Kalėjime mirė protestais garsėjęs kazachų aktyvistas

Kazachų aktyvistas, kuris ne kartą buvo sulaikytas dėl dalyvavimo taikiose demonstracijose ir raginimų jose dalyvauti, mirė kalėjime, antradienį pranešė policija.

​Kazachų aktyvistas, kuris ne kartą buvo sulaikytas dėl dalyvavimo taikiose demonstracijose ir raginimų jose dalyvauti, mirė kalėjime, antradienį pranešė policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Kazachų aktyvistas, kuris ne kartą buvo sulaikytas dėl dalyvavimo taikiose demonstracijose ir raginimų jose dalyvauti, mirė kalėjime, antradienį pranešė policija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 3:03 PM

42 metų Dulatas Agadilis pirmadienį vakare dėl kaltinimų teismo pareigūnų negerbimu ir įžeidimu buvo sulaikytas savo namuose ir po to nuvežtas į kalėjimą sostinėje Nur Sultane, sakoma policijos pareiškime, kuriame kaltinimai detaliau neapibūdinami.

Socialinėje žiniasklaidoje išplatintame vaizdo įraše matyti vyrai civiliais drabužiais, sulaikantys pusplikį D. Agadilį ir vedantys jį iš jo buto juodos transporto priemonės link.

Policijos pareiškime sakoma, kad D. Agadilis tuo metu buvo girtas ir kad „žaizdų ant šio vyro kūno nebuvo“. Jis mirė sustojus širdžiai, o drauge su juo kameroje buvę asmenys paliudijo, kad jis kalėjime nebuvo sužeistas, nurodė policija.

Praėjusį kartą D. Agadilis buvo sulaikytas opozicijos grupėms šeštadienį surengus nesankcionuotų mitingų.

Pasak policijos, visoje šalyje buvo sulaikyti 53 asmenys, bandę surengti mitingus be oficialaus leidimo. 10-čiai šių asmenų pateikti kaltinimai administraciniais pažeidimais.

Naujienų agentūros AFP korespondentas vien didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje šeštadienį matė daugiau kaip 100 sulaikomų žmonių.

Aktyvistai antradienį taip pat mitingavo Nur Sultane, šalyje lankantis Europos Parlamento delegacijai. Netoli sostinės yra D. Agadilio namai kaime.

D. Agadilis išgarsėjo pernai lapkritį, kai sulaikytas pabėgo, bet po dviejų dienų vėl buvo areštuotas.

Pernai jam buvo skirta daugiau kaip 60 parų administracinio arešto.

Gruodžio mėnesį aktyvistai pranešė, kad jis, protestuodamas prieš teismo sprendimą skirti jam 15 parų arešto už dalyvavimą nesankcionuotame mitinge, prarijo varžtų ir vinių.

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas, pernai šiame poste pakeitęs ilgametį prezidentą Nursultaną Nazarbaevą, vaizdavo save nuosaikiu reformų vykdytoju.

K.-J. Tokayevas, buvęs užsienio reikalų ministras, yra pažadėjęs reformuoti susirinkimų laisvę reglamentuojančius įstatymus, kuriuos vietos teisių gynimo grupės vadina pernelyg varžančiais, ir spręsti kankinimų Kazachstano kalėjimuose problemą.

Tačiau griežtos linijos šalininkas N. Nazarbayevas, kurio prezidentavimas prasidėjo dar iki šios buvusios sovietinės respublikos nepriklausomybės paskelbimo, vis dar daugelio yra laikomas tikruoju politikos formuotoju šioje naftos turtingoje, 18 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.