Jungtinės Karalystės iždo kancleris S. Javidas traukiasi iš pareigų

Jungtinės Karalystės iždo kancleris Sajidas Javidas ketvirtadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą.

 Jungtinės Karalystės iždo kancleris Sajidas Javidas ketvirtadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Karalystės iždo kancleris Sajidas Javidas ketvirtadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 2:17 PM, atnaujinta Feb 13, 2020, 2:53 PM

S. Javido atstovas patvirtino, kad jis nusprendė trauktis iš Finansų ministerijos vadovo posto, premjerui Borisui Johnsonui surengus pirmąją pertvarką savo vyriausybėje po gruodį vykusių rinkimų, kuriuos laimėjo jo vadovaujami konservatoriai.

Iždo kancleris pasitraukė praėjus dviem savaitėms po „Brexito“ ir likus mėnesiui iki vyriausybės metinio biudžeto pristatymo.

JK naujienų agentūra „Press Association“ citavo S. Javidui artimą neįvardytą šaltinį, sakiusį, kad B. Johnsonas norėjo, jog iždo kancleris atleistų savo patarėjų komandą, bet jis esą atsisakė.

„Jis atsisakė iždo kanclerio darbo“, – teigė tas šaltinis.

„Premjeras sakė, kad jis turi atleisti visus savo specialiuosius patarėjus ir pakeisti juos specialiaisiais patarėjais iš [Dauningo gatvės] 10-ojo numerio, kad tai būtų viena komanda, – kalbėjo šaltinis. – Kancleris pareiškė, kad joks save gerbiantis ministras nepriimtų tokių sąlygų.“

B. Johnsonas anksčiau ketvirtadienį netikėtai atleido Šiaurės Airijos reikalų sekretorių Julianą Smithą, nors keliomis savaitėmis anksčiau jis padėjo pasiekti naują susitarimą dėl valdžios pasidalijimo vyriausybės Belfaste.

Kelias savaites iki S. Javido atsistatydinimo sklandė kalbos apie įtampą tarp Finansų ministerijos ir premjero artimiausio patarėjo Dominico Cummingso, žadėjusio, kad bus supurtytas vyriausybės darbas.

Buvęs bankininkas 50-metis S. Javidas anksčiau dirbo vidaus reikalų sekretoriumi, o pernai liepą tapo iždo kancleriu, pakeisdamas Philipą Hammondą.

Ph. Hammondas buvo surėmęs ietis su B. Johnsono pirmtake Theresa May dėl jos „Brexito“ strategijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu