Malaizijos karalius sužlugdė Mahathiro Mohamado politinį manevrą

Malaizijos karalius penktadienį sužlugdė 94 metų Mahathiro Mohamado suplanuotą politinį manevrą savo pozicijoms kovoje dėl valdžios sustiprinti, šalyje tęsiantis politinei krizei, dėl kurios ji iš esmės liko be vadovo.

 ​Malaizijos karalius penktadienį sužlugdė 94 metų Mahathiro Mohamado suplanuotą politinį manevrą savo pozicijoms kovoje dėl valdžios sustiprinti, šalyje tęsiantis politinei krizei, dėl kurios ji iš esmės liko be vadovo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Malaizijos karalius penktadienį sužlugdė 94 metų Mahathiro Mohamado suplanuotą politinį manevrą savo pozicijoms kovoje dėl valdžios sustiprinti, šalyje tęsiantis politinei krizei, dėl kurios ji iš esmės liko be vadovo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2020, 2:56 PM

Monarchas atmetė Mahathiro Mohamado planą sušaukti parlamentą, kad šis balsuotų dėl naujo ministro pirmininko. Šis planas sulaukė griežtos kritikos kaip prieštaraujantis Konstitucijai.

Seni priešininkai Mahathiras Mohamadas ir Anwaras Ibrahimas yra įsitraukę į kovą dėl valdžios, užvirusią, kai garbaus amžiaus Mahathiras Mohamadas atsistatydino ir žlugo jų bendra valdančioji koalicija, kurios griūtį išprovokavo nesėkmingas bandymas nustumti į šoną premjeru turėjusį tapti Anwarą Ibrahimą.

Abu politikai buvo susitaikę ir atvedė savo koaliciją į pergalę 2018-ųjų rinkimuose, tačiau šios savaitės politinė drama atgaivino jų nesantaiką, kelis dešimtmečius dariusią didžiulę įtaką šios Pietryčių Azijos valstybės politikai.

Šiuo metu laikinai ministro pirmininko pareigas einantis Mahathiras Mohamadas anksčiau paskelbė, kad parlamento posėdis įvyks pirmadienį, o monarchas, skiriantis premjerą, sutiko su šiuo sprendimu.

Tačiau po susitikimo su šalies sultonais karalius sultonas Abdullah Sultanas Ahmadas Shahas pareiškė, kad parlamento posėdis neįvyks.

Monarchas šią savaitę susitiko su visais įstatymų leidėjais, siekdamas išsiaiškinti, ką jie norėtų matyti premjero poste, tačiau tapo aišku, kad nė vienas iš galimų kandidatų neturėtų pakankamos paramos. Kandidatui reikia mažiausiai 112 parlamentarų palaikymo.

„Karalius toliau dės pastangas, kad vadovaujantis Konstitucija būtų rastas šaliai ir žmonėms naudingas sprendinys“, – rašoma rūmų pareigūno Ahmado Fadilo Shamsuddino išplatintame pranešime.

Dabar rūmų pareigūnai ketina susitikti derybų su įvairių politinių partijų lyderiais, kurių bus paprašyta pasiūlyti savo kandidatus. Tai reiškia, kad politinė suirutė toliau tęsis ir padidės pirmalaikių rinkimų tikimybė.

Pastarasis monarcho žingsnis sudavė skaudų smūgį Mahathiro Mohamado strategijai. Ilgamečio šalies politinio lyderio santykiai su monarchais buvo gana sudėtingi, nes jis bandė apriboti jų valdžią, kai 1981–2003 metais pirmą kadenciją dirbo premjero poste.

94 metų Mahathiras Mohamadas, seniausias pasaulyje lyderis, pareiškė, kad jis siūlo premjeru skirti Muhyiddiną Yassiną. Tai reiškia, kad jis pats atsisako ambicijų grįžti į vyriausybės vadovo postą, tačiau norėtų jame matyti savo sąjungininką.

Tuo metu buvusi valdančioji koalicija kandidatu į premjerus iškėlė 72 metų Anwarą Ibrahimą.

Mahathiro Mohamado ir Anwaro Ibrahimo nesantaika prasidėjo praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje, kai Mahathiras Mohamadas atleido Anwarą Ibrahimą iš savo pavaduotojo posto ir šis vėliau buvo pasiųstas už grotų dėl abejotinų kaltinimų sodomija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.