Konstitucijos pataisos Rusijoje: „V. Putinas paskelbė šaliai nuosprendį“

Rusijos Valstybės Dūma, žemesnieji parlamento rūmai, trečiadienį pritarė Konstitucijos pataisoms, kurios leistų prezidentui Vladimirui Putinui būti perrinktam, informuoja dpa.

 Rusijos Valstybės Dūma, žemesnieji parlamento rūmai, trečiadienį pritarė Konstitucijos pataisoms, kurios leistų prezidentui Vladimirui Putinui būti perrinktam.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos Valstybės Dūma, žemesnieji parlamento rūmai, trečiadienį pritarė Konstitucijos pataisoms, kurios leistų prezidentui Vladimirui Putinui būti perrinktam.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2020, 8:00 PM

Dabartinė Rusijos konstitucija numato, kad prezidentas šį postą gali užimti dvi kadencijas iš eilės. Tai reiškia, kad V. Putinui po 4 metų tektų trauktis. Jis valdžioje kaip prezidentas ar premjeras išsilaikė jau du dešimtmečius.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas žurnalistams sakė, kad už Konstitucijos pataisas balsavo 383 parlamentarai, 43 susilaikė, bet niekas nebalsavo prieš. Įstatymų projekte numatyta 390 Konstitucijos pakeitimų.

Dūmoje daugumą sudaro su V. Putinu siejama partija „Vieningoji Rusija“. Dabar įstatymų projektas keliaus į aukštesniuosius parlamento rūmus, kur taip pat tikimasi pritarimo.

Vladimiras Putinas padaugino save iš nulio. Visus savo 20 prezidentavimo metų, visą savo politinę galybę, visą savo jėgą jis padaugino iš paprasto ir banalaus žmogiško nulio“, – taip populiarus opozicinių sluoksnių politikas, partijos „Jabloko“ narys Levas Šlosbergas įvertino Valstybės Dūmos sprendimą.

Radijo stoties „Echo Mosky“ apžvalgininkas Antonas Orechas išsireiškė paprasčiau: „Vladimiras Putinas pratęsė ne savo įgaliojimus , o paskelbė šaliai nuosprendį. O dabar kiekvienas turi pasirinkti kaip jam gyventi: bėgti kur akys mato ar pabandyti suprasti, kad mūsų šalis yra tokia kokia yra tik todėl, kad mes leidžiame valdžiai ją paversti tokia“.

Rusijos socialiniuose tinkluose, aktyviai svarstančiuose pagrindinę politinę šalies naujieną, viršų ima negatyvūs atsiliepimai. Didžiausią autoritetą turintis sociologinis Levada centras priminė naujų, vasario mėnesį atliktų apklausų rezultatus.

Jais remiantis, rusų pasitikėjimas V.Putinu per pastaruosius dvejus metus sumažėjo nuo 59 proc. iki 35 proc. Tai reiškia, jog sprendimą užsitikrinti naujus prezidentavimo terminus V.Putinas priėmė per nepalankiausiai jo atžvilgiu nusiteikusio elektorato periodą.

Bet kitos apklausos rodo, kad du trečdaliai šalies gyventojų pasisako už tai, kad valdžia būtų „stipriose rankose“.

Nuo vakar dienos Maskvoje prasidėjo pavieniai piketai prieš V.Putino prezidentavimo terminų „nurašymą“ ir kitas Rusijos Konstitucijos pataisas.

Kai kurie politologai mano, jog schema, pagal kurią dabartinis prezidentas galės vadovauti šaliai beveik iki gyvenimo pabaigos (4 metai dabartinio termino ir du kartai po 6 metus naujų kadencijų), nereiškia, kad V.Putinas nepasitrauks anksčiau.

Tai ne tik putiniškojo termino prailginimas iki 2036-ųjų, bet ir 2024 m. problemos sprendimas, mano politologas Nikolajus Petrovas.

„V.Putinas jau niekuo nesuvaržytas, jam nereikia kažkokiu būdu siųsti elitui signalų, kad jis lieka valdžioje, kad elitas nespėliotų, kas bus kitas prezidentas. Dabar jis gali užsiimti tranzitu taip kaip jam patogu“, – sako N.Petrovas.

Ekspertas pažymi, kad konstitucijos pataisos suteikia V.Putinui galimybę, visas institucijas padarius nuo jo priklausomomis, iš jų reikalauti ir reguliuoti savo įsitraukimą į pagrindinius reikalus.

„Jis gali perduoti dalį funkcijų Valstybės tarybos pirmininkui, Saugumo tarybai, aukščiausiems teismams. Ir jei kažkas pakryps ne taip – įsikišti. Jei viskas klostysis taip kaip reikia, jis mėgausis gyvenimu, nebijodamas, kad kas nors gali jam iškrėsti šunybę“, – sako politologas N.Petrovas.

Rusijos liberaldemokratų partijos įkūrėjas ir vadovas Vladimiras Žirinovskis jau pateikė naują idėją – atsisakyti tiesioginių prezidento rinkimų, o jį rinkti Valstybės tarybos sprendimu.

„Užtenka šalį krėsti šešis mėnesius kas šešerius metus. Į rinkimus eina kirpėjai, modeliai, alpinistai. Mes turime konstitucinį organą – Valstybės tarybą. Į ją sutelkti geriausius šalies žmones – geriausius mokslininkus, deputatus, ministrus, gubernatorius. Jie visi išrinkti. Tegu jie ir sprendžia kas bus valstybės vadovas.“, – sako V.Žirinovskis.

Pirmuosius tokius rinkimus liberaldemokratų partijos vadovas pasiūlė surengti pasibaigus dabartiniam V .Putino prezidentavimo laikui – 2024 m. gegužę.

Tuo tarpu Maskvos valdžia priėmė sprendimą uždrausti iki balandžio 10-osios masinius renginius, kur renkasi daugiau nei 5 tūkst. žmonių. Ir tai – dėl koronaviruso.

Rusijos libertarų partija buvo suplanavusi masinį protesto mitingą kovo 21 ar 22 d. ir net įteikė paraišką Maskvos merijai. Dabar, deja, masiniai renginiai draudžiami.

„Sistema jau gana seniai neturi smegenų jokiems sprendimams priimti, išskyrus, prieštaringai vertinamus, ir nėra priemonių jiems įgyvendinti, išskyrus, – jėgos“, – pareiškė savo tinklaraštyje Aukštosios ekonomikos mokyklos sociologijos katedros docentė Ela Penejach.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.