Skandalas paskandinęs A. Merkel įpėdinės politinę karjerą: kas pakeis kanclerę?

Vokietijos valdančiąją partiją drebina intrigos. Dėl neaiškių partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ryšių buvo priversta atsistatydinti Mažąja Merkel vadinta politikė.

A.Kramp-Karrenbauer (nuotr. kairėje) buvo vadinama Mažąja Merkel ir laikyta būsimąja Vokietijos kanclere.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Kramp-Karrenbauer (nuotr. kairėje) buvo vadinama Mažąja Merkel ir laikyta būsimąja Vokietijos kanclere.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Th.Kemmerichas tapo Tiuringijos premjeru, kai CDU ir „Alternatyva Vokietijai“ suvienijo jėgas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Th.Kemmerichas tapo Tiuringijos premjeru, kai CDU ir „Alternatyva Vokietijai“ suvienijo jėgas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-11 10:32

Praėjusi savaitė tiek Tiuringijos regione, tiek visoje Vokietijoje buvo kupina politinių intrigų ir aistrų.

Kairiajai partijai „Die Linke“ priklausantis regiono premjeras Bodo Ramelowas turėjo geriausius šansus suformuoti mažumos vyriausybę ir toliau eiti savo pareigas, tačiau netikėtai pergalę šventė Laisvosios demokratų partijos (FDP) atstovas Thomas Kemmerichas.

Tai sukėlė politinį žemės drebėjimą valdančiojoje CDU partijoje ir paskatino spėliones: kas pakeis nepakeičiamąją Angelą Merkel?

Slapti partijų žaidimai

Slaptą balsavimą eiti regiono premjero pareigas Th.Kemmerichas laimėjo vos vieno balso persvara. Tiesa, netrukus paaiškėjo visi slapti užkulisiniai žaidimai.

Už Th.Kemmericho kandidatūrą balsavo jėgas suvieniję CDU ir kraštutinės dešinės AfD atstovai. Pats politikas tvirtino, kad turi priimti šį jam suteiktą mandatą, tačiau vėliau, po susitikimo su savo partijos pirmininke, pakeitė savo nuomonę.

„Atsistatydinimas yra neišvengiamas. Demokratai privalo turėti demokratinę daugumą“, – kalbėjo Th.Kemmerichas.

Į šį skandalą įsitraukė ir kanclerė A.Merkel. Ji pareiškė, kad toks CDU politikų bendradarbiavimas su AfD yra neatleistinas ir to padariniai turi būti atšaukti. Tai tik paaštrino krizę jos partijoje.

Tiuringijoje iškilo naciai

Postą paliekantis B.Ramelowas taip pat buvo šokiruotas tokio CDU bendradarbiavimo su kraštutiniais dešiniaisiais.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis atkreipė dėmesį, kad būtent Tiuringijos regione Adolfo Hitlerio naciai beveik tą pačią dieną prieš 90 metų pirmą kartą pateko į parlamentą ir pradėjo savo žygį į absoliutų dominavimą.

„Alternatyvos Vokietijai“ atšaka Tiuringijoje taip pat yra valdoma agresyvių nacionalistų. Praėjusių metų rugsėjį teismas nusprendė, kad šiai atšakai vadovaujantis Björnas Höcke teisiškai gali būti pagrįstai vadinamas rasistu.

A.Merkel komentuodama situaciją paskelbė, kad toks žingsnis pažeidžia fundamentalų jos partijos įsitikinimą, jog, norint pasiekti pergalę, nėra bendradarbiaujama su AfD.

Galiausiai prabilo ir 2018 metų gruodį iš A.Merkel vadovavimą CDU perėmusi Annegret Kramp-Karrenbauer.

Politikė pirmadienį paskelbė pasitraukianti iš partijos pirmininko pareigų. Ji nesieks kanclerio posto ateinančiuose federaliniuose rinkimuose, tačiau toliau eis gynybos ministro pareigas.

Kas pakeis A.Merkel?

Pastarieji 14 mėnesių vadovaujant CDU A.Kramp-Karrenbauer buvo itin nykūs. Ji nesugebėjo išlįsti iš A.Merkel šešėlio. Partija prastai pasirodė Saksonijos, Brandenburgo, Tiuringijos žemių bei Europos Parlamento rinkimuose.

AKK vadinama 57 metų politikė nesugebėjo suvaldyti krizinės situacijos ir suvienyti partijos. Ji ragino Tiuringijoje surengti naujus rinkimus, tačiau jos partijos kolegos tokį pirmininkės pareiškimą ignoravo.

Vokietijos politikos ekspertai tvirtina, kad ši krizė tiesiogiai nepaveikė vyriausybės Berlyne stabilumo, bet šešėliniai galios žaidimai vyksta visu pajėgumu.

„Deutsche Welle“ politikos redaktorė Michaela Kufner pažymėjo, kad CDU yra ištikusi itin rimta vadovybės krizė ir jokios patrauklios alternatyvos A.Merkel nėra.

Tiesa, rinkimuose dėl partijos pirmininko posto AKK pralaimėjęs Friedrichas Merzas praėjusią savaitę pasitraukė iš investicijų valdymo įmonės „Black Rock“ vadovo pareigų, kad galėtų aktyviau įsitraukti į partijos veiklą.

Reaguodamas į politikės pranešimą apie pasitraukimą jis socialiniame tinkle dar kartą pasidalijo savo idėjomis reformuoti šalies ekonomiką ir sumažinti mokesčius.

Tuo metu kovoje dėl pirmininko posto taip pat dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas situaciją vertino nuosaikiau.

Jis pareiškė pagarbą A.Kramp-Karrenbauer sprendimui ir tvirtino, kad ji suvienijo partiją.

„Partijos susitelkimas turi būti pagrindinis mus vedantis principas“, – kalbėjo J.Spahnas.

Potencialiais kandidatais pakeisti A.Merkel taip pat yra įvardijamas Arminas Laschetas, kuris pratęstų kanclerės politikos liniją, ir Markus Söderis, kuris buvo pirmasis, praėjusią savaitę pasmerkęs bendradarbiavimą su AfD.

Vasarą bus surengti nauji rinkimai partijos viduje.

Jų metu ir paaiškės, ar atsiras kanclerės įpėdinio vardo vertas politikas.

Parengta pagal „Deutsche Welle“, „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.