Dirvą amžinam valdymui ruošia iš anksto: V. Putinas sutiktų anuliuoti savo kadencijų skaičių

Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Valentina Tereškova pasiūlė įgyvendinus konstitucijos pakeitimus anuliuoti prezidento kadencijų skaičių. Tai Vladimirui Putinui atvertų kelią šalį po 2024 metų rinkimų valdyti dar 12 metų.

 Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Valentina Tereškova pasiūlė įgyvendinus konstitucijos pakeitimus anuliuoti prezidento kadencijų skaičių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Valentina Tereškova pasiūlė įgyvendinus konstitucijos pakeitimus anuliuoti prezidento kadencijų skaičių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Valentina Tereškova pasiūlė įgyvendinus konstitucijos pakeitimus anuliuoti prezidento kadencijų skaičių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Valentina Tereškova pasiūlė įgyvendinus konstitucijos pakeitimus anuliuoti prezidento kadencijų skaičių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 1:55 PM, atnaujinta Mar 10, 2020, 5:58 PM

Iniciatyvos priėmimo būtinumą pirmoji moteris kosmonautė motyvavo tuo, kad tai atitiktų aukščiausio lygio pasaulio politikos dinamiką, rašo lenta.ru.

„Siūlau arba pašalinti prezidento kadencijų apribojimus, arba įrašyti punktą, kad priėmus konstitucijos pakeitimus dabartinis prezidentas kaip ir kiekvienas žmogus galės būti renkamas į šias pareigas“, – kalbėjo V.Tereškova.

Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad toks pasiūlymas pirmiausiai turi būti aptartas su prezidentu.

Pats V.Putinas antradienį pareiškė, kad pritaria kadencijų anuliavimo pasiūlymui, jeigu šiam sprendimui pritars ir Konstitucinis šalies teismas, skelbia meduza.io.

„Tai yra įmanoma, tačiau tik tuo atveju, jeigu tam pritars Konstitucinis teismas“, – teigė V.Putinas.

Kovo 8-ąją V.Putinas jau buvo prabilęs apie neribotą prezidento kadencijų skaičių ir remdamasis kitų šalių pavyzdžiu tvirtino, kad tame nėra nieko blogo.

67-erių prezidentas šalį valdo jau du dešimtmečius ir yra ilgiausiai Rusiją nuo Jozifo Stalino valdantis politikas.

V. Putinas pritaria Konstitucijos pataisai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė palaikąs siūlomą Konstitucijos pataisą, kuri leistų jam siekti dar vienos kadencijos valstybės vadovo poste ir išlaikyti valdžią savo rankose.

Šią iniciatyvą pateikė parlamentarė Valentina Tereškova, kuri būdama sovietų kosmonautė tapo pirmąja į kosmosą pakilusia moterimi. Ji pasiūlė arba panaikinti prezidento kadencijų limitą, arba iš dalies pakeisti Rusijos konstituciją, kad V. Putinas vėl galėtų balotiruotis.

Balsavimas dėl virtinės pagrindinio įstatymo pataisų šalyje vyks balandžio 22 dieną.

V. Putinas pasisakė prieš kadencijų limito panaikinimą, bet išreiškė palaikymą minčiai peržiūrėti šias lubas. Pagal dabartinius įstatymus, valstybės vadovui draudžiama eiti pareigas daugiau nei dvi kadencijas iš eilės. Dabartinė V. Putino šešerių metų kadencija baigsis 2024-aisiais.

Prezidentas sakė, kad palaikytų V. Tereškovos pateiktą pasiūlymą, jei tai leis Konstitucinis Teismas.

V. Tereškovos „pasiūlymas, iš esmės, reiškia panaikinti apribojimus bet kuriam žmogui, bet kuriam piliečiui, įskaitant dabartinį prezidentą, ir leisti ateityje dalyvauti rinkimuose, Žinoma, atviruose ir konkurencinguose rinkimuose“, kalbėjo V., Putinas.

„Aišku, tik jei piliečiai palaikys tokį siūlymą, tokią pataisą. Pasakys „taip“ per visuotinį balsavimą šių metų balandžio 22-ąją“, – teigė jis.

„Iš esmės, toks variantas būtų įmanomas, tačiau su viena sąlyga: jei RF Konstitucinis Teismas paskelbs oficialią išvadą, kad tokia pataisa neprieštaraus pagrindinio įstatymo – Konstitucijos – principams ir pagrindinėms nuostatoms“, – pareiškė V. Putinas.

Pakomentavo sarkastiškai

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas antradienį Dūmoje surengtą šou pakomentavo sarkastiškai.

„Kaip įdomiai gaunasi. Atrodytų, veikianti konstitucija garantuoja, kad aš tikrai galiu dalyvauti prezidento rinkimuose, o V.Putinas – tikrai negali. Bet realybėje aš laimėjau du teismus Europos žmogaus teisių teisme ir vis tiek negaliu.

O V.Putinas valdžioje 20 metų, bet vis tiek eis pirmai kadencijai“, – echo.msk.ru parašė A.Navalnas.

Svarstys iniciatyvą rengti pirmalaikius Valstybės Dūmos rinkimus

Rusijos Valstybės Dūma svarstys valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“ priklausančio deputato Aleksandro Karelino iniciatyvą dėl pirmalaikių rinkimų į žemuosius parlamento rūmus, antradienį paskelbė jų pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

„Šiandien išgirdome Aleksandro Karelino pasiūlymą... svarstyti jo įstatymų leidybos iniciatyvą; ji turi būti parengta, išdalyta parlamento salėje ir mes ją svarstysime“, – sakė V. Volodinas per Valstybės Dūmos posėdį.

Antradienį prasidėjus plenariniam posėdžiui A. Karelinas pareiškė, kad „reiktų surengti pirmalaikius rinkimus į Valstybės Dūmą“.

„Galvoju, kad būtų teisinga surengti naujus rinkimus“, – sakė jis.

Anksčiau antradienį apie būtinybę surengti pirmalaikius rinkimus prakalbo ir ultranacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderis Vladimiras Žirinovskis.

Frakcijos „Teisingoji Rusija“ lyderis Sergejus Mironovas minimą iniciatyvą pavadino naudinga. Tuo tarpu Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas pareiškė, kad būtų netikslinga rengti pirmalaikius rinkimus.

Rusijos parlamentarai balsuos dėl V. Putino konstitucinės reformos

Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį turėtų pritarti prezidento Vladimiro Putino pasiūlytoms prieštaringai vertinamoms konstitucijos pataisoms, kurios, kaip sako Kremliaus lyderis, patobulins šalies politinę sistemą.

Per svarbų antrąjį svarstymą Valstybės Dūma turi balsuoti dėl plačių konstitucijos pakeitimų, kurie būtų pirmos didelės pataisos nuo 1993 metų.

V. Putinas valdo jau du dešimtmečius ir turi pasitraukti 2024 metais pasibaigus jo ketvirtai kadencijai Kremliuje.

Sausio mėnesį jis sukėlė politinę audrą netikėtai pasiūlęs konstitucijos pataisų, kurios paskatino atsistatydinti nepopuliarų premjerą Dmitrijų Medvedevą ir jo vyriausybę. Pasiūlymai, kurie rusams ir didžiajai isteblišmento daliai buvo netikėti, pakurstė spėliones, kad 67 metų V. Putinas manevruoja norėdamas pratęsti savo buvimą valdžioje ir po 2024 metų.

Netrukus po V. Putino pasiūlymo Valstybės Dūma per pirmąjį svarstymą, po mažiau nei dvi valandas trukusių debatų, vienbalsiai pritarė šiai konstitucinei reformai. Trečias ir paskutinis svarstymas taip pat galėtų įvykti šią savaitę.

Analitikai siūlomas konstitucijos pataisas lygino su „švedišku stalu“. Tarp jų yra priemonių ir taip stipriam prezidento vaidmeniui stiprinti, pasiūlymas konstitucijoje minėti rusų „tikėjimą Dievu“ ir apibrėžti santuoką kaip heteroseksualią sąjungą.

Pagal pasiūlymus taip pat numatoma griežtinti vietos pareigūnų kontrolę, stiprinti patariamosios Valstybės tarybos vaidmenį.

Rusai dėl konstitucinės reformos balsuos po to, kai atitinkamam įstatymo projektui pritars abeji parlamento rūmai. Plebiscitas numatomas balandžio 22 dieną.

Tačiau opozicija, įskaitant garsiausią V. Putino kritiką Aleksejų Navalną, kritikavo pasiūlymus ir perspėja, kad prezidentas nori likti prie šalies vairo iki gyvos galvos.

Rusijos opozicija ruošiasi protesto akcijoms dėl Konstitucijos pataisų

Rusijos demokratinės opozicijos atstovai antradienį sukritikavo Konstitucijos pataisą, leisiančią prezidentui Vladimirui Putinui vėl balotiruotis į prezidentus, ir žada rengti protesto akcijas.

Organizacija „Pilietinė visuomenė“, kuriai priklauso Rusijoje neužregistruotos Michailo Svetovo įkurtos Libertarų partijos nariai, pateikė du prašymus leisti organizuoti mitingus, „siekiant surengti demonstraciją dėl Rusijos piliečių nepritarimo Rusijos Konstitucijos pataisoms“ ir „prezidentavimo terminų panaikinimo“, taip pat prieš organizacijų „Tinklas“ (rus. Set) ir „Naujoji didybė“ (rus. Novoje veličije) bylas, pranešė „Pilietinės visuomenės“ spaudos tarnyba.

Protesto akcijos organizuojamos kovo 21 ir 22 dienomis A. Sacharovo prospekte nuo 14 iki 16 valandos. Jose turėtų dalyvauti iki 25 tūkst. žmonių.

Anksčiau dar vieną prašymą surengti akciją pateikė organizacijos „Atviroji Rusija“ Maskvos padalinio koordinatorė Tatjana Usmanova, Permainų partijos atstovė Marija Kuznecova ir Jegoro Žukovo komandos vadovas Jevgenijus Ovčarovas. Mitingą planuojama rengti kovo 21 dieną nuo 14 iki 17 val. A. Sacharovo prospekte. Numatomas dalyvių skaičius: 50 tūkst. žmonių.

Visų akcijų organizatoriai naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino, kad yra pasirengę suvienyti savo jėgas, jeigu bus duotas leidimas tik vienai arba kelioms akcijoms iškart.

Piketams ruošiasi ir partija „Jabloko“.

„Mes jau rytoj išeiname prie Valstybės Dūmos ir Federacijos Tarybos. Mes dalyvausime mitinguose ir piketuose visoje šalyje. Tai ne tik Maskvos reikalas, tai susiję su kiekvienu šalies žmogumi“, – sakė partijos lyderis Nikolajus Rybakovas naujienų agentūrai „Interfax“.

Buvęs Valstybės Dūmos deputatas ir Permainų partijos lyderis Dmitrijus Gudkovas nurodė, kad partija palaiko „bet kokias iniciatyvas, (nukreiptas) prieš viso gyvenimo diktatūrą“.

Kovos su korupcija fondo (FBK) įkūrėjas Aleksejus Navalnas kol kas oficialiai apie mitingus nekalba.

„Labai įdomiai išeina. Dabartinė konstitucija garantuoja, kad aš tikrai galiu dalyvauti prezidento rinkimuose, o V. Putinas – tikrai negali. Praktiškai aš laimėjau du teismus EŽŽT, bet vis tiek negaliu. O V. Putinas išbuvo valdžioje 20 metų, bet vis tiek sieks pirmos kadencijos“, – parašė A. Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“.

Valstybės Dūma antradienį per antrąjį nagrinėjimą pritarė siūlomoms Konstitucijos pataisoms ir Valentinos Tereškovos pasiūlytai prezidento kadencijų „anuliavimo“ pataisai, kuri leistų jam siekti dar vienos kadencijos valstybės vadovo poste ir išlaikyti valdžią savo rankose.

V. Putinas Valstybės Dūmoje sakė, kad palaikytų V. Tereškovos pateiktą pasiūlymą, jei tai leis Konstitucinis Teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.