Išvengė didžiulės tragedijos: šeimą išžudęs 14-metis pasigailėjo renginio dalyvių

Tik dėl atsitiktinumo Lenkijai pavyko išvengti masinių žudynių. 14-metis moksleivis Lukaszas W. Chelmo mieste peiliu subadė pamotę ir jos 18-metį sūnų ir tikėjosi surengti skerdynes kultūros namuose.

 Moksleivis kėlė įtarimų, bet jis policiją tikino, kad nieko blogo daryti neketina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Moksleivis kėlė įtarimų, bet jis policiją tikino, kad nieko blogo daryti neketina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Varšuva

Feb 6, 2020, 9:52 AM

Aštuntokas manė, kad šeštadienio vakarą čia vyks koks nors jaunimo renginys, ir planavo subadyti kuo daugiau „nemėgstamų“ asmenų. Tą vakarą kultūros namuose vyko spektaklis, į kurį buvo susirinkę tik vyresnės kartos žmonės.

Lukaszas W. į pastatą įėjo krauju aptaškytais rūbais.

Vaikinas pro užkulisius užlipo į sceną, joje apžiūrėjo spektaklyje vaidinančius aktorius ir salėje sėdinčius žiūrovus ir nusivylęs išsliūkino į lauką.

Kruvinas paauglys su peiliu

Žiūrovai krauju apsitaškiusio jaunuolio pasirodymą per teatre rodytą komediją palaikė originaliu režisieriaus sumanymu, o dauguma aktorių buvo įsijautę į savo vaidmenis ir stengėsi nekreipti dėmesio į scenoje pasiklydusį asmenį.

Kažką negero įtarė tik vienas muzikantas, kuris buvo ką tik išėjęs baigęs repeticiją.

Vyriškis skubiai pranešė policijai apie peilį rankoje besinešantį kruviną paauglį ir nusekė jam iš paskos. Policija Lukaszą W. sulaikė jam nuėjus vos kelis šimtus metrų.

Jaunuolis nesipriešino, tik ištarė: „Šūdas, daugiau nieko ir nenudūriau.“

Greitosios pagalbos medikams atvykus į vaikino namus pamotė jau buvo negyva, o jos sūnų gydytojams pavyko atgaivinti. Vaikinas turėtų pasveikti.

Lukaszo W. tėvo žudynių metu namuose nebuvo, tačiau kitame kambaryje buvo jo 2 metų sesutė ir 16 metų netikra sesuo, kurių užpuolikas pasigailėjo.

Kėlė įtarimų ir anksčiau

Chelmo policijos pareigūnai prieš mėnesį apklausė vaikiną, nes jo elgesys jiems kėlė įtarimą. Apie ketinimą surengti žudynes moksleivis buvo pranešęs socialiniame tinkle „Facebook“.

Viena klasės draugė apie tai papasakojo mokytojai, o ji informavo policiją, tačiau Lukaszas W. policininkams garantavo, kad tai buvo tik nevykęs pajuokavimas.

Lemtingą dieną Lukaszas W. „Facebook“ parašė, kad „atėjo laikas žudyti“, ir tuomet įvykdė kraupų nusikaltimą.

Mokytojai pasakojo, kad vos prieš metus į Chelmą su tėvu ir naująja šeima atsikraustęs berniukas buvo tylus ir užsidaręs, o pedagogai dėl jo elgesio nusiskundimų neturėjo.

Domėjosi kitais žudikais

Tėvas Robertas W. prasitarė, kad sūnus ėmė keistis prieš pusmetį, kai pradėjo žavėtis šaudynėmis JAV mokyklose, be to, peiliu ant rankos išsipjaustė garsios Lenkijos žudikės moksleivės, poetės Zuzannos Maksymiuk vardą ir pavardę.

Nuo to laiko jis pasidarė neklusnus, pradėjo brutaliai elgtis.

Moksleivių poezijos konkursą laimėjusi ir knygą išleidusi abiturientė Z.Maksymiuk ypač išgarsėjo tuo, kad 2014 metais prikalbino savo vaikiną Kamilį N. nužudyti jo tėvus, kurie nepritarė šiai draugystei.

Su mama universiteto dėstytoja augusi Z.Maksymiuk ir pasiturinčių verslininkų šeimoje augęs Kamilis N. buvo laikomi Bielsko miestelio elito atstovais, todėl jų poelgis stipriai šokiravo visuomenę.

Įsimylėjėliai klasės draugai vaikino tėvus peiliais užbadė miegančius, o kitą dieną nuvyko į poezijos vakarą, kur eiles turėjo skaityti Z.Maksymiuk. Abu žudikai buvo nuteisti kalėti po 25 metus.

Nemažai internautų komentaruose tuomet užtarė Z.Maksymiuk, o dabar palaiko Lukaszą W.

Žmonės rašė, kad tėvai neturėjo trukdyti klasės draugų draugystei, o Lukaszas W. galėjo kentėti dėl pamotės bei jos vyresnio sūnaus engimo.

Kai kurie Varšuvos sociologai prognozavo, kad Z.Maksymiuk gali daliai problemiškų paauglių tapti savotiška heroje, nes po įvykdytų žudynių internete labai išpopuliarėjo jos rašyti eilėraščiai.

Lukaszas W. neslėpė savo žavėjimosi ja.

Kambaryje jis buvo pasikabinęs merginos nuotrauką ir kelis eilėraščius.

Per pirmas Lukaszo W. apklausas policininkai stebėjosi, kad aštuntokas neatgailauja dėl pamotės nužudymo ir elgiasi tarsi kino žvaigždė.

Pamatęs, kad žurnalistai jį fotografuoja, paauglys taisėsi plaukus, šypsojosi ir draugiškai mojavo ranka.

Dėl jauno amžiaus aštuntokas buvo įkurdintas specialiojoje nepilnamečių globos įstaigoje.

Jo pakaltinamumą tikrins psichiatrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.