Kinija pagrasino atsakyti jos valstybinę žiniasklaidą „bauginančioms“ JAV

Kinija antradienį apkaltino JAV „bauginimu“ ir užsiminė apie tam tikrus atsakomuosius veiksmus, Vašingtonui sumažinus leistiną iš Pekino vadovaujamai žiniasklaidai Amerikoje dirbančių Kinijos piliečių skaičių.

 ​Kinija antradienį apkaltino JAV „bauginimu“ ir užsiminė apie tam tikrus atsakomuosius veiksmus, Vašingtonui sumažinus leistiną iš Pekino vadovaujamai žiniasklaidai Amerikoje dirbančių Kinijos piliečių skaičių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 ​Kinija antradienį apkaltino JAV „bauginimu“ ir užsiminė apie tam tikrus atsakomuosius veiksmus, Vašingtonui sumažinus leistiną iš Pekino vadovaujamai žiniasklaidai Amerikoje dirbančių Kinijos piliečių skaičių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-03 12:19

„Žaidimo taisykles pirmosios pažeidė JAV – taigi, Kinijai telieka atsakyti tuo pačiu“, – per eilinę spaudos konferenciją pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas, praėjus dviem savaitėms po to, kai keli amerikiečių leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistai buvo išvaryti iš Kinijos.

Pirmadienį Vašingtonas keliomis dešimtimis sumažino Kinijos piliečių, kuriems leista dirbti jos valstybinei žiniasklaidai Jungtinėse Valstijose, skaičių, žadėdamas laikytis abipusiškumo principo Pekinui ribojant užsienio spaudos veiklą.

Toks žingsnis žengtas Kinijai išsiuntus tris „The Wall Street Journal“ žurnalistus, tačiau JAV savo sprendimą paaiškino siekiu suvienodinti abiejose šalyje veikiančių žurnalistų skaičių, ir paneigė, jog taip pasielgta atsižvelgus į reportažų turinį.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, kad Pekinas „vis griežčiau stebi, puldinėja ir baugina Amerikos ir kitus Kinijoje veikiančius užsienio žurnalistus“.

„Raginame kinų vyriausybę nedelsiant vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus gerbti saviraiškos laisvę, kurią turi ir spaudos darbuotojai“, – pareiškime cituojamas M. Pompeo.

Vienas Valstybės departamento pareigūnas informavo, kad penkioms žiniasklaidos priemonėms, kurias praėjusį mėnesį JAV perklasifikavo kaip užsienio misijas, nuo kovo 13 dienos bus leista įdarbinti ne daugiau kaip 100 Kinijos piliečių vietoje dabartinių 160.

Jungtinės Valstijos atvirai neišsiunčia 60 darbuotojų, kurie teoriškai gali įsidarbinti kitur, tačiau dauguma jų vis tiek turėtų palikti šalį.

Vasario 19 dieną Kinija liepė išvykti trims „The Wall Street Journal“ reporteriams – dviem JAV piliečiams ir australui, priežastimi nurodydama esą rasistinę vieno komentaro antraštę. Tai buvo griežčiausi Pekino veiksmai prieš tarptautinę žiniasklaidą per pastaruosius kelerius metus.

Minėtas amerikiečių pareigūnas pabrėžė, kad kitose žiniasklaidos priemonėse dirbantys Kinijos piliečiai nebus paveikti ir kad valstybinei žiniasklaidai nebus draudžiama samdyti kitų šalių pilietybes turinčius darbuotojus.

„JAV vyriausybė jau ilgą laiką kviečia užsienio žurnalistus, įskaitant KLR žurnalistus, dirbti laisvai ir nebijant susidorojimo“, – teigė M. Pompeo.

„Mūsų tikslas yra abipusiškumas. Kaip ir kitose JAV ir Kinijos santykių srityse, gerokai pavėluotai siekiame sukurti vienodas veiklos sąlygas“, – pridūrė sekretorius.

Oficialiais duomenimis, pernai JAV išdavė 425 žurnalistines vizas Kinijos piliečiams, įskaitant žurnalistų šeimos narius.

Labiausiai šį Vašingtono žingsnis paveiks valstybinę naujienų agentūrą „Xinhua“, kuriai bus leista laikyti Jungtinėse Valstijose 59 darbuotojus iš Kinijos, pažymėjo kitas Valstybės departamento pareigūnas.

Transliuotojui „China Global Television Network“ bus leista JAV turėti 30 darbuotojų Kinijos piliečių, dienraščiui „China Daily“ – devynis, o radijui „China Radio International“ – du.

Penktoji paveikta JAV veikianti organizacija yra oficiali „People's Daily“ platintoja, kurioje, kaip manoma, nedirba jokie Kinijos piliečiai.

Vasarį perklasifikavęs šias penkias įstaigas kaip užsienio misijas, Valstybės departamentas įpareigojo jas prašyti leidimo įsigyti turtą, taip pat pareikalavo, kad jos pateiktų savo darbuotojų, tarp kurių esama vis daugiau amerikiečių, sąrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.