukdymu Kongresui, bus išteisintas pagal partinę liniją po beveik tris savaites trukusio apkaltos teismo Senate, kur respublikonai turi daugumą.

 JAV Senatas trečiadienį balsuoja dėl prezidento Donaldo Trumpo atstatydinimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV Senatas trečiadienį balsuoja dėl prezidento Donaldo Trumpo atstatydinimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2020, 11:05 PM, atnaujinta Feb 6, 2020, 3:25 PM

00 val. 02 min. D.Trumpo apkaltos teismas yra oficialiai baigtas. 

D. Trumpą palaikė visi respublikonai, išskyrus Jutos senatorių Mittą Romney – pastarasis balsavo, kad prezidentas kaltas dėl piktnaudžiavimo valdžia, tačiau atmetė kaltinimus dėl trukdymo Kongresui.

Tuo tarpu demokratai vieningai balsavo už kaltinimus prezidentui. Jie teigia, kad prezidento veiksmai prilygo neteisėtam raginimui užsienio vyriausybei kištis į JAV rinkimus.

Prezidento pašalinimui iš pareigų reikėjo 67 – dviejų trečdalių – senatorių balsų.

23 val. 45 min. Likus dar kelioms akimirkoms iki balsų paskelbimo, D.Trumpo rinkimų kampanijos nariai ėmė džiūgauti dėl pergalės prieš demokratus.

Rinkimų kampanijos socialinio tinklo „Twitter" puslapyje taip pat pasidalinta vaizdeliais, kuriuose Senato daugumos lyderio Mitcho McConnello veidas uždėtas ant Nancy Pelosi kūno. Vaizdo klipe N.Pelosi plėšo D.Trumpo metinę kalbą. 

23 val. 32 min. JAV Senatas prezidentą D. Trumpą išteisino ir dėl antrojo straipsnio. Už D.Trumpo pašalinimą iš prezidento posto balsavo 47 Senato nariai, prieš – 53 nariai. 

23 val. 26 min. JAV Senatas balsuoja dėl antrojo apkaltos straipsnio – trukdymo Kongresui.

23 val. 21 min. Senatas atmetė kaltinimus, kad prezidentas karinės pagalbos įšaldymą Ukrainai naudojo kaip spaudimo priemonę imtis tyrimo prieš D. Trumpo politinį oponentą demokratą Joe Bideną. Kaltu D.Trumpą laikė 48 Senato nariai, nekaltu – 52 senatoriai. 

23 val. 20 min. Kaip ir tikėtasi, respublikonų partijos narys Mittas Romney balsavo už D.Trumpo pašalinimą iš prezidento pareigų.

23 val. 18 min. Šiandienos balsavimas yra istorinis dėl dviejų priežasčių: tai yra pirmas kartas, kai prezidento partijos narys balsavo už jo pašalinimą iš pareigų, taip pat tai yra pirmas kartas, kai priešininkų partiją susivienyjo parama apkaltai.

23 val. 11 min. Senatas pradėjo balsavimą dėl pirmojo apkaltos straipsnio – piknaudžiavimo valdžia. Senatoriai balsuoja žodžiais „kaltas" arba „nekaltas" po to, kai juos pakviečia pavarde. Po šio balsavimo senatoriai balsuos dėl antrojo apkaltos straipsnio.

D. Trumpas buvo apkaltintas įšaldęs 391 mln. JAV dolerių (355,5 mln. eurų) vertės gynybos pagalbą Ukrainai, mėgindamas spausti Kijevą imtis antikorupcinių tyrimų, nukreiptų prieš demokratus ir buvusį viceprezidentą Joe Bideną – vieną pagrindinių pretendentų tarp Demokratų partijos kandidatu į prezidento postą.

Demokratai, remiami bent jau keleto respublikonų, kurie atrodo esantys įtikinti kaltintojų išdėstytų faktų, sako, kad tokie veiksmai prilygsta neteisėtam raginimui užsienio vyriausybei kištis į JAV rinkimus.

„Kai mūsų prezidentas kviečia ir spaudžia užsienio vyriausybę juodinti politinį oponentą ir trikdyti 2020 metų prezidento rinkimų principingumą, jis privalo būti pašalintas iš pareigų“, – trečiadienį Senate pareiškė demokratas Jeffas Merkley.

Tačiau dvi savaites trukęs argumentų dėstymas, aptemdytas respublikonų atsisakymo iškviesti papildomų liudytojų ir pareikalauti iš Baltųjų rūmų dokumentų, galinčių pagrįsti kaltintojų poziciją, neatrodo grasinantis atimti iš D. Trumpo valdžią.

Prezidento populiarumas apkaltos balsavimo išvakarėse pasiekė pastarųjų trejų metų aukštumas – D. Trumpą palaiko 49 proc. amerikiečių, rodo, viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Gallup“ apklausa.

Respublikonas senatorius Johnas Cornynas argumentavo, kad beprecedentis JAV vadovo pašalinimas iš posto jokiu būdu nebūtų tinkamas atsakas į apkaltos kaltinimus ir pateiktus įrodymus – anot jo, itin partietiškus.

Šis klausimas turėtų būti išspręstas per rinkimus lapkričio mėnesį, o ne Senato apkaltinamuoju nuosprendžiu, pabrėžė J. Cornynas.

„Jungtinių Valstijų prezidento apkalta yra sunkiausias pasirinkimas, kokio galime siekti šioje šalyje. Tai yra mūsų konstitucijos branduolinė priemonė, kraštutinis pasirinkimas“, – aiškino senatorius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.