Superantradienio aistros nerimsta: J. Bidenas surengė istorinį sugrįžimą Michaelas Bloombergas traukiasi iš kovos

Jungtinėse Amerikos Valstijose pasibaigė vadinamasis superantradienis. Prieš jį visi politikos ekspertai spėliojo, ar senatoriaus Bernie Sanderso traukinys dar gali būti sustabdytas. Tačiau netikėtai į viršų šovė daugelio sumenkintas buvęs viceprezidentas Joe Bidenas, kuris yra laikomas didžiausiu šių pirminių rinkimų 14-oje valstijų laimėtoju.

 J.Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Bloombergas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 M.Bloombergas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 B.Sandersas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 B.Sandersas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2020, 3:53 PM, atnaujinta Mar 4, 2020, 5:20 PM

Dar nėra suskaičiuoti visi rezultatai, tačiau aišku – 77-erių J.Bidenas pirminius rinkimus laimėjo 9 valstijose, 78-erių B.Sandersas – 3. Meino ir Kalifornijos valstijose yra suskaičiuota pernelyg mažai balsų arba kova tarp pagrindinių kandidatų yra apylygė.

Meino valstijoje mažą persvarą turi J.Bidenas, o Kalifornijoje – B.Sandersas, tad galutinis dviejų valstijų laimėtojas dar nėra aiškus.

Bet kokiu atveju , J.Bidenas jau turi užsitikrinęs 453 delegatų balsus, kai B.Sandersas turi 382. Pirminiai rinkimai daugelyje valstijų dar tik vyks, bet už J.Bideno nugaros susivienijęs Demokratų partijos elitas atrodo rimtai nusiteikęs kovoti su B.Sandersu ateinančių savaičių metu.

J.Bidenas gali būti favoritas, tačiau iki pergalės jam labai toli, nes partijos suvažiavime norint be vargo laimėti reikia turėti delegatų daugumą – bent 1991 iš jų balsą.

Laimėjo neįdėjęs didesnių pastangų

Politikos apžvalgininkai pastebi, kad J.Bidenas laimėjo tose valstijose, kur net nevykdė rinkiminės kampanijos. Jis laimėjo valstijose, kur neturėjo rinkiminių štabų. Jis laimėjo valstijose, kur kiti kandidatai jį milijonais aplenkė reklamai skiriamomis lėšomis. Jis laimėjo valstijose, kur oponentai buvo žymiai geriau pasiruošę.

„Tai nėra šiaip sau vadinama superantradieniu“, – Los Andžele susirinkusiems gerbėjams teigė triumfuodamas J.Bidenas.

Superantradienio rezultatai aiškiai parodė – kova vyksta tik tarp dviejų kandidatų.

J.Bidenas laimėjo Vermonte, Šiaurės Karolinoje, Tenesyje, Alabamoje, Arkanzase, Minesotoje, nugalėjo senatorę Elizabeth Warren jos gimtojoje Masačusetso valstijoje ir net iškovojo kelių delegatų balsus B.Sanderso gimtinėje Vermonte, kur prieš ketverius metus jis Hillary Clinton nepaliko jokių vilčių.

M.Bloombergas patyrė nokautą ir pasitraukė iš kovos

Buvusio viceprezidento sugrįžimas iš nokdauno susisiejo ir su milijardieriaus Michaelo Bloombergo nokautu.

Rinkiminės kampanijos reklamai jis išleido beveik pusę milijardo dolerių, tačiau laimėjo tik Amerikos Samoa delegatų balsus.

Po patirto fiasko M. Bloombergas paskelbė, kad pasitraukia iš prezidentinės kovos. 

Garsusis žiniasklaidos magnatas pranešė, kad tolesnėje kovoje rems Joe Bideno kandidatūrą.

Tikėtina, kad po superantradienio balsavimo trauksis ir E.Warren, kurios elektoratas yra panašesnis į B.Sanderso. Politikė nenori jam užkirsti kelio, nes tikisi, kad jis jai pasiūlys būti savo viceprezidente.

Kova laukia apylygė

Dabar tarp J.Bideno ir B.Sanderso laukia labai apylygė kova. Socialistas B.Sandersas tikrai atsigaus ir gali laimėti dar ne vienos valstijos delegatų daugumą.

Ateinančią savaitę jie susitiks CNN organizuojamuose debatuose Arizonos valstijoje ir tikėtina, kad aršiai puls vienas kitą. E.Warren ir M.Bloombergas, jeigu dar nebus pasitraukę iš kovos, tai tikrai liks dvikovos nuošalyje.

Dar anksti prognozuoti, kas laimės demokratų partijos nominaciją ir lapkritį susikaus su Donaldu Trumpu, tačiau kova iki Demokratų partijos suvažiavimo liepą laukia labai arši ir greičiausiai nenurims net ir jo metu.

Parengta pagal „The New York Times“ ir CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.