V. Putinas prezidento poste dar pasiliks? Dūma tam jau nutiesė kelią

Rusų parlamentarai trečiadienį pritarė prezidento Vladimiro Putino pasiūlytoms konstitucinėms reformoms.

V.Putinas apie reformas prabilo dar sausį.<br>Scanpix nuotr.
V.Putinas apie reformas prabilo dar sausį.<br>Scanpix nuotr.
V.Putinas apie reformas prabilo dar sausį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas apie reformas prabilo dar sausį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sarkasti<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sarkasti<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-11 10:30, atnaujinta 2020-03-11 14:24

Konstitucijos pataisos Valstybės Dūmoje priimtos trečiuoju ir galutiniu skaitymu. Joms pritarė 383 deputatai, 43 – susilaikė, balsavusiųjų „prieš“ nebuvo.

Kaip anksčiau žurnalistams sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas, priimtas beveik 390 pataisų paketas. Daugumą jų parengė speciali darbo grupė, sudaryta iš Valstybės Dūmos deputatų, senatorių, visuomenės veikėjų ir ekspertų. Didelę dalį pataisų pasiūlė V. Putinas.

Reformoms dar turės pritarti aukštieji parlamento rūmai – Federacijos Taryba, o balandžio 22-ąją vyks visuotinis referendumas.

Rusijos Valstybės Dūma, žemesnieji parlamento rūmai, trečiadienį pritarė Konstitucijos pataisoms, kurios leistų prezidentui Vladimirui Putinui būti perrinktam, informuoja dpa.

Dabartinė Rusijos konstitucija numato, kad prezidentas šį postą gali užimti dvi kadencijas iš eilės. Tai reiškia, kad V. Putinui po 4 metų tektų trauktis. Jis valdžioje kaip prezidentas ar premjeras išsilaikė jau du dešimtmečius.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas žurnalistams sakė, kad už Konstitucijos pataisas balsavo 383 parlamentarai, 43 susilaikė, bet niekas nebalsavo prieš. Įstatymų projekte numatyta 390 Konstitucijos pakeitimų.

Dūmoje daugumą sudaro su V. Putinu siejama partija „Vieningoji Rusija“. Dabar įstatymų projektas keliaus į aukštesniuosius parlamento rūmus, kur taip pat tikimasi pritarimo.

Apie planus keisti Konstituciją V. Putinas paskelbė sausį, o po to nekart neigė, kad jomis siekia pratęsti savo buvimą valdžioje. Jo ketvirtoji ir paskutinė kadencija baigiasi 2024 metais.

Tačiau antradienį buvo pasiūlyta viena pataisa, pagal kurią būtų anuliuojamos ankstesnės prezidento kadencijos, tad, jei tam pritars Konstitucinis Teismas, V. Putinas 2024 metais galėtų balotiruotis dar kartą.

Po trečiadienio balsavimo V. Volodinas pareiškė, kad priimti pakeitimai yra „ne tik pagrįsti,.. bet ir nutiesia perspektyvą, šalies vystymosi strategiją“.

Be kita ko, pataisos numato garantijas dėl pensijų ir minimalaus atlyginimo bei suteikia parlamentui papildomus įgaliojimus paskirti vyriausybės vadovą.

Taip pat prezidentas turėtų gauti papildomų galių atleisti teisėjus iš aukštesnės instancijos teismų ir atmesti parlamento priimtus teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.