Maskvos teismas pradėjo svarstyti šnipinėjimu kaltinamo amerikiečio P. Whelano bylą

Maskvos teismas pirmadienį pradėjo svarstyti 2018 metais sulaikyto ir šnipinėjimu kaltinamo JAV piliečio bylą, bet dėl koronaviruso teisėjai gali paskelbti pertrauką.

​Maskvos teismas pirmadienį pradėjo svarstyti 2018 metais sulaikyto ir šnipinėjimu kaltinamo JAV piliečio bylą, bet dėl koronaviruso teisėjai gali paskelbti pertrauką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Maskvos teismas pirmadienį pradėjo svarstyti 2018 metais sulaikyto ir šnipinėjimu kaltinamo JAV piliečio bylą, bet dėl koronaviruso teisėjai gali paskelbti pertrauką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2020, 5:01 PM

Maskvos miesto teismo teisėjas per išankstinį posėdį pratęsė Paulo Whelano sulaikymą iki rugsėjo 13 dienos.

Kitas teismo už uždarų durų posėdis buvo numatomas kovo 30 dieną, tačiau „įmanoma, kad dėl koronaviruso data bus pakeista“, naujienų agentūrai AFP sakė teismo atstovė.

P. Whelanas, kuriam neseniai suėjo 50 metų, taip pat turi Airijos, Kanados ir Jungtinės Karalystės pilietybes. Jis kaltinamas tuo, kad gavo valstybės paslapčių; jei bus pripažinta jo kaltė, vyrui grės įkalinimas iki 20 metų.

Šis buvęs JAV jūrų pėstininkas tvirtina, kad buvo apkaltintas nepagrįstai, o atmintuką iš vieno pažįstamo paėmė manydamas, kad jame – atostogų nuotraukos.

Tyrėjai kaltina P. Whelaną šnipinėjus amerikiečių specialiosioms tarnyboms. Pas užsienietį rastame atmintuke buvo aptikta Rusijos valstybinėmis paslaptimis laikomos informacijos.

P. Whelanas ne kartą skundėsi dėl blogo elgesio ir tvirtino, kad už tyrimą atsakinga Federalinė saugumo tarnyba (FSB) neturi įrodymų prieš jį.

P. Whelano šeima sakė, kad jo sveikata kalėjime pablogėjo ir kad jis negauna jam reikalingo gydymo.

JAV, JK ir Airijos ambasadoriai Maskvoje dalyvavo teismo pirmadienio posėdyje, sakė JAV ambasados atstovė Rebecca Ross.

„Liūdna... matyti Paulą Whelaną laikomą tokiomis aplinkybėmis su nesprendžiamomis rimtomis sveikatos problemomis, be jokių įrodymų daugiau kaip metus [trunkančiam] jo kalinimui pateisinti“, – sakė amerikiečių ambasadorius Johnas Sullivanas, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ citavo R. Ross.

P. Whelano brolis praėjusią savaitę sakė, kad Paulas nuo savo arešto pateikė penkis raštiškus ir kelis žodinius prašymus pasikalbėti telefonu su šeima, bet „visi jie buvo atmesti“.

„[Koronaviruso] pandemija tik didina mūsų susirūpinimą Paulo padėtimi ir neteisėtu kalinimu“, – sakė Davidas Whelanas.

Rusijos teismai dėl viruso sustabdė daug procesų ir uždraudė visuomenės atstovams dalyvauti visuose posėdžiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.