Vergija Jungtinėje Karalystėje užsiėmę lietuviai išgirdo teismo nuosprendį

Voringtono priemiestyje Padgeite gyvenantys Rita Jablonskaitė ir Robertas Repšas buvo nuteisti dėl to, kad į Jungtinę Karalystę neteisėtai įvežę du lietuvius ir vėliau vertę juos dirbti vergiškomis sąlygomis. Vienas į šalį atvežtų žmonių buvo priverstas gyventi po laiptais.

Voringtono priemiestyje Padgeite gyvenantys Rita Jablonskaitė ir Robertas Repšas buvo nuteisti dėl to, kad į Jungtinę Karalystę neteisėtai įvežę du lietuvius ir vėliau vertę juos dirbti vergiškomis sąlygomis. <br>lrytas.lt koliažas.
Voringtono priemiestyje Padgeite gyvenantys Rita Jablonskaitė ir Robertas Repšas buvo nuteisti dėl to, kad į Jungtinę Karalystę neteisėtai įvežę du lietuvius ir vėliau vertę juos dirbti vergiškomis sąlygomis. <br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2020, 1:25 PM

Pora dar spalio mėnesį pripažino kaltę dėl nelegalaus žmonių įvežimo, tačiau neigė juos išnaudoję, rašo „Warrington Guardian“.

Penktadienį teisme buvo paskelbta tikroji įvykių istorija.

34-erių R.Jablonskaitė ir 31-erių R.Repšas suorganizavo benamio vyro iš Lietuvos kelionę į Jungtinę Karalystę. Jam buvo pažadėta 100 svarų (114,5 eurų), apgyvendinimas, maistas ir cigaretės mainais į tai, kad jis tvarkys jų namą.

Į Jungtinę Karalystę 2017-ųjų birželį atvežtas vyras buvo apgyvendintas palėpėje. Po Kalėdų pora persikraustė į kitą būstą ir vyriškį apgyvendino mažoje patalpoje po laiptais, kur jis turėjo tik čiužinį, pagalvę ir antklodę.

Manoma, kad pora kontroliavo 50-mečio darbą ir finansus. Jo vardu jie ėmė paskolas, kreditines korteles ir atidarinėjo sąskaitas banke. Pinigus jie naudojo savoms reikmėms, o vyriškiui mokėjo po 30 svarų (34,4 euro) per savaitę ir jis galvojo, kad tai yra puikus sandėris.

Vyro anglų kalbos supratimas buvo labai mažas. Jis turėjo tik telefoną, kurį rado vienoje perdirbimo gamykloje, kurioje dirbo ir maišelį senų monetų, kurias rinko.

Su kaltinamaisiais jis gyveno iki 2018-ųjų kovo, kada galiausiai nusprendė pastovėti už save ir susisiekęs su Lietuvos ambasada paliko namus.

R.Jablonskaitė teisme tvirtino, kad benamį lietuvį tiesiog sutiko Voringtone ir padėjo jam atsistoti ant kojų ir atsidaryti sąskaitas banke.

Vėliau 2018-ųjų birželį į Jungtinę Karalystę pora atvežė moterį iš Lietuvos. Jie tvirtino, kad tai buvo gerumo ženklas, nes ji Lietuvoje turėjo problemų.

Anot R.Jablonskaitės, prieš tą moterį smurtavo jos vyras, jai buvo sunku ir reikėjo pinigų.

Tad nuteistoji išnaudojo šią situaciją ir naudojosi moters, kaip nemokamos namų tvarkytojos paslaugomis.

Policija apie šią 51-erių metų nelegalią migrantę sužinojo, kai aplankė poros namus praėjusių metų rugpjūtį.

Ji įteikė pareigūnams raštelį, kuriame buvo parašyta „aš noriu keliauti namo“.

R.Jablonskaitės veidu tekėjo ašaros, kai teismo salėje buvo skaitomi prieš ją surinkti įrodymai.

R.Repšas teismo salėje bandė įrodyti, kad jo vaidmuo išnaudojant nelegaliai į šalį atvežtus asmenis buvo žymiai mažesnis, jis jais rūpinosi, siūlė valgyti.

Tačiau teisėja Louise Brandon tvirtino, kad jis kaip tik buvo atsakingas už nematomų antrankių uždėjimą išnaudotiems žmonėms.

R.Jablonskaitei paskirta 28 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o R.Repšas už grotų praleis 15 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.