Rusija atmeta JT tyrimo išvadą dėl „karo nusikaltimo“ Sirijoje

Kremlius antradienį atmetė Jungtinių Tautų tyrėjų tvirtinimą, kad Rusijos aviacijos smūgiai Sirijoje prilygsta karo nusikaltimui, nes jų metu buvo nesirenkant smogta civiliams rajonams.

  Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-03 21:22

JT tyrimų komisija dėl teisių padėties Sirijoje pirmadienį paskelbtoje naujausioje ataskaitoje sako turinti įrodymų, kad rusų lėktuvai pernai liepą ir rugpjūtį dalyvavo suduodant du aviacijos smūgius Idlibe ir Damasko regione, per kuriuos žuvo daugiau kaip 60 žmonių.

JT ataskaitoje, kurioje apžvelgiamas laikotarpis nuo 2019 metų liepos iki šių metų sausio 10-osios, teigiama, jog esama įrodymų, kad rusų lėktuvai dalyvavo abiejose atakose.

Kadangi jos buvo nukreiptos ne į karinius objektus, šios atakos prilygsta „karo nusikaltimui“, pažymima dokumente.

„Nesutinkame su tokiais kaltinimais“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pareiškė abejonių dėl ataskaitos objektyvumo.

„Akivaizdu, kad jokia komisija negalėjo gauti patikimos informacijos apie tai, kas ten realiai vyksta“, – sakė D. Peskovas.

Jis pridūrė: „Nieko nesakoma apie teroristinių grupių atakas, todėl bet koks šios komisijos pateiktas vertinimas yra vienašališkas.“

JT komisija dėl Sirijos, kuri buvo įkurta 2011 metais, prasidėjus šiam pilietiniam konfliktui, ne kartą kaltino įvairias jo šalis karo nusikaltimais ir, kai kuriais atvejais, nusikaltimais žmoniškumui.

Įtarimai Maskvai buvo pareikšti smarkiai padidėjus įtampai tarp Turkijos ir rusų remiamos Sirijos kariuomenės, siekiančios atkovoti paskutinį opozicijos prezidentui Basharui al Assadui bastioną Sirijos šiaurėje.

Eskalacija išprovokavo humanitarinę krizę ir politinę priešpriešą tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, kuris ketvirtadienį vyksta į Rusiją aptarti konflikto.

Nuo 2011 metų, kai gatvių protestai prieš B. al Assado valdymą virto karu, įtraukusiu šalis iš viso Artimųjų Rytų regiono, per kovas Sirijoje žuvo daugiau kaip 380 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.