Rusija repatrijavo 26 vaikus iš Sirijos pabėgėlių stovyklos

Rusija repatrijavo 26 rusų vaikus iš Sirijos ir ateityje planuoja sugrąžinti namo dar kelias dešimtis, penktadienį pranešė viena Kremliaus pareigūnė.

​Sirijos kurdai ketvirtadienį perdavė Rusijai 35 su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV) susijusius rusų našlaičius, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Sirijos kurdai ketvirtadienį perdavė Rusijai 35 su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV) susijusius rusų našlaičius, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-07 12:22, atnaujinta 2020-02-07 16:22

Prezidentūros vaiko teisių apsaugos kontrolierė Ana Kuznecova apsilankė Sirijoje, kur atliko parengiamuosius darbus ir Damaske susitiko su sirų prezidento Basharo al Assado žmona Asma.

A. Kuznecova penktadienį sakė, kad 2–15 metų vaikai buvo paimti iš netoli sienos su Iraku esančios Al Holo pabėgėlių stovyklos Sirijoje šiaurės rytuose. Dar devyni vaikai iš tos pačios stovyklos bus nuskraidinti į Rusiją, kai tik bus atlikti visi būtini formalumai, pridūrė ji.

Pasak pareigūnės, jos institucija ruošiasi sugrąžinti dar 73 rusų vaikus iš Al Holo ir kitos pabėgėlių stovyklos, taip pat ieško kitų likusių nepilnamečių. A. Kuznecovos skaičiavimais, Sirijoje gali būti iki 240 rusų vaikų.

Didžioji dalis šių vaikų yra rusių, ištekėjusių už sirų ir kurį laiką gyvenusių Sirijoje, atžalos. Maskva neplanuoja repatrijuoti karo draskomoje šalyje gyvenančių suaugusių savo piliečių.

Kremliaus pareigūnė teigė, jog vaikams gresia pavojus dėl prastų sąlygų Sirijos pabėgėlių stovyklose, o repatriaciją pavadino „gyvybės ar mirties klausimu“.

Tokių priemonių imtasi pernai ir užpernai repatrijavus iš Irako122 rusų vaikus. Daugelis jų yra Irake įkalintų grupuotės „Islamo valstybė“ narių giminaičiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.