Pavijo senos nuodėmės: vyskupas įtariamas dėl santykių su paaugle

Naujas labai skambus pedofilijos skandalas Lenkijos bažnyčią užklupo visiškai netikėtai. Vietos dvasininkai net nežinojo, kad Vatikanas pats ėmėsi tirti įtarimus dėl vieno vyskupo santykių su paaugle.

Vyskupas J.Szkodonis kaltinimus neigė, bet Bažnyčia nušalino jį nuo pareigų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vyskupas J.Szkodonis kaltinimus neigė, bet Bažnyčia nušalino jį nuo pareigų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Feb 14, 2020, 7:53 AM

Krokuvos vyskupas, teologijos mokslų daktaras Janas Szkodonis į miegamąjį esą atsivesdavo penkiolikametę.

73 metų kunigų seminarijų dėstytojas bei Vyskupų konferencijos kunigų ir šeimų komisijos narys J.Szkodonis paauglę tvirkino prieš 20 metų, o ji netylėti nusprendė padrąsinta popiežiaus Pranciškaus raginimo netoleruoti pedofilijos Bažnyčioje.

Iki šiol Lenkijos bažnyčia pati atlikdavo vidinį tyrimą dėl kunigams keliamų seksualinio pobūdžio kaltinimų ir savo tyrimo išvadas siųsdavo Vatikanui.

Skandalus slopino grasinimais

Varšuvos žiniasklaida teigia, kad daugybę metų vietos dvasininkams pavykdavo tokius kunigų nusikaltimus užglaistyti ir jie į viešumą patekdavo labai retai.

Sovietmečiu kunigus pedofilus, homoseksualus ir mylimąsias turinčius dvasininkus užverbuodavo saugumo tarnybos.

Jos savo agentus mainais už Bažnyčios bei opozicijos šnipinėjimą išsukdavo nuo baudžiamosios atsakomybės už daromus seksualinius nusikaltimus.

Pastaruosius tris dešimtmečius Bažnyčia tokius skandalus slopindavo kitaip – grasinimais aukoms ir jų artimiesiems, kad atskirs juos nuo Bažnyčios, jeigu skųsis teismui.

Slopinti skandalus padėdavo ir religingi teisėjai, skirdavę minimalias bausmes, ir dešinieji politikai, užtarę tokius teisėjus.

Pedofilijos skandalams drebinant įvairių šalių bažnyčias Lenkijos dvasininkai daug metų mušė sau į krūtinę, kad jų kunigai yra išskirtinai dvasingi ir į tokius nusikaltimus nesivelia.

Paskatino knyga ir pontifikas

Kad realybė yra priešinga, pirmasis įrodė olandų žurnalistas Eke Overbekas, sugebėjęs kunigų pedofilų aukas prakalbinti ir jų pasakojimus sudėti į knygą „Bijokite. Pedofilijos aukos Lenkijos bažnyčioje“.

Prieš septynerius metus išleista knyga sukėlė didžiulį ažiotažą visuomenėje ir paskatino aukas burtis į organizaciją, kelti bylas teismuose.

Nuo to laiko beveik kas mėnesį šalyje yra nustatomas vis kitas kunigas pedofilas, o žiniasklaida vis kartoja, kad Bažnyčia ignoruoja popiežiaus Pranciškaus raginimus netoleruoti nė menkiausio tokio prasižengimo.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, tai, kad kaltinimus vyskupui J.Szkodoniui tirti iškart ėmėsi Vatikanas, liudija, jog popiežius ne iki galo pasitiki Lenkijos bažnyčia.

Dienraštis pagyrė tokį Vatikano žingsnį teigdamas, kad tiriant pedofilijos nusikaltimus vietos kunigai neįstengia atsispirti pagundai „užtarti profesijos bičiulį“.

Ir tvirkino, ir meldėsi

Vyskupas J.Szkodonis yra kaltinamas, kad būdamas kiek vyresnis nei 50 metų į savo miegamąjį atsivesdavo paauglę vardu Monika.

Su iš labai religingos šeimos kilusia mergina vyskupas intymiai glamonėdavosi, bučiuodavosi, bet lytinių santykių neturėjo.

Vyskupas aštuntokei sakydavo: „Tave man atsiuntė pats Dievas. Per tave Dievas nori mane išmokyti švelnumo.“

Po intymių glamonių vyskupas liepdavo mergaitei klauptis ant kelių ir kartu melstis, prisaikdindamas niekam apie tai nepasakoti.

Mergaitė nedrįso priešintis, nes vyskupas prieš tai gudriai susibičiuliavo su jos tėvais ir šie didžiavosi dukters draugyste su vyskupu.

J.Szkodonis tėvams surengė išvyką į Vatikaną, atveždavo popiežiaus pašventintų kryželių, tad jie patys ragindavo dukrą eiti padėti kunigui tvarkytis namuose.

Vyskupo tvirkinimai truko penkerius metus, o nuo jų Monika išsivadavo išvykusi studijuoti ir susižadėjusi su vaikinu. Praėjusią vasarą Monika kino teatre pamatė Lenkijos kunigų pedofiliją demaskuojantį filmą „Kleras“ ir nusprendė kreiptis į psichologę.

Pastaroji pareiškė, kad Monikos galvos skausmai, naktiniai košmarai, nenusisekęs intymus gyvenimas su vyru ir skyrybos gali būti kunigo tvirkinimų pasekmė.

Psichologė patarė kreiptis į teismą, tačiau čia paaiškėjo, kad tokiems nusikaltimams suėjo senaties terminas.

Tuomet Monika apie patirtą skriaudą surašė laiške Vatikanui. Šventasis Sostas nepersiuntė skundo Varšuvai, bet pats inicijavo tyrimą.

Dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ pirmajam aprašius šią istoriją, vyskupas J.Szkodonis paneigė kaltinimus, tačiau vietos Bažnyčia šį pirmadienį nušalino jį nuo pareigų ir išsiuntė į vienuolyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.