Saudo Arabija uždarė Mekos šventovę „sterilizavimui“

Saudo Arabija ketvirtadienį iš dalies uždarė Mekos Didžiąją mečetę, laikomą švenčiausia islamo vieta, kad šis kompleksas būtų „sterilizuotas“, didėjant nuogąstavimams dėl naujojo koronaviruso protrūkio.

​Saudo Arabija uždarė Mekos šventovę „sterilizavimui“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Saudo Arabija uždarė Mekos šventovę „sterilizavimui“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-05 22:43

Šis beprecedentis žingsnis buvo atliktas karalystei laikinai uždraudus maldininkams atlikti vadinamąją mažąją piligrimystę (umra) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus.

Valstybinės televizijos reportažuose buvo rodomi neįprasti vaizdai – visiškai ištuštėjęs Didžiosios mečetės kiemas, supantis Kaabą, didžiulį kubo pavidalo statinį, paprastai apsuptą dešimčių tūkstančių maldininkų.

Šis žingsnis yra „laikina prevencinė priemonė“, bet Didžiosios mečetės viršutiniai aukštai maldininkams tebėra atviri, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Saudo Arabijos pareigūnas.

Vis tik jis pripažino, kad imtasi „beprecedenčių“ priemonių.

Trečiadienį karalystė sustabdė galimybę atlikti umrą savo piliečiams ir gyventojams.

Praėjusią savaitę ši Persijos įlankos valstybė sustabdė vizų piligriminėms kelionėms išdavimą ir uždraudė šešių Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos šalių piliečiams atvykti į Meką ir Mediną.

Saudo Arabija ketvirtadienį pranešė apie tris naujus užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus, tad jų bendras skaičius padidėjo iki penkių.

Mažoji piligrimystė į Meką gali būti atlikta bet kuriuo metų laiku. Tokiose kelionėse kasmet dalyvauja milijonai musulmonų iš viso pasaulio.

Umrą atliekančių piligrimų paprastai pagausėja šventuoju ramadano mėnesiu, šiemet prasidėsiančiu balandžio pabaigoje.

Kol kas neaišku, kaip koronaviruso protrūkis paveiks hadžą, turintį prasidėti liepos pabaigoje.

Pernai hadžo atlikti į Saudo Arabiją atvyko apie 2,5 mln. tikinčiųjų. Šią kelionę bent kartą gyvenime atlikti turi siekti visi įgalūs musulmonai – tai laikoma vienu iš penkių islamo stulpų.

Kasmet hadžas tampa didžiuliu logistikos iššūkiu Saudo Arabijos tarnyboms. Didžiulėms minioms susirinkus gana mažose šventosiose vietose užkrečiamųjų ligų išplitimo tikimybė labai padidėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.