JT nerimauja dėl sprendimo dėl viruso uždaryti perėjas Kipro buferinėje zonoje

Jungtinės Tautos ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl sutrikimų, sukeltų Kipro vyriausybės sprendimo dėl koronaviruso krizės laikinai uždaryti kelias perėjas tarp abiejų padalytos salos dalių.

 Jungtinės Tautos ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl sutrikimų, sukeltų Kipro vyriausybės sprendimo dėl koronaviruso krizės laikinai uždaryti kelias perėjas tarp abiejų padalytos salos dalių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Tautos ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl sutrikimų, sukeltų Kipro vyriausybės sprendimo dėl koronaviruso krizės laikinai uždaryti kelias perėjas tarp abiejų padalytos salos dalių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2020, 5:38 PM

„Priėmus sprendimą laikinai uždaryti keturis kirtimo punktus palei buferinę zoną, UNFICYP reiškia susirūpinimą dėl besitęsiančių sutrikimų, su kuriais susiduria žmonės abiejose pusėse“, – sakoma JT taikos palaikymo pajėgų Kipre pareiškime.

„Nors JT palaiko visas veiksmingas priemones, skirtas kovoti su bet kokia visuomenės sveikatos krize, abi šalys privalo glaudžiai koordinuoti veiksmus, kad jų atsakas būtų išsamus“, – pridūrė misija.

Ši Viduržemio jūros sala yra padalyta tarp ES priklausančios Kipro Respublikos ir atskilusios Šiaurės Kipro Turkų Respublikos, kurią pripažįsta tik Ankara.

Keturios iš aštuonių perėjų salą dalijančioje linijoje šeštadienį buvo uždarytos pradiniam septynių dienų laikotarpiui, „siekiant padaryti veiksmingesnę įvažiavimo punktų kontrolę“, informavo Nikosija.

Tačiau ketvirtadienį kipriečių sveikatos apsaugos ministras Konstantinas Joanas pareiškė, kad perėjos liks uždarytos iki pirmadienio, kai padėtis turėtų būti dar kartą įvertinta.

Šis žingsnis sukėlė įtampą tarp Kipro graikų ir Kipro turkų bendruomenių, o JT patarė abiem šalims bendradarbiauti pasitikint viena kita, kad būtų galima išspręsti galimą sveikatos krizę.

Kipro turkų lyderis Mustafa Akinci sukritikavo sprendimą uždaryti perėjas, ir pavadino jį „vienašališku“ bei „nereikalingu“.

„Šis vienašališkas sprendimas nėra teisingas; jį reikėtų peržiūrėti“, – telefonu Kipro Respublikos prezidentui Nikui Anastasiadžiui (Nicos Anastasiades) sakė M. Akinci.

„Šis virusas kelia bendrą grėsmę abiem bendruomenėms. Dėl šios priežasties būtina kartu kovoti su šiuo pavojumi ir kovoti kartu“, – pareiškė pastarasis, remiantis Kipro turkų pareigūnais.

Kipras kol kas nepranešė apie jokius užsikrėtimo koronavirusu atvejus. Nuo šio užkrato pasaulyje mirė jau daugiau nei 3 000 žmonių, daugiausia Kinijoje, kur gruodžio pabaigoje prasidėjo epidemija.

M. Akinci paragino N. Anastasiadį „ištaisyti“ Nikosijos sprendimą, kurį pavadino politiniu ir nepagrįstu moksliniais tyrimais.

N. Anastasiadis savo ruožtu paneigė, kad toks žingsnis yra politinis manevras, ir pareiškė: „Priėmėme sprendimą, pagrįstą moksliniais duomenimis“.

Tai yra pirmas kartas, kai perėjos uždaromos nuo 2003 metų, kai jos buvo pirmą kartą atidarytos.

N. Anastasiadžio ir M. Akinci derybos dėl salos suvienijimo, tarpininkaujant JT, yra įšaldytos nuo 2017 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.