Katalikų Bažnyčia tiria įtarimus dėl lenkų vyskupo lytinių nusikaltimų

Katalikų Bažnyčia tiria pareiškimus, kad vienas vyskupas pietų Lenkijoje prieš kelis dešimtmečius lytiškai išnaudojo mergaitę, pirmadienį patvirtino dvasininkai.

 Katalikų Bažnyčia tiria pareiškimus, kad vienas vyskupas pietų Lenkijoje prieš kelis dešimtmečius lytiškai išnaudojo mergaitę, pirmadienį patvirtino dvasininkai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Katalikų Bažnyčia tiria pareiškimus, kad vienas vyskupas pietų Lenkijoje prieš kelis dešimtmečius lytiškai išnaudojo mergaitę, pirmadienį patvirtino dvasininkai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-10 16:27

Krokuvos vyskupas Janas Szkodonas pareiškime sakė, jog Vatikanas informavo jį apie tyrimą, ir pridūrė, kad jam metami kaltinimai yra neteisingi. Daugiau detalių vyskupas nepateikė.

Laikraštis „Gazeta Wyborcza“ citavo pareiškimus, kad J. Szkodonas 1998-aisiais tvirkino 15-metę mergaitę.

Byloje vyskupą kaltinanti moteris laikraščiui sakė, kad nusprendė nebetylėti pamačiusi dokumentinį filmą apie išnaudojimą Bažnyčioje. Tas filmas pernai buvo labai žiūrimas per „YouTube“ ir paskatino pareikšti virtinę naujų įtarimų.

Filme „Tik niekam nesakyk“ („Tylko nie mow nikomu“) yra slapta kamera nufilmuotų scenų, kaip nukentėję asmenys, kurie dabar yra suaugę žmonės, primena pagyvenusiems kunigams apie prieš dešimtmečius patirtą išnaudojimą.

Bažnyčiai artima Lenkijos dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė po šios dokumentinės juostos pasirodymo sugriežtino laisvės atėmimo bausmes nuteistiems pedofilams, maksimalią jų trukmę padidindama iki 30 metų.

Vis dėlto 73 metų J. Szkodonas negali būti teisiamas, nes įtariami jo nusikaltimai buvo įvykdyti pernelyg seniai.

„Tvirtai pareiškiu, kad man metami kaltinimai ir neteisingi ir kenkia mano reputacijai, kurią ketinu ginti“, – sakoma J. Szkodono pareiškime, kuris buvo paskelbtas Krokuvos vyskupijos interneto svetainėje.

„Kol šis reikalas bus išaiškintas, nedalyvausiu jokiame ganytojiškame darbe“, – pridūrė vyskupas.

Pernai kovą Lenkijos Katalikų Bažnyčia paskelbė ataskaitą, kurioje pripažino, kad per pastaruosius tris dešimtmečius beveik 400 jos dvasininkų lytiškai išnaudojo vaikus ir nepilnamečius. Panašius duomenis skelbė viena labdaros organizacija, daugiausiai dėmesio skirianti išnaudojimui Bažnyčioje.

Įtarimai, pareikšti aukšto rango dvasininkams, Lenkijoje yra retas dalykas, bet 2002 metais šalyje pasitraukė vienas arkivyskupas, apkaltintas bažnyčios choristų tvirkinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.