JAV pradeda išvesti pajėgas iš dviejų bazių Afganistane

JAV pradeda išvesti savo pajėgas iš dviejų bazių Afganistane, antradienį, kai nepaisant smurto ir politinės krizės turėtų prasidėti Kabulo ir Talibano taikos derybos, sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

​JAV pradeda išvesti savo pajėgas iš dviejų bazių Afganistane, antradienį, kai nepaisant smurto ir politinės krizės turėtų prasidėti Kabulo ir Talibano taikos derybos, sakė vienas amerikiečių pareigūnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV pradeda išvesti savo pajėgas iš dviejų bazių Afganistane, antradienį, kai nepaisant smurto ir politinės krizės turėtų prasidėti Kabulo ir Talibano taikos derybos, sakė vienas amerikiečių pareigūnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2020, 11:55 AM

Jungtinės Valstijos labai nori užbaigti ilgiausią savo karą. Pagal praėjusį mėnesį Dohoje pasirašyto susitarimo su Talibanu sąlygas per 14 mėnesių iš Afganistano turi būti išvestos visos užsienio pajėgos, jei Talibanas laikysis savo įsipareigojimų dėl saugumo.

Pagal susitarimą JAV iš pradžių turi savo karių Afganistane skaičių iki liepos vidurio sumažinti nuo dabartinių maždaug 12 tūkst. iki 8,6 tūkstančio. Iki to laiko taip pat turi būti uždarytos penkios iš maždaug 20 amerikiečių bazių šioje šalyje.

Kariai pradeda trauktis iš vienos bazės pietinės Helmando provincijos sostinėje Laškar Ga ir iš kitos bazės Herate šalies rytuose, naujienų agentūrai AFP sakė vienas amerikiečių pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Net ir mažinamos JAV pajėgos išlaiko „visas karines priemones ir įgaliojimus pasiekti mūsų tikslus“, pirmadienį sakė JAV pajėgų Afganistane atstovas pulkininkas Sonny Leggettas, turėdamas galvoje amerikiečių kovos su terorizmu operacijas ir paramą afganistaniečių pajėgoms.

Helmande, kuris drauge su kaimynine Kandaharo provincija laikomas Talibano bastionu, amerikiečių ir britų pajėgos vykdė vienas kruviniausių 18 metų trunkančio karo kampanijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.