Naująjį Malaizijos premjerą vejasi partijos skandalų lavina

Buvęs Malaizijos vidaus reikalų ministras Muhyiddinas Yassinas šeštadienį buvo paskirtas naujuoju šalies premjeru, pranešė karališkųjų rūmų pareigūnai.

 Muhyiddinas Yassinas šeštadienį buvo paskirtas naujuoju šalies premjeru.<br> AP nuotr.
 Muhyiddinas Yassinas šeštadienį buvo paskirtas naujuoju šalies premjeru.<br> AP nuotr.
 Muhyiddinas Yassinas šeštadienį buvo paskirtas naujuoju šalies premjeru.<br> AP nuotr.
 Muhyiddinas Yassinas šeštadienį buvo paskirtas naujuoju šalies premjeru.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 29, 2020, 3:10 PM

Šis žingsnis užbaigia ankstesnio vyriausybės vadovo Mahathiro Mohamado valdymą ir žymi skandalų persekiojamos partijos grįžimą į valdžią.

Muhyiddinas Yassinas bus prisaikdintas per sekmadienį įvyksiančią ceremoniją, nurodė karališkieji rūmai. Tai turėtų užbaigti savaitę trukusią sumaištį po 94 metų Mahathiro Mohamado ir jo inicijuotas reformas palaikančios vyriausybės atsistatydinimo.

„Premjero paskyrimo proceso negalima atidėlioti, nes žmonių ir valstybės gerovės labui šaliai reikia vyriausybės“, – sakoma karališkųjų rūmų pareiškime.

Šalies premjerą skiria karalius ir konkuruojantys kandidatai šią savaitę stengėsi pademonstruoti, kad turi daugumos paramą parlamente.

Be to, kad užbaigė seniausio pasaulyje lyderio Mahathiro Mohamado valdymą, sprendimas reiškia, kad jo politiniu įpėdiniu laikytam Anwarui Ibrahimui (Anvarui Ibrahimui) liks mažai vilčių tapti premjeru.

Muhyiddino Yassino koalicijoje dominuoja šios daugiatautės valstybės musulmonų daugumos atstovai. Koalicijai priklauso nemalonėn patekusio buvusio lyderio Najibo Razako skandalų persekiojama Jungtinė malajų nacionalinė organizacija (UMNO).

UMNO buvo pagrindinė jėga ilgai valdžiusioje koalicijoje, kuri buvo nuversta per istorinius 2018 metų rinkimus, įtarus Najibą Razaką ir jo draugus valstybinio fondo 1MDB grobstymu.

Muhyiddinas Yassinas, buvęs Mahathiro Mohamado sąjungininkas, bandydamas iškilti į valdžią suvienijo jėgas su UMNO. Jo koalicijai taip pat priklauso viena griežtos linijos musulmoniška partija, stumianti islamiškus įstatymus.

Politinė sumaištis

Dabartinė krizė prasidėjo tuomet, kai prieš savaitę žlugo Mahathiro Mohamado ir Anwaro Ibrahimo valdantysis aljansas „Vilties susitarimas“, 2018-aisiais pasiekęs istorinę pergalę prieš Najibo Razako vyriausybę.

Kai kurie „Vilties susitarimo“ parlamentarai norėjo prisijungti prie opozicijos grupių ir suformuoti naują vyriausybę be Anwaro Ibrahimo, kad šis netaptų premjeru.

Šioms pastangoms žlugus, Mahathiras Mohamadas ir Anwaras Ibrahimas atnaujino savo seną konkurenciją ir ėmė atskirai siekti valdžios.

Mahathiro Mohamado ir Anwaro Ibrahimo audringa istorija Malaizijos politiką formuoja nuo 10-o dešimtmečio, kai Mahathiras Mohamadas per savo pirmą kadenciją atleido savo pavaduotoją Anwarą Ibrahimą, kuris paskui buvo įkalintas dėl abejotinų kaltinimų sodomija.

Jie susitaikė prieš 2018 metų rinkimus, kad nušalintų Najibo Razako koaliciją.

Pastarosiomis dienomis Muhyiddinui Yassinui užsitikrinant vis didesnę paramą ir paaiškėjus, kad jis gali su UMNO iškilti į valdžią, Mahathiras Mohamadas ir Anwaras Ibrahimas dar kartą pakeitė savo pozicijas ir šeštadienį vėl susivienijo.

Likusios „Vilties susitarimo“ partijos parėmė Mahathiro Mohamado kandidatūrą į premjerus ir buvo vilčių, kad jis galėtų sustabdyti Muhyiddiną Yassiną.

„Vilties susitarimas“ – padrikas opozicijos grupių aljansas, kuriam priklausė šalies etninių kinų mažumos dominuojama partija, Anwaro Ibrahimo Liaudies teisingumo partija (PKR) ir Mahathiro Mohamado malajų dominuojama grupė – nuo pat pradžių buvo komplikuotas.

Mahathiras Mohamadas buvo žadėjęs galiausiai perduoti premjero postą Anwarui Ibrahimui, bet daug kas netikėjo, kad jis nori atiduoti valdžią savo senam priešininkui, o konkuruojančios frakcijos siekė Anwarą Ibrahimą išstumti.

72 metų Muhyiddinas Yassinas daug dešimtmečių buvo UMNO narys ir dirbo virtinėje svarbių postų. Jis buvo vicepremjeras Najibo Razako vyriausybėje, bet buvo atleistas, kai pareiškė kritikos dėl 1MDB skandalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.