Australijoje įtariamas neonacis apkaltintas terorizmu

Australijos policija teroristiniais nusikaltimais apkaltino vieną įtariamą neonacį, pirmadienį pranešė pareigūnai, šalies žvalgybos vadovui prieš kelias savaites perspėjus dėl šalyje augančio kraštutinių dešiniųjų ekstremistų pavojaus.

​Australijos policija teroristiniais nusikaltimais apkaltino vieną įtariamą neonacį, pirmadienį pranešė pareigūnai, šalies žvalgybos vadovui prieš kelias savaites perspėjus dėl šalyje augančio kraštutinių dešiniųjų ekstremistų pavojaus.<br>V.Balkūnas
​Australijos policija teroristiniais nusikaltimais apkaltino vieną įtariamą neonacį, pirmadienį pranešė pareigūnai, šalies žvalgybos vadovui prieš kelias savaites perspėjus dėl šalyje augančio kraštutinių dešiniųjų ekstremistų pavojaus.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 3:09 PM

Į pietus nuo Sidnėjaus esančiame miestelyje gyvenantis 21 metų įtariamasis buvo areštuotas šeštadienį, įtariant jį planavus surengti teroro aktų. Pranešama, kad vyras bandė internetu nusipirkti ginklų ir priemonių bomboms gaminti.

Vėliau pirmadienį jis turi stoti prieš teismą, kur jam grės maksimali įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, pranešė policija.

Dėl šios bylos taip pat apklausiami keli kiti žmonės, bet kaltinimai jiems nepateikti.

„Žinome, kad šis asmuo buvo nusiteikęs prieš vyriausybę, jis buvo antisemitas, jis domisi neonaciais ir turi prieš autochtonus nukreiptų interesų“, – sakė Naujojo Pietų Velso policijos kovos su terorizmu pajėgų vadovas Markas Waltonas.

„Deja, jis evoliucionavo su ideologija, kuri tikrai yra neapykantos daugeliui skirtingų grupių [ideologija]“, – žurnalistams sakė M. Waltonas.

Minimas asmuo buvo areštuotas diena prieš žudynių Kraistčerčo mečetėje Naujojoje Zelandijoje pirmąsias metines. Per išpuolį Kraistčerče baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs australas Brentonas Tarrantas per penktadienio maldas nušovė 51 musulmonų maldininką.

Pasak policijos, Kraistčerčo žudynių metinės paskatino pareigūnus imtis veiksmų prieš savaitgalį areštuotą vyrą, bet nėra požymių, kad jis planavo ataką per pačias metines praėjusį sekmadienį.

Įtariamasis svarstė „virtinę galimybių“ atakai, įskaitant galimybę taikytis į elektros tinklus savo rajone į pietus nuo Sidnėjaus, nurodė policija.

Po B. Tarranto žudynių Naujojoje Zelandijoje Australijos pareigūnai buvo kritikuojami dėl esą nepakankamo dėmesio dešiniojo sparno ir baltųjų viršenybės šalininkų ekstremistų grėsmei šalyje.

Praėjusį mėnesį Australijos saugumo žvalgybos organizacijos (ASIO) vadovas naujausioje grėsmių vertinimo ataskaitoje akcentavo dešiniojo sparno ekstremizmo pavojų.

„Australijoje ekstremalaus dešiniojo sparno grėsmė yra reali ir auga“, – sakė ASIO generalinis direktorius Mike'as Burgessas.

„Priemiesčiuose visoje Australijoje mažos kuopelės reguliariai susitinka atiduoti pagarbos nacių vėliavoms, apžiūrėti ginklų, mokytis kovoti ir dalytis savo neapykantos ideologija“, – sakė jis.

„Šios grupės yra labiau organizuotos ir labiau supranta saugumą nei ankstesniais metais“, – pridūrė M. Burgessas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.