Šachmatų turnyro teisėja bijo grįžti namo: „Negaliu net įsivaizduoti, kas manęs ten lauktų"

Shohreh Bayat, 32 metų iranietei, Pasaulio moterų šachmatų čempionatas turėjo būti karjeros viršūnė – renginyje ji būtų pirmą kartą dalyvavusi kaip teisėja, rašo BBC.

Shohreh Bayat teisėjauja antrame Pasaulio moterų šachmatų čempionato etape.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Shohreh Bayat teisėjauja antrame Pasaulio moterų šachmatų čempionato etape.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Shohreh Bayat teisėjauja antrame Pasaulio moterų šachmatų čempionato etape.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Shohreh Bayat teisėjauja antrame Pasaulio moterų šachmatų čempionato etape.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2020, 3:10 PM, atnaujinta Feb 23, 2020, 3:15 PM

Tačiau šį pasiekimą apkartino skandalas, kurio sūkuryje ji atsidūrė išplitus nuotraukoms iš žaidimo Šanchajuje. Šiose nuotraukose S. Bayat nedėvi galvos apdangalo, nors to reikalauja jos šalis.

Dabar ji jaučiasi nesaugiai ir bijo grįžti į savo gimtąją šalį Iraną, kuriame moterys gana dažnai suimamos dėl to, kad neužsideda galvos apdangalo. 

„Įsijungusi pamačiau, kad mano nuotrauka buvo publikuota visose Irano žiniasklaidos priemonėse. Jie teigė, kad aš neužsidėjau galvos apdangalo dėl to, jog protestuoju prieš hidžabą,“ – pasakojo moteris.

S. Bayat teigimu, tarptautiniuose turnyruose ji visada dėvėdavo apdangalą, nors ir nepritaria šiam įstatymui.

„Manau, kad žmonės privalo turėti teisę nešioti tai, ką nori. Niekas neturėtų jų versti, – paaiškino ji, – Aš tai toleruoju tik todėl, kad gyvenu Irane ir neturiu kito pasirinkimo“.

Tačiau šįkart S. Bayat susidūrė su rimtomis problemomis. Nuotraukose, publikuotose internete ir aptartose Irano valstybinėje žiniasklaidoje, matosi, kad moters skarelė nukritusi ant pečių ir nedengia jos plaukų. Dar kitose nuotraukose, darytose tą pačią dieną, matyti, kad jos plaukai uždengti.

S. Bayat pasakoja, kad Irano šachmatų federaciją liepė jai „kažką parašyti“ kaip atsaką į kilusį skandalą. Jos manymu, federacija norėjo, kad ji atsiprašytų ir apgintų Irano įstatymus, todėl ji atsisakė.

Anot jos, dabar grįžti pas savo šeimą jai yra pernelyg rizikinga.

„Irane labai daug moterų įkalinama vien dėl to, jog jos nedėvėjo galvos apdangalo. Mūsų šalyje tai labai rimta problema. Yra tikimybė, jog jie norės iš manęs padaryti pavyzdį,“ – pasakojo moteris.

Tarptautinė šachmatų federacija situacijos oficialiai nepakomentavo, nes S. Bayat nepažeidė jokių federacijos taisyklių. Tačiau šachmatų didmeistris ir federacijos viceprezidentas Nigelas Shortas savo „Twitter“ paskyroje pasidalino teisėjos nuotrauka ir gyrė jos pasiekimus.

S. Bayat teigia prašiusi Irano šachmatų federacijos parašyti laišką, kuris garantuotų saugią kelionę atgal, tačiau jie atsisakė. Moteris mano, kad jie patiria spaudimą iš šalies valdžios.

Šachmatininkė nusivylusi, kad kalbos apie jos aprangą dabar ryškesnės nei jos pasiekimai. S. Bayat – viena iš geriausių moterų teisėjų pasaulyje ir vienintelė moteris teisėja Azijoje.

„Nežinau kitų moterų šachmatininkių iš Irano, kurios dirbtų tokio aukšto lygio turnyruose. Tačiau vienintelis dalykas, kuris visiems rūpi, yra mano hidžabas. Skaudu,“ – sako S. Bayat.

Anot jos, Irane labai daug žmonių – ypač sportininkų – patiria spaudimą iš įtakingų asmenų. „Mus verčia būti tuo, kuo mes nesame,“ – tvirtina S. Bayat.

Tą jai teko patirti ir anksčiau: nusiuntus nuotrauką Irano šachmatų federacijai, buvo liepta atsiųsti naują, nes pirmojoje hidžabas buvo „per prastas“.

S.Bayat žino, kad grįžti į Iraną negalės, todėl nusprendė atsisakyti savo hidžabo visam laikui.

„Man labai liūdna, nes žinau, kad ilgėsiuosi savo šeimos. Jeigu turėčiau pasirinkimą, tikrai sugrįžčiau į Iraną, tačiau dabar negaliu net įsivaizduoti, kas manęs ten lauktų,“ – teigė šachmatų turnyrų teisėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.