J. Assange'o advokatas pažėrė priekaištų dėl pareigūnų elgesio su jo klientu

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, vedamas į teismą ir iš jo, buvo dukart visiškai išrengtas, jam 11 kartų buvo uždėti antrankiai, antradienį sakė jo advokatas teismui Londone, nagrinėjančiam Vašingtono prašymą išduoti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio įkūrėją.

​Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, vedamas į teismą ir iš jo, buvo dukart visiškai išrengtas, jam 11 kartų buvo uždėti antrankiai, antradienį sakė jo advokatas teismui Londone, nagrinėjančiam Vašingtono prašymą išduoti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio įkūrėją. <br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
​Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as, vedamas į teismą ir iš jo, buvo dukart visiškai išrengtas, jam 11 kartų buvo uždėti antrankiai, antradienį sakė jo advokatas teismui Londone, nagrinėjančiam Vašingtono prašymą išduoti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio įkūrėją. <br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 3:06 PM

J. Assange'ui gresia kaltinimai pagal JAV Šnipinėjimo įstatymą, susiję su slaptų Valstybės departamento ir Gynybos departamento pranešimų apie JAV kampanijas Afganistane ir Irake paskelbimu 2010 metais „WikiLeaks“ svetainėje.

„Vakar ponui Assange'ui 11 kartų buvo uždėti antrankiai; jis dukart buvo visiškai išrengtas Belmaršo kalėjime ir laikytas penkiose atskirose sulaikymo kamerose“, – antradienį sakė jo advokatas Edwardas Fitzgeraldas.

Jis perspėjo, kad toks elgesys su J. Assange'u gali „pakenkti šiam procesui“, ir paprašė teisėjos Vanessos Baraitser duoti „nurodymą kalėjimo vadovybei“, kad režimas turi būti sušvelnintas.

Tačiau V. Baraitser pareiškė, kad tai yra kalėjimo pareigūnų reikalas ir ji neturi įgaliojimų jiems nurodinėti, kaip elgtis su sulaikytaisiais.

Teisėja pridūrė, jog tikisi, kad su J. Assange'u yra elgiamasi teisingai, kaip ir su bet kuo kitu.

Kol vyksta ekstradicijos procesas, 48 metų australas yra laikomas griežto režimo Belmaršo kalėjime Londono pietryčiuose.

Pirmadienį prasidėjęs ekstradicijos svarstymas vyksta šalia kalėjimo esančio teismo pasate.

J. Assange'as teisme buvo apsirengęs pilkos spalvos striuke, po kuria dėvėjo marškinius.

Kartais jis pasikalbėdavo su savo advokatais pro plyšius tarp teisiamųjų suolą nuo salės skiriančių stiklo plokščių.

Didesnę praėjusio dešimtmečio dalį J. Assange'as praleido užsidaręs Ekvadoro ambasadoje Londone, kad pirmiausia išvengtų teismo dėl kitos Švedijoje jam iškeltos ir neseniai nutrauktos bylos. Dabar jo ekstradicijos reikalauja Vašingtonas, kad J. Assange'as stotų prieš teismą.

„WikiLeaks“ iš pradžių bendradarbiavo su visa virtine garsiausių laikraščių, paviešinusių sensacingą informaciją iš nutekintų Valstybės departamento ir Pentagono dokumentų.

Pirmadienį JAV interesus atstovaujantis teisininkas apkaltino jį sukėlus grėsmę žvalgybos šaltiniams, paskelbiant slaptus JAV vyriausybės dokumentus.

Savo ruožtu E. Fitzeraldas pareiškė, kad JAV kaltinimai yra „politiškai motyvuoti“.

Po J. Assange'ui nepalankaus sprendimo jis galėtų būti nuteistas kalėti 175 metus, jeigu JAV teismas pripažintų jo kaltę dėl visų 17 kaltinimų pagal JAV Šnipinėjimo įstatymą ir vieno kaltinimo įsilaužimu į kompiuterius.

Ekstradicijos nagrinėjimas teisme vyks visą savaitę, o paskui teismas rinksis gegužę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.