Malaizijos premjeras įteikė karaliui atsistatydinimo raštą

Malaizijos ministras pirmininkas Mahathiras Mohamadas pirmadienį įteikė karaliui atsistatydinimo raštą, jo politiniams partneriams ėmusis veiksmų vyriausybei sužlugdyti.

 Malaizijos ministras pirmininkas Mahathiras Mohamadas pirmadienį įteikė karaliui atsistatydinimo raštą, jo politiniams partneriams ėmusis veiksmų vyriausybei sužlugdyti.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Malaizijos ministras pirmininkas Mahathiras Mohamadas pirmadienį įteikė karaliui atsistatydinimo raštą, jo politiniams partneriams ėmusis veiksmų vyriausybei sužlugdyti.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 9:36 AM, atnaujinta Feb 24, 2020, 12:13 PM

94 metų Mahathiras Mohamadas, vienas seniausių lyderių pasaulyje, „išsiuntė atsistatydinimo iš Malaizijos ministro pirmininko pareigų raštą“, sakoma jo biuro pranešime.

Netikėtą žingsnį jis žengė po parą trukusios politinės dramos, kai įtakingo politiko Anwaro varžovai jo paties koalicijoje „Vilties paktas“, 2018-aisiais pasiekusioje istorinę rinkimų pergalę, ir opozicijos veikėjai pabandė suformuoti naują vyriausybę.

Koalicija, kaip pranešta, būtų nušalinusi Anwarą – numanomą Mahathiro Mohamado politinį įpėdinį – ir daugumą jo partijos parlamentarų, todėl jis nebūtų galėjęs greitu laiku tapti premjeru.

Anwaras ir Mahathiras Mohamadas garsėjo audringais tarpusavio santykiais, bet prieš 2018 metų rinkimus susitaikė ir Mahathiras Mohamadas ne kartą žadėjo perduoti valdžią šiam savo buvusiam varžovui.

Tačiau opozicijos užmojai iki pirmadienio, regis, baigėsi be rezultatų, o tada Mahathiro Mohamado biuras paskelbė, kad jis 13 val. vietos laiku išsiuntė atsistatydinimo raštą karaliui.

Kaip įvykiai klostysis toliau, neaišku.

Anwaras pirmadienį po pietų turėjo susitikti su karaliumi. Nors monarcho vaidmuo yra didele dalimi tik reprezentacinis, jis tvirtina šalies premjero paskyrimą. Anwaras galbūt viliasi įtikinti jį, kad turi pakankamą parlamentarų paramą vyriausybei formuoti, sako stebėtojai.

Tačiau Mahathiro Mohamado partija „Bersatu“ taip pat paskelbė, kad traukiasi iš koalicijos „Vilties paktas“. Tai rodytų, kad ji galbūt pati bando suformuoti vyriausybę.

Anksčiau buvo atleisti du Anwaro varžovai iš jo Liaudies teisingumo partijos Mohamedas Azminas Ali ir Zuraida Kamaruddin, laikomi svarbiomis figūromis bandant suformuoti naują vyriausybę ir blokuoti jo iškilimą, paskelbė partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.