Rinkimai pažėrė netikėtumų: ar kairieji pakeis nusistovėjusią tvarką?

Parlamento rinkimai sukrėtė Airijos politinę sistemą. Pirmą kartą istorijoje daugiausia rinkėjų balsų sulaukė ne centristinė politinė jėga. Šį kartą fortūna šypsojosi kairiųjų respublikonų judėjimui „Sinn Fein“.

M.L.McDonald (nuotr. centre) partija rinkimuose sulaukė didžiausio palaikymo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.L.McDonald (nuotr. centre) partija rinkimuose sulaukė didžiausio palaikymo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
L.Varadkaras atmetė koalicijos sudarymo su partija „Sinn Fein“ galimybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Varadkaras atmetė koalicijos sudarymo su partija „Sinn Fein“ galimybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 8:24 AM

„Sinn Fein“ iškovojo 37 mandatus, „Fianna Fail“ – 38, o „Fine Gael“ – 35.

Partijos „Sinn Fein“ lyderė Mary Lou McDonald susirinkusiems partijos šalininkams tvirtino, kad jie sukėlė tikrą revoliuciją ir dabar ieškos koalicijos partnerių.

Airija daugiau nebėra dvipartinės sistemos valdoma šalis“, – kalbėjo politikė.

Ši politinė jėga, kuri anksčiau buvo politinėse paraštėse dėl savo ryšių su Airijos respublikonų armija, sulaukė beveik ketvirtadalio rinkėjų balsų.

Užnugaryje ji paliko centristines jėgas „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“, kurios pastarąjį amžių pakaitomis valdė šalį.

„Sinn Fein“ rinkimų kampanijos metu kėlė rinkėjų nepasitenkinimą dėl didėjančio benamių žmonių skaičiaus, aukštų nuomos kainų, ilgų eilių ligoninėse ir įsivyravusios dvipartinės sistemos.

M.L.McDonald tvirtino, kad jau pradėjo derybas su Airijos žaliaisiais ir kitomis mažomis kairiosiomis partijomis. Politikė viliasi, kad jai pavyks suformuoti vyriausybę be „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“, tačiau toks scenarijus menkai tikėtinas.

Gali būti, kad „Sinn Fein“ pati liks už borto, nes didžiosios partijos greičiausiai surinks daugiau mandatų 160 vietų parlamente.

Per rinkimų kampaniją „Fine Gael“ lyderis bei premjeras Leo Varadkaras ir „Fianna Fail“ pirmininkas Michaelas Martinas atmetė galimą bendradarbiavimą su „Sinn Fein“ dėl skirtumų etiniais ir viešosios politikos klausimais.

„Mums koalicija su politikais iš „Sinn Fein“ nėra variantas, tačiau mes esame pasirengę kalbėtis su kitomis partijomis“, – po rinkimų kalbėjo premjeras L.Varadkaras.

Atsargiai apie koaliciją su kairiaisiais kalbėjo ir „Fianna Fail“ lyderis M.Martinas.

Galutiniai rinkimų buvo paskelbti tik šiandien, nes Airijoje yra naudojama vieno perkeliamo balso parlamento rinkimų sistema.

Rinkimų rezultatai apygardose yra perskaičiuojami pagal preferencijas – kiekvieną kartą pašalinant po vieną mažiausiai rinkėjų pirmumo preferencijų sulaukusį kandidatą, o jo surinktus balsus tolesniuose etapuose perdalinant kitiems, kol lieka apylinkėje renkamų parlamentarų skaičius. 39 apygardose buvo renkama po 3–5 parlamentarus.

Ekspertai tvirtina, kad „Sinn Fein“ greičiausiai liks už valdžios borto, nes daugelyje apygardų kėlė tik po vieną kandidatą, tad žmonių alternatyvios preferencijos galėjo nutekėti kitų partijų atstovams.

Nors viso politinio spektro atstovai kalba apie rinkimų sukeltus pokyčius, tikslaus jų poveikio įvertinti dar negalima. Buvęs Airijos leiboristų lyderis tvirtina, kad nuo šiol „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ turės dalintis valdžia su mažesnėmis partijomis.

Bet kokiu atveju vieno ryškaus laimėtojo šį kartą nėra, tad dabar Airijos lauks ilgi mėnesiai derybų, kurios ir parodys tolesnę šios šalies kryptį.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.