V. Putinas pasirašė įstatymą dėl Konstitucijos pataisų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė įstatymą dėl Konstitucijos pataisų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė įstatymą dėl Konstitucijos pataisų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė įstatymą dėl Konstitucijos pataisų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-14 14:08, atnaujinta 2020-03-14 14:41

Įstatymą kovo 11 dieną priėmė abeji Rusijos parlamento rūmai – Valstybės Dūma ir Federacijos Taryba.

Anksčiau šeštadienį Federacijos Taryba patvirtino regioninių parlamentų svarstymų dėl konstitucinės reformos išvadas – visi jie patvirtino pataisas.

Kremlius savo tinklalapyje paskelbė 68 puslapių įstatymą, kuriame išdėstytos konstitucinės reformos. V. Putino parašas leido pradėti specialią procedūrą dėl šio teisės akto.

Įstatymas dėl Konstitucijos pataisų dabar bus pateiktas svarstyti Konstituciniam Teismui. Savo sprendimą teismas turi paskelbti per savaitę.

Jei jis patvirtins, kad siūlomos pataisos neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, bus oficialiai paskelbtas referendumas.

Planuojama, kad visuotinis balsavimas, per kurį piliečiai spręs dėl viso pataisų paketo iškart, įvyks balandžio 22 dieną.

Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko šeštadienį sakė, kad šis balsavimas „privalo įvykti, nepaisant įvairių būgštavimų dėl koronaviruso“.

Pastarosiomis savaitėmis pasigirdo spėlionių, kad Kremlius surengs balsavimą internetu, bet opozicija tokį siūlymą smerkia kaip užtikrintą būdą falsifikuoti rezultatus.

Rusų lyderis sausį pasiūlė iš esmės pakeisti šalies pagrindinį įstatymą, ir šią savaitę paskutinę minutę pritarė siūlymui „anuliuoti“ prezidento išdirbtas kadencijas, tokiu būdu sudarydamas sau sąlygas pasilikti valdžioje iki 2036 metų.

Dabartinė 67-erių V. Putino kadencija baigiasi 2024 metais, ir pagal dabartinę Konstituciją jis nebegalėtų vėl siekti valstybės vadovo posto.

Nuo sausio iki šios savaitės Kremliaus šeimininkas neigė, kad jis siekia likti valdžioje. V. Putino atstovas sakė, kad jis pakeitė savo nuomonę dėl nestabilumo pasaulyje.

Kremliaus kritikai ragino visuomenę protestuoti prieš minimas pataisas dar prieš tai, kai V. Putinas atskleidė savo ketinimus, antradienį sakydamas kalbą parlamente.

Daugiau nei 50 tūkst. žmonių pasirašė „manifestą“, kuriame tvirtinama, kad valdantieji mėgina įvykdyti „konstitucinės santvarkos perversmą“.

Pataisos taip pat numato nuostatas, draudžiančias tos pačios lyties asmenų santuokas ir įtvirtinančias „istorines tiesas“ apie Rusijos vaidmenį Antrajame pasauliniame kare.

Pakeitimai taip pat pakeis galios pusiausvyrą, padidindami Valstybės Tarybos patariamojo organo vaidmenį ir suteikdami parlamentui bei prezidentui papildomų įgaliojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.