Nepaisant JAV grasinimo paskelbti sankcijas, Serbija gavo daugiau rusiškos ginkluotės

Serbija gavo pažangių oro erdvės gynybos sistemų iš Rusijos, nors JAV grasino dėl šio sandorio paskelbti sankcijas šiai oficialiai narystės Europos Sąjungoje siekiančios Balkanų šaliai.

 Serbija gavo pažangių oro erdvės gynybos sistemų iš Rusijos, nors JAV grasino dėl šio sandorio paskelbti sankcijas šiai oficialiai narystės Europos Sąjungoje siekiančios Balkanų šaliai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Serbija gavo pažangių oro erdvės gynybos sistemų iš Rusijos, nors JAV grasino dėl šio sandorio paskelbti sankcijas šiai oficialiai narystės Europos Sąjungoje siekiančios Balkanų šaliai.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2020, 3:32 PM, atnaujinta Feb 23, 2020, 3:33 PM

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius sekmadienį provyriausybinei televizijai „Prva“ sakė, kad priešlėktuvinės gynybos kompleksas „Pancir S1“ buvo įsigyta gavus atitinkamą Rusijos prezidento Vladimiro Putino siūlymą.

„Pirkite „Pancir“ – ji pademonstravo savo veiksmingumą Sirijoje“, – pasak A. Vučičiaus, per vieną iš jųdviejų dažnų susitikimų sakė V. Putinas.

„Ši priešlėktuvinė sistema yra labai efektyvi ginantis nuo bepiločių orlaivių, kurie tampa itin svarbūs šiuolaikinėje karyboje“, – teigė A. Vučičius.

Nors Serbija siekia įstoti į ES, vadovaujant A. Vučičiaus populistams, šalis sutvirtino ir taip glaudžius politinius bei karinius ryšius su savo slaviška sąjungininke Rusija.

Belgradas pažadėjo nesiekti narystės NATO ir atsisakė sekti Vakarų, įvedusių Maskvai sankcijas dėl jos politikos Ukrainos atžvilgiu, pavyzdžiu.

Vakarai su nerimu stebi, kaip Rusija ginkluoja Serbiją aštrėjant įtampai Balkanuose, kuriuos praėjusio amžiaus pabaigoje nusiaubė pilietinis karas buvusioje Jugoslavijoje. 1999 metais NATO įsikišo į tą konfliktą, kad sustabdytų kruviną serbų susidorojimą su Kosovo separatistais albanais.

JAV pareigūnai atvirai kalbėjo apie galimybę paskelbti Serbijai sankcijas, jei Maskva parduos Belgradui daugiau ginkluotės, ypač ginklų, galinčių sukelti pavojų kaimyninių NATO valstybių narių saugumui.

A. Vučičius pareiškė besitikįs, kad nebus jokių sankcijų, nes jis neslėpė savo šalies planų įsigyti būtent kompleksus „Pancir“. Jis sakė manąs, kad grasinimas įvesti sankcijas buvo labiau susijęs su daug didesnio nuotolio ir naudojančių puolamojo pobūdžio raketas oro erdvės gynybos sistemų S-400 galimu įsigijimu.

Šešių rusiškų raketų sistemų pristatymas šeštadienį įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu apsilankė Belgrade, kur pareiškė, kad abiejų šalių valstybių karinis bendradarbiavimas pasiekė „iš esmės“ naują lygį.

„Pancir“ yra greitojo paleidimo raketų sistema, skirta gynybai nuo sparnuotųjų raketų, bepiločių skraidyklių ir žemai skriejančių orlaivių, o jos nuotolis yra apie 20 kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.