Teismas paskelbė nuosprendį: su gaidžiais televizoriaus nežiūrės

Netoli Krokuvos esančio Tarnuvo miesto teismas paskelbė nuosprendį didelio atgarsio susilaukusioje ir komišką atspalvį turinčioje byloje. Vienas gyventojas teisme reikalavo teisės televizorių žiūrėti kartu su penkiais paukščiais – dviem gaidžiais ir trimis vištomis.

 Netoli Krokuvos esančio Tarnuvo miesto teismas paskelbė nuosprendį didelio atgarsio susilaukusioje ir komišką atspalvį turinčioje byloje. Vienas gyventojas teisme reikalavo teisės televizorių žiūrėti kartu su penkiais paukščiais – dviem gaidžiais ir trimis vištomis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Netoli Krokuvos esančio Tarnuvo miesto teismas paskelbė nuosprendį didelio atgarsio susilaukusioje ir komišką atspalvį turinčioje byloje. Vienas gyventojas teisme reikalavo teisės televizorių žiūrėti kartu su penkiais paukščiais – dviem gaidžiais ir trimis vištomis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Feb 19, 2020, 2:36 PM, atnaujinta Apr 2, 2020, 8:04 AM

Vyriškis tvirtino, jog minėti paukščiai nėra ūkiniai gyvūnai, auginami dėl kiaušinių ir mėsos, bet laikomi asmeniniam malonumui, kaip kad ir kiti naminiai augintiniai – katės, šunys, peliukai. Vyriškis teigė, kad gaidžiai ir vištos mėgsta tupėti jam ant kelių ir kartu žiūrėti televizorių, o emocinį ryšį su minėtais paukščiais įvardijo kaip labai gilų, todėl prašė atmesti kaimynų reikalavimą atsikratyti paukščių ir leisti toliau juos auginti.

Konfliktas su kaimynais užsimezgė prieš pusmetį, iš karto po to, kai 450 tūkst. gyventojų turinčiame Tarnuve minėtas vyriškis įsigijo egzotiškus paukščius. Vyriškis gyvena privačiame name, kuris yra apsuptas daugiaaukščių namų.

Vištų kudakavimas ir gaidžių giedojimas aplinkinius gyventojus ėmė nervinti ir šie bandė jų savininką įtikinti atsikratyti paukščių. Šiam nesutikus iškvietė policiją, o ta paragino santykius aiškintis teisme.

Vyriškis teisme tvirtino, kad reikalavimas atsikratyti minėtų paukščių yra diskriminuojantis, nes tai nėra ūkiniai paukščiai, bet egzotiški naminiai gyvūnėliai. Tuo tarpu įstatymas esą draudžia ne žemdirbystei skirtoje teritorijoje auginti vien ūkinius gyvūnus.

Teismo sprendimas gaidžių savininkui visgi buvo nepalankus – vyriškis gavo atlyginti teismo išlaidas ir jam buvo skirtas įspėjimas dėl paukščių keliamo triukšmo, perspėjant apie tolesnes didesnes bausmes jei triukšmas ir toliau kartosis.

Teisėjas Tomaszas Koziolas švelnų nuosprendį motyvavo tuo, kad įstatymo pažeidimas nebuvo didelis, o paukščių keliams triukšmas saikingas.

T.Koziolas paaiškino, kad visuomenės nuomone vištos ir gaidžiai yra ūkiniai, o ne naminiai gyvūnai, nežiūrint į tai, jog kai kurie pavyzdžiai yra ypatingai gražūs ar mažesnio dydžio.

„Tai, jog su laikomais paukščiais šeimininkui užsimezgė didelis emocinis ryšys negali būti lemiamu veiksniu sprendžiant ar galima šiuos paukščius laikyti mieste“, – pareiškė teisėjas.

Toks Tarnuvo teismo sprendimas padalijo internautus į dvi dalis. Nors dauguma užtarė nuo kudakavimo kenčiančius daugiabučių namų kaimynus, nemaža dalis palaikė ir gaidžių šeimininką. Žiniasklaida priminė, kad panašus ginčas prieš pusmetį buvo kilęs Varšuvoje.

Gaidį, vardu Antekas, gyvenantį Belianų mikrorajone esančiuose kolektyviniuose soduose, policijai apskundė aplinkinių daugiaaukščių namų gyventojai.

Gavę keliolika skundų policininkai pareikalavo, kad Anteko šeimininkė 59-erių Božena Filipowska naminio paukščio per savaitę atsikratytų.

Moters nusiskundimas socialiniame tinkle „Facebook“, kad mylimas gražuolis Antekas turi per savaitę būti numarintas, sukėlė didžiulį internautų pasipiktinimą.

Lenkijos gyvūnų mylėtojai ėmė kurti peticiją, kad policija neliestų Anteko, o iš įvairių Lenkijos vietų žmonės ėmė siūlytis priglausti daugiabučių gyventojus nervinantį triukšmadarį gaidį. B.Filipowska pareiškė, kad blogiausiu atveju atiduos kam nors gaidį, tačiau toks išsiskyrimas abiem būtų labai skaudus.

Vieniša moteris pasakojo, kad po to, kai išgelbėjo kibire skęstantį mažiuką Anteką ir savo pataluose šildė nuo peršalimo, gaidys prie jos prisirišo tarsi šuniukas ir visur sekioja iš paskos. Moters ir gaidžio draugystės istorija sugraudino Belianų mikrorajono seniūną Grzegorzą Pietruczuką.

Jis pareiškė sieksiąs, kad policija atšauktų savo sprendimą. Kilus didžiuliam ažiotažui Varšuvos policija pranešė, kad nereikalauja numarinti Anteko, bet prašo jį apgyvendinti kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.