Slovakija dėl pagrobimo išsiuntė iš šalies Vietnamo diplomatą

Slovakijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad dėl 2017 metais įvykdyto vieno buvusio vietnamiečių valstybinės įmonės vadovo pagrobimo Berlyne nurodžiusi išvykti iš šalies Vietnamo diplomatui.

 ​Slovakijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad dėl 2017 metais įvykdyto vieno buvusio vietnamiečių valstybinės įmonės vadovo pagrobimo Berlyne nurodžiusi išvykti iš šalies Vietnamo diplomatui.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 ​Slovakijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad dėl 2017 metais įvykdyto vieno buvusio vietnamiečių valstybinės įmonės vadovo pagrobimo Berlyne nurodžiusi išvykti iš šalies Vietnamo diplomatui.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-13 12:23

Berlyne pagrobtas vietnamietis buvo slapta per Slovakiją grąžintas į Hanojų.

Ministerija vasario 5 dieną informavo Vietnamo ambasadorių, kad vienas iš jo vadovaujamos misijos diplomatų paskelbtas šalyje nepageidaujamu asmeniu ir turi per 48 valandas išvykti iš Slovakijos.

Slovakija nusprendė žengti šį rimtą žingsnį, atsižvelgdama į Vokietijos apeliacinio teismo galutinį sprendimą byloje dėl Vietnamo piliečio pagrobimo“, – rašoma Slovakijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad Vietnamas pasmerkė neįvardijamo diplomato išsiuntimą kaip žingsnį, kuris kertasi su „tradicine draugyste“ tarp abiejų šalių.

Slovakijos užsienio reikalų ministerija 2018 metais naujienų agentūrai AFP sakė, kad Slovakijos ir Vietnamo dvišaliai ryšiai „bus įšaldyti“, jeigu ši Azijos šalis nepaaiškins Vietnamo piliečio Trinh Xuan Thanhio pagrobimo Berlyne 2017-ųjų liepą.

Vasario 2 dieną Vokietijos federalinis teisingumo teismas paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį Čekijoje gyvenančiam Vietnamo piliečiui Long N. H., dalyvavusiam Trinh Xuan Thanhio pagrobime.

Vietnamo komunistų partijos aukšto rango narys Trinh Xuan Thanhis pasiprašė politinio prieglobsčio Vokietijoje. Po pagrobimo jis per Slovakiją buvo pargabentas į Hanojų ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos už korupciją, kai vadovavo Vietnamo valstybinės naftos milžinės „PetroVietnam“ patronuojamajai bendrovei „Petrovietnam Construction Joint Stock Corporation“.

2018 metų rugpjūtį didžiausias Slovakijos dienraštis „Dennik N“ paskelbė neįvardytų slovakų policininkų liudijimus, kaip 2017 metais Bratislavos oro uoste „galimai neblaivus asmuo su sumušimo žymėmis“ prisijungė prie oficialios Vietnamo delegacijos ir buvo nuvilktas į Slovakijos vyriausybinį lėktuvą.

Tąsyk Slovakijos pareigūnai neigė žinoję, kad dalyvavo pagrobime. Vidaus reikalų ministerija „Dennik N“ straipsnį pavadino „prasimanymu ir moksline fantastika“.

Vietnamo komunistinė vyriausybė, žadanti pažaboti giliai įsišaknijusią korupciją, nusitaikė į bankininkus, verslininkus ir politikus, kuriuos ji kaltina piktnaudžiavimu pareigomis.

Per beprecedentę kovos su korupciją kampaniją šioje Pietryčių Azijos valstybėje už grotų buvo pasiųsti dešimtys žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.