JAV demokratai per debatus negailestingai puolė magnatą M. Bloombergą

Buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas trečiadienį per savo pirmuosius demokratų pretendentų į JAV prezidentus debatus patyrė negailestingą varžovų puolimą dėl vėlyvo įsitraukimo į pirminius rinkimus ir milžiniškų pinigų sumų skyrimo savo kampanijai.

 Buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas trečiadienį per savo pirmuosius demokratų pretendentų į JAV prezidentus debatus patyrė negailestingą varžovų puolimą dėl vėlyvo įsitraukimo į pirminius rinkimus ir milžiniškų pinigų sumų skyrimo savo kampanijai.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas trečiadienį per savo pirmuosius demokratų pretendentų į JAV prezidentus debatus patyrė negailestingą varžovų puolimą dėl vėlyvo įsitraukimo į pirminius rinkimus ir milžiniškų pinigų sumų skyrimo savo kampanijai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2020, 10:51 AM, atnaujinta Feb 20, 2020, 11:27 AM

Debatai Las Vegase buvo surengti įtemptu Demokratų partijos pirminių rinkimų metu, kai kairiojo sparno atstovas Bernie Sandersas iškilo kaip favoritas, o kai kurie jo varžovai kaunasi vien dėl išlikimo.

JAV žiniasklaidos magnatas M. Bloombergas taikiniu tapo pačioje debatų pradžioje. Partijos kandidato į prezidentus statuso siekiantys varžovai pradedant B. Sandersu ir baigiant buvusiu viceprezidentu Joe Bidenu atakavo vyrą, kurio staigus populiarumo augimas supurtė pirminių rinkimų kovą.

„Supraskite: demokratai imasi didžiulės rizikos, jei mes tik pakeičiame vieną arogantišką milijardierių kitu“, – pareiškė senatorė Elizabeth Warren, turėdama omenyje prezidentą Donaldą Trumpą ir M. Bloombergą.

„Demokratai nelaimės, jei turėsime kandidatą, kuris yra slėpęs savo mokesčių deklaracijas, priekabiavęs prie moterų ir rėmęs rasistinę politiką“, – pridūrė ji.

B. Sandersas užsipuolė M. Bloombergą dėl jo didžiulio turto „groteskiškos“ pajamų nelygybės Amerikoje laikais.

„Mike'as Bloombergas turi daugiau nei 125 mln. ant žemiausio laiptelio esančių amerikiečių, – vieną iš daugelio debatų šiurkščių akimirkų pareiškė B. Sandersas. – Tai neteisinga. Tai amoralu.“

Visų akys buvo nukreiptos į pirmą M. Bloombergo pasirodymą debatų scenose.

Centristu laikomas M. Bloombergas stojo į kovą metais vėliau nei kiti pretendentai, tačiau neseniai pradėjo kilti viešosios nuomonės apklausose. Vienas turtingiausių JAV piliečių išleidžia šimtus milijonų dolerių (eurų) bombarduodamas eterį savo politine reklama.

M. Bloombergas buvo viešai narstomas po kaulelį ir stengėsi akcentuoti savo, kaip problemas sprendžiančio žmogaus, verslininko, miesto vadovo ir filantropo vaidmenis.

Jam teko gintis, kai jis buvo spaudžiamas paaiškinti jam ir darbuotojams metamus kaltinimus dėl lytinio priekabiavimo, delsimo paskelbti mokesčių deklaracijas ir kitų dalykų.

Politikos analitikas Aaronas Kallas iš Mičigano universiteto sakė, kad M. Bloombergas puolimo akivaizdoje pasirodė „tikrai silpnas“.

„Bus įdomu pažiūrėti, ar tai diskvalifikuos [jį] daugelio žmonių, kurie neseniai stojo jo pusėn, [akyse]“, – sakė A. Kallas.

M. Bloombergas vienu metu griežtai atkirto B. Sandersui pareikšdamas, kad jei kandidatu taps šis demokratų socialistu save vadinantis žmogus, „Donaldą Trumpą turėsime dar ketveriems metams“.

Pats D. Trumpas menkino M. Bloombergo pasirodymą per debatus.

„Jis užsikirsdavo, painiodavosi ir buvo nepaprastai nekompetentingas. Jei tai nepašalins jo iš varžybų, tai niekas nepašalins“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

B. Sandersas priekyje

B. Sandersui pasitarnavo geras pasirodymas Ajovoje, pergalė Naujajame Hampšyre ir populiarumo padidėjimas, iki kito balsavimo dėl partijos kandidato, kuris vyks Nevadoje, likus trims dienoms.

Tačiau įtakingos demokratų figūros ėmė viešai reikšti susirūpinimą dėl perspektyvos B. Sandersui perimti vadovavimą partijai, siekiančiai, kad D. Trumpas valdytų tik vieną kadenciją.

Nuosaikus, jaunas buvęs Saut Bendo Indianoje meras Pete'as Buttigiegas, kuris netikėtai minimalia persvara laimėjo Ajovoje, pažėrė griežtos kritikos ir B. Sandersui, ir M. Bloombergui.

„Neturėtų taip būti, kad mums reiktų rinktis iš kandidato, kuris nori sudeginti šią partiją, ir kito kandidato, kuris nori supirkti šią partiją“, – sakė P. Buttigiegas.

Laikraščio „The Washington Post“ ir televizijos „ABC News“ apklausa trečiadienį parodė, kad B. Sandersą visos šalies mastu remia 32 proc. demokratų ir kad jo persvara prieš varžovus nusakoma dviženkliu skaičiumi.

Antroje vietoje su 16 proc. yra buvęs favoritas J. Bidenas. M. Bloombergą remia 14 proc., o E. Warren – 12 proc. demokratų.

Prastai pasirodęs dviejose valstijose, kurios balsavo pirmos, J. Bidenas patiria didžiulį spaudimą gerai pasirodyti Nevadoje ir vasario 29-ąją balsuosiančioje Pietų Karolinoje.

Jis jaudinamai kalbėjo apie klimato kaitą ir kritikavo B. Sandersą dėl imigracijos politikos bei ginklų reformos, tačiau kol kas neaišku, ar tai padės jam Nevadoje ir kitur.

„Superantradienio“ strategija

B. Sandersas ir kiti pretendentai kelis mėnesius vykdė kampanijas valstijose, kurios balsuoja pirmos, o milijardierius M. Bloombergas į pirminius rinkimus įsitraukė vėlai.

Jis viską pastatė ant „superantradienio“ kovo 3 dieną, kai demokratų kandidatą į prezidentus rinks 14 valstijų, tarp jų Kalifornija ir Teksasas.

„Neabejoju, kad Michaelas Bloombergas šiuo metu atveria piniginę ir išleidžia dar 100 mln. dolerių (92,6 mln. eurų), kad ištrintų kiekvieno amerikiečio atsiminimus apie tai, kas įvyko debatų scenoje“, – vėlai trečiadienį žurnalistams sakė E. Warren.

Nors pirmauja B. Sandersas, M. Bloombergo populiarumas nacionaliniu mastu auga. Antradienį paskelbti dviejų atskirų apklausų rezultatai rodė, kad jis aplenkė varžovus ir užėmė antrą vietą po B. Sanderso, palikdamas J. Bideną trečiojoje.

E. Warren ir kitai pretendentei, senatorei Amy Klobuchar, trečiadienio debatai buvo labai svarbi proga įtikinti rinkėjus, kad jos vis dar dalyvauja varžybose, pereinančiose į nacionalinį lygmenį.

Demokratams svaidantis kritikos strėlėmis A. Klobuchar pretendentams priminė, kad tikrasis jų oponentas yra dabartinis Baltųjų rūmų šeimininkas.

„Mes nepakankamai kalbame apie Donaldą Trumpą“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.