Mafijos šeimos atrado naują pajamų šaltinį: turtėti padeda ES pinigai

Senas nusikalstamumo tradicijas puoselėjančios Italijos mafijos šeimos atrado naują aukso gyslą – ES teikiamą finansinę paramą ūkiams. Ją nusikaltėliai perima grasindami ir terorizuodami žemdirbius.

 Mafijos šeimos atrado pajamų šaltinį – lobsta iš ES ūkiams teikiamų subsidijų.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
 Mafijos šeimos atrado pajamų šaltinį – lobsta iš ES ūkiams teikiamų subsidijų.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
 Italijos policija pasiryžusi bendradarbiauti su tarptautinėmis institucijomis, tačiau mafijos vadai visada yra žingsniu priekyje.<br>123rf.com nuotr.
 Italijos policija pasiryžusi bendradarbiauti su tarptautinėmis institucijomis, tačiau mafijos vadai visada yra žingsniu priekyje.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 6:13 PM

2012 m. ūkininkas iš nedidelio Sicilijos miestelio Tortoričio sulaukė svečių: aukšto rango mafijos klano atstovui reikėjo paslaugos.

Gino Bontempo norėjo išsinuomoti ūkininko Ignazio di Vincenzo žemę savo dukros vardu, kad galėtų gauti ES teikiamas subsidijas.

Akivaizdu, kad vyras šio pasiūlymo negalėjo atsisakyti. 2017 metais bendraudamas su policijos pareigūnais jis pasakojo, kad sutiko su šiuo pasiūlymu, bet pats už tai negavo nė skatiko.

I.di Vincenzo tuomet pareigūnams sakė: „Tas, kuris elgiasi kaip avis, visuomet būna suvalgomas vilko.“

Sicilijoje atlikto tyrimo duomenys rodo, kad per praėjusį dešimtmetį nusikalstamos grupuotės perėmė milijonus iš ES žemės ūkio fondų. Sausio 15-ąją vykusio specialaus reido metu buvo suimti 94 asmenys. G.Bontempo buvo tarp jų. Jis apkaltintas sukčiavimu, turto prievartavimu ir ryšiais su kitų mafijos šeimų nariais.

Kriminalinės grupuotės smarkiai pakeitė savo nešvarių darbų pobūdį ir dabar nuolat kėsinasi į įvairią ES suteikiamą paramą.

Parama – lengvas grobis

„Nebėra prasmės apvaginėti bankus. Jie atrado naujus būdus, kuriais gali pasiekti turtus be jokios rizikos“, – sakė antiteroristinių ir organizuoto nusikalstamumo policijos pajėgų pareigūnas Pasquale Angelosanto.

Mesinos miesto pareigūnas Gerardo Mastrodomenico tvirtino, kad žmonės bijo net ištarti mafijos šeimos pavardę.

„Jiems nebereikia nieko šaudyti“, – teigė pareigūnas.

ES subsidijas suteikia pagal žemės valdymo dokumentus, todėl kriminalinės grupuotės net nesivargina didžiulėse valdose ką nors užauginti.

Daug dirbantys ir sunkiai besiverčiantys ūkininkai nepretenduoja į jiems itin reikšmingą paramą. ES ūkininkams kasmet sumoka 60 mlrd. eurų – apie 37 proc.savo paramai skiriamo biudžeto.

Nors pati Bendrija nenori atkreipti dėmesio į tokias korupcijos ir nusikalstamumo formas, vietos pareigūnai imasi aktyvių veiksmų, kad įveiktų neteisybę.

4 metus trukęs tyrimas Sicilijoje gali tapti pavyzdžiu ir kitoms bloko valstybėms.

Per sausį vykusius reidus buvo suimti dviejų mafijos klanų nariai, kurie kontroliavo net 86 tūkst. hektarų žemės.

Bontempo Scavo ir Batanesi šeimos pasisavino 10 milijonų eurų iš Europos žemės ūkio fondų. Suėmimai supurtė ne tik visą mafijos hierarchiją, bet ir vietos politikus, kitus pareigūnus.

Žemę šeimos pasidalijo pusiau

Dvi mafijos šeimas siejo stiprūs ryšiai su čionykšte žeme. Abi šeimos kovėsi kruviname mafijos kare. Nuo 1986 iki 1993 metų čia žuvo net 45 žmonės.

Tačiau atėję ramūs subsidijų laikai nuramino abi stovyklas. Klanų vadovai pasirašė susitarimą – pasidalijo žemes per pusę.

Nors mafijos grupuotės visada rankas laikydavo įkišusios į žemę, jų nusikalstamumo metodai visiškai nauji, o teisinei sistemai prireiks laiko surasti priešnuodžius bandant perprasti šias subsidijų aferas.

Didžiausia problema yra tai, kad Italijos teisinė sistema labai menkai nubaudžia tuos, kurie užsiima tokiomis finansinėmis machinacijomis.

Mesinos pareigūnas G.Mastrodomenico tikino, jog pareigūnai padarys viską, kad atskleistų šią neteisybę.

„Turime parodyti, kad tokie veiksmai yra sistemingai planuojami, o mafija turi aiškią metodologiją, kaip įvykdyti savo kėslus“, – kalbėjo G.Mastrodomenico.

Teisėsauga yra bejėgė

Buvęs vieno Sicilijos nacionalinių parkų prezidentas Giuseppe Antoci savo kailiu patyrė, ką reiškia mafijos rūstumas.

2016 metais jį bandė nužudyti vieno mafijos klano nariai, nes jis pasiūlė įvesti sistemą, pagal kurią kiekvienas į viešąją žemę pretenduojantis asmuo turi pateikti turto deklaracijas. Vėliau ši idėja materializavosi ir tapo įstatymu.

Dabar G.Antoci nuolat saugomas. Tokią kainą jam tenka susimokėti už tai, kad sutrukdė mafijos vadams žertis į kišenes milžiniškas sumas.

„Mes iš jų paimsime viską: pinigus, žemę, kitų žmonių pagarbą ir turtus, kuriuos jie pasisavino“, – tikino G.Antoci.

Tokie pat nusikaltimai vyksta ir kitose ES šalyse. Žurnalistas Janas Kuciakas 2018 metais buvo nužudytas Slovakijoje. Jis ieškojo vietinės mafijos sąsajų su gautomis ES subsidijomis.

Panašios turto prievartavimo schemos taikomos ir Rumunijoje. Parama ūkiams tebėra itin svarbi ir neatrodo, kad nusikaltėliai artimoje ateityje ruošiasi atsisakyti savo nelegalaus praturtėjimo planų.

Reformos žemės ūkio politikos srityje tebesitęsia, o Europos politikai bando įrodyti, kad situacija yra gera.

Italijos policija pasiryžusi bendradarbiauti su tarptautinėmis institucijomis, tačiau mafijos vadai visada yra žingsniu priekyje.

Garsųjį tyrimą Sicilijoje atlikęs teisėjas Salvatore Mastreoni tvirtino, kad sekimo įrangą reikia įtaisyti net ore ar medžiuose, nes tik taip pavyks sustabdyti nusikaltėlius.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.