Atskleidė slaptą informaciją: rusai samdė britus, kad savo šalyje kovotų su V. Putino priešais

Rusija buvo apkaltinta kūrusi britų politikų ir konsultantų tinklą, kuris padėtų siekti rusų kriminalinių interesų ir „persekioti“ prezidento Vladimiro Putino priešus Londone. Tokią informaciją apie slaptą Kremliaus veiklą atskleidė Jungtinės Karalystės parlamentarų tyrimas, kurį šalies premjeras Borisas Johnsonas nusprendė įslaptinti.

Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 7:08 PM

Finansų specialistas Billas Browderis Parlamento žvalgybos ir saugumo komitetui pateikė įkalčių, kad Kremlius per tarpininkus yra gerai infiltravęsis į Jungtinės Karalystės aukščiausius sluoksnius, rašo „The Guardian“.

„Dauguma tarpininkų galėjo tik numanyti kam ir kodėl tai daro, kiti nieko nenumanydami dirbo Rusijos interesams“, – komitetui tvirtino B.Browderis.

Tarpininkais dirbo tiek Leiboristų, tiek Konservatorių partijų nariai, buvę žvalgybos pareigūnai ir diplomatai, viešųjų ryšių firmų darbuotojai. Tačiau B.Browderio liudijimas neatskleidžia, ar kažkuris šalies pilietis galėjo savo veikla pažeisti įstatymus, tačiau specialistas kaltina Kremlių, kad per paveiktus žmones buvo galima siekti savų interesų, skleisti propagandą ir dezinformaciją bei vykdyti pinigų plovimo operacijas.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas B.Browderio kaltinimus pavadino klaidingais ir neturinčiais pagrindo. Tai jis pavadino maniakinio pobūdžio rusofobija.

Šiuo metu visas raportas apie Rusijos kišimąsi į Jungtinės Karalystės politinį gyvenimą nėra viešas, tačiau opozicijos parlamentarai ragina kuo greičiau jį išleisti.

Laikraščiui „The Guardian“ B.Browderis tvirtino, kad rusų ambasadoje yra saugumo tarnybų atstovų, kurie dirba po diplomatine priedanga.

„Vyriausybė nepastebi, kad gali būti visokiausių neformalių espionažo tinklų.. Yra daugybė rusų oligarchų, kurie daro didelį įtaką šios šalies saugumui. Labiausiai šokiruoja tai, kad rusų vyriausybė netiesiogiai samdo britus, kad jiems padėtų žvalgybos operacijų metu“, – kalbėjo B.Browderis.

Kremlius yra pateikęs jau ne vieną tarptautinį B.Browderio arešto orderį ir tvirtina, kad jis yra nusikaltėlis. Tačiau pats finansininkas tvirtina, kad tai yra prieš jį nukreiptas kerštas ir bandymas susidoroti.

B.Browderio fondas „Hermitage Capital Management“ kadaise buvo didžiausias investuotojas į Rusijos rinką, tačiau vėliau V.Putino aplinka nusprendė jį pašalinti iš žaidimo ir 2005 metais deportavo iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.