Per koronaviruso krizės aptemdytus debatus J. Bidenas ir B. Sandersas puolė D. Trumpą

Pretendentai dalyvauti JAV prezidento rinkimuose Joe Bidenas ir jo varžovas Bernie Sandersas sekmadienį per svarbius debatus drauge pažėrė kritikos Donaldo Trumpo veiksmams reaguojant į naujojo koronaviruso pandemiją, kaltindami valstybės vadovą, kad jis kenkia šalies mokslininkams, skleisdamas dezinformaciją.   

 Per koronaviruso krizės aptemdytus debatus J. Bidenas ir B. Sandersas puolė D. Trumpą  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per koronaviruso krizės aptemdytus debatus J. Bidenas ir B. Sandersas puolė D. Trumpą  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 12:18 PM

Susitikę akis į akį prieš demokratų pirminius rinkimus keturiose didelėse valstijose, du varžybų maratone likę pagrindiniai partijos kandidatai ant scenos stovėjo beveik 2 metrų atstumu vienas nuo kito.

Prieš televizijos transliuotus debatus, vykusius nedalyvaujant žiūrovams, kandidatai, užuot paspaudę vienas kitam ranką, pasisveikindami susilietė alkūnėmis.       

78 metų B. Sandersas, kuriam būtinas sėkmingas pasirodymas antradienį vyksiančiuose pirminiuose rinkimuose, kad išsaugotų šansą kovoti dėl Baltųjų rūmų, piktai apkaltino prezidentą, kad jis kursto sąmyšį ir griauna krizės metu itin svarbų visuomenės pasitikėjimą valdžios institucijomis.      

„Turime dabar pat užčiaupti šį prezidentą, nes jis kenkia gydytojams ir mokslininkams, bandantiems padėti Amerikos žmonėms“, – sakė B. Sandersas, turėdamas galvoje D. Trumpo pareiškimus, prieštaraujančius mokslininkų požiūriui.  

„Nepriimtina, kad jis skleidžia faktais nepagrįstą informaciją, darančią žalą Amerikos visuomenei“, – pridūrė jis. 

Per pirmuosius debatus akis į akį, aptemdytus sparčiai gilėjančios sveikatos krizės, J. Bidenas ir B. Sandersas pirmąsias dešimt minučių kalbėjo tik apie kovą su koronaviruso pandemija, šalyje jau pareikalavusia mažiausiai 60 gyvybių. Jungtinėse Valstijoje taip pat nustatyta daugiau kaip 3 tūkst. koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų.  

„Kariaujame su virusu“, – sakė J. Bidenas. 

„Pasitelkčiau kariuomenę. Dabar pat“, – kalbėjo jis ir įspėjo, kad Gynybos departamentas bei Federalinė nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra turėtų nedelsiant pasirūpinti, kad būtų drastiškai padidintas intensyviosios terapijos lovų skaičius.   

„Dabartinė sistema nepajėgi susitvarkyti su antplūdžiu, kuris tikriausiai bus“, – pridūrė J. Bidenas.  

B. Sandersas savo ruožtu paragino „agresyviai“ plėsti testavimo apimtis, taip pat išplėsti paramos sistemą, kad amerikiečiai dėl koronaviruso nebūtų įstumti į dar gilesnę ekonomikos krizę.  

„Kas nutiks, jei susirgsiu? Gydymas atsieis tūkstančius dolerių. Kas maitins mano vaikus?“ – sakė B. Sandersas, turėdamas galvoje darbininkų klasės tėvus.  

Tai buvo jau vienuolikti Demokratų partijos pretendentų į prezidentus debatai, tačiau pirmieji, kuriuose visas dėmesys buvo skirtas buvusio viceprezidento J. Bideno ir kairiųjų pažiūrų senatoriaus iš Vermonto B. Sanderso žodinei dvikovai.

Anksčiau planuota šiuos debatus rengti Arizonoje, vienoje iš keturių valstijų, kur antradienį vyks pirminiai rinkimai. Tačiau buvo nuspręsta juos perkelti į sostinę Vašingtoną, kad kandidatams ir jų komandoms nereikėtų keliauti per šalį.  

Antradienį demokratų pirminiai rinkimai taip pat vyks Floridoje, Ilinojuje ir Ohajuje – vienose iš daugiausiai gyventojų turinčių valstijų, renkančių didelį skaičių delegatų.      

Visos keturios valstijos nusprendė dėl koronaviruso grėsmės neatšaukti pirminių rinkimų.   

„Sistemos silpnumas ir veikimo sutrikimas“

Tiek J. Bidenui, tiek B. Sandersui teko atšaukti suplanuotus mitingus ir perkelti agitaciją į televiziją bei internetą. Sekmadienį jie abu sakė, jog imasi visų atsargumo priemonių, kad neužsikrėstų virusu.    

Mitingų atšaukimas gali tapti rimtu kliuviniu B. Sandersui, kuris savo kampanijos renginiuose nuolat suburdavo didžiules minias entuziastingų šalininkų.  

Visgi senatoriui koronaviruso krizė gali ir padėti pelnyti politinių taškų. Ji išryškino kai kurias silpnąsias JAV sveikatos priežiūros sistemos vietas, apie kurias dažnai kalbėjo B. Sandersas, raginantis į federalinę sveikatos draudimo sistemą „Medicare“ įtraukti visus amerikiečius.   

Pandemija parodo „neįtikėtiną mūsų dabartinės sveikatos priežiūros sistemos silpnumą ir veikimo sutrikimą“, sakė B. Sandersas.   

77 metų J. Bidenas po itin prasto pirminių rinkimų sezono starto įspūdingai sugrįžo į mūšio epicentrą.

Šiuo metu lyderio poziciją užimantis buvęs viceprezidentas siekia padidinti atotrūkį kovoje dėl delegatų, oficialiai išrinksiančių partijos kandidatą demokratų nacionaliniame suvažiavime, kuris liepos 13–16 dienomis vyks Milvokyje Viskonsino valstijoje. 

Antradienį balsuosiančiose valstijoje viešosios nuomonės apklausos rodo dviženkliu skaičiumi nusakomą J. Bideno persvarą. Tai leidžia jam tikėtis itin gerų rezultatų, ypač didelį skaičių delegatų turinčioje Floridoje, kur buvęs viceprezidentas pirmauja 40 procentinių punktų.      

Dar prieš kelias savaites B. Sandersas buvo aiškus kampanijos lyderis, tačiau dabar manoma, kad jis neturi daug šansų įveikti J. Bideną.  

Visgi nepanašu, kad senatorius po virtinės skaudžių praėjusios savaitės pralaimėjimų, įskaitant nesėkmę Mičigane, ruoštųsi sudėti ginklus. 

Kai kas B. Sanderso sprendimą tęsti kampaniją aiškina jo noru prieš galutinai pasitraukiant iš kovos išnaudoti paskutinę galimybę dar padidinti savo įtaką, kuri padėtų jam toliau propaguoti savo „politinės revoliucijos“ elementus ir įtvirtinti kai kurias pažangias savo idėjas partijos politiniame diskurse. 

J. Bidenas ištiesė ranką savo liberalesnių pažiūrų varžovų šalininkams, pareiškęs, kad „visi drauge“ demokratai įveiks D. Trumpą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.