Rytų Afganistane per ataką žuvo du amerikiečių kariai

Rytų Afganistane vėlų šeštadienį per ataką žuvo du amerikiečių kariai, o dar šeši buvo sužaloti, pranešė JAV kariuomenė.

Rytų Afganistane vėlų šeštadienį per ataką žuvo du amerikiečių kariai, o dar šeši buvo sužaloti, pranešė JAV kariuomenė.   <br> AFP/Scanpix nuotr.
Rytų Afganistane vėlų šeštadienį per ataką žuvo du amerikiečių kariai, o dar šeši buvo sužaloti, pranešė JAV kariuomenė.   <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2020, 12:53 PM

Ataka bazėje Šerzado rajone rytinėje Nangarharo provincijoje buvo įvykdyta opiu jau 18 metų trunkančio karo laikotarpiu, JAV prezidentui Donaldui Trumpui labai norint sugrąžinti karius namo ir užbaigti ilgiausią konfliktą per Amerikos istoriją.

„Dabartiniai pranešimai rodo, kad vienas asmuo afganistaniečių uniforma iš automato ėmė šaudyti į bendras JAV ir Afganistano pajėgas“, – sekmadienį pranešime sakė JAV pajėgų Afganistane atstovas Sonny Leggettas.

S. Leggettas kiek anksčiau patvirtino, kad JAV ir Afganistano pajėgos buvo apšaudytos Nangarharo provincijoje.

Provincijos gubernatorius Shahas Mahmoodas Meyakhilas garso pranešime reporteriams nurodė, kad buvo sužeisti trys afganų komandosai.

Pasak jo, kol kas neaišku, ar incidentas buvo tyčinis „infiltruoto“ asmens veiksmas, ar nelaimingas atsitikimas.

„Tai nebuvo susirėmimas tarp pajėgų. Atliekame tyrimą“, – sakė Sh. M. Meyakhilas.

S. Leggettas taip pat pabrėžė, kad atakos priežastis ar motyvas kol kas nežinomi.

JAV kariuomenės 7-oji specialiųjų desantinių pajėgų grupė tviterio žinutėje nurodė, kad „keli“ jos kariai žuvo ar buvo sužeisti per kovos veiksmus Afganistane.

Kaip sakė Šerzado gyventojas Najeebullah, turintis tik vardą, vėlai šeštadienį iš netoliese esančios afganistaniečių saugumo pajėgų bazės girdėjosi šūviai, o paskui vyko evakuacija orlaiviais.

„Girdėjome šūvių ir iškart bazėje nusileido sraigtasparnių, kurie evakavo aukas“, – sakė Najeebullah.

Atsakomybės už incidentą jokia grupuotė kol kas neprisiėmė.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas vėliau atsisakė komentuoti incidentą ir naujienų agentūrai AFP atsiųstoje žinutėje sakė, kad sukilėliai „atlieka tyrimą“ dėl šios atakos.

2019-ieji buvo kruviniausi metai JAV pajėgoms Afganistane nuo 2014-ųjų pabaigos, kai buvo oficialiai užbaigtos kovinės operacijos. Aukų skaičius parodo saugumo situaciją Afganistane, kuri išlieka sunki.

Pernai žuvo apie 20 JAV karių – tikslus skaičius priklauso nuo to, kaip apibrėžiama žūtis per kovos veiksmus. Nuo JAV vadovautos invazijos 2001 metų spalį Afganistane per kovos veiksmus žuvo maždaug 2,4 tūkst. karių.

Gruodžio mėnesį į Afganistano pajėgas infiltravęsi talibai šalies centriniame regione nužudė devynis afganistaniečių karius.

Liepos mėnesį vienas afganistaniečių karys nužudė du JAV karius, kurie lankėsi Afganistano karinėje bazėje Kandahare.

Dviem savaitėmis anksčiau kitas afganistaniečių karys nušovė įtakingą afganistaniečių kariuomenės pulkininką, vertinusį saugumo padėtį Gazni provincijoje.

JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas maždaug pusantrų metų derėjosi su Talibanu dėl susitarimo, pagal kurį Pentagonas išvestų iš Afganistano tūkstančius savo karių, o Talibanas mainais užtikrintų, kad šalis nebūtų saugus prieglobstis džihadistams.

Daug kas skeptiškai vertina tokį susitarimą, o pats D. Trumpas rugsėjį, tęsiantis Talibano smurtui, paskelbė derybas žlugusiomis.

Vėliau derybos Katare buvo atnaujintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.