Koloradas tapo 22-ąja mirties bausmę panaikinusia JAV valstija

Koloradas pirmadienį atsisakė mirties bausmės vykdymo ir tapo 22-ąja tai padariusia Jungtinių Valstijų valstija.

 Koloradas pirmadienį atsisakė mirties bausmės vykdymo ir tapo 22-ąja tai padariusia Jungtinių Valstijų valstija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Koloradas pirmadienį atsisakė mirties bausmės vykdymo ir tapo 22-ąja tai padariusia Jungtinių Valstijų valstija.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 3:50 PM, atnaujinta Mar 24, 2020, 3:51 PM

Valstijos gubernatorius Jaredas Polisas pasirašė įstatymą dėl mirties bausmės panaikinimo. Dėl to trims mirtininkų eilėje laukusiems nuteistiesiems bausmė buvo pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos be teisės bausmę peržiūrėti.

Pasak J. Poliso, mirties bausmės pakeitimas „šiems nepakenčiamiems nusikaltėliams yra susijęs su mirties bausmės panaikinimu Kolorado valstijoje ir pripažinimu, kad mirties bausmės vykdymas negali ir niekada negalėjo būti teisingas Kolorado valstijoje“.

Nuo 1976 metų, kai JAV Aukščiausiasis Teismas sugrąžino mirties bausmės vykdymą, Kolorade bausmė buvo įvykdyta tik vienam nuteistajam, skelbia ne pelno organizacija „Death Penalty Information Center“ (DPIC).

1997 metais Gary Lee Davisui, nuteistam už kaimynės išžaginimą ir nužudymą 1986 metais, buvo suleista mirtina injekcija.

Atitinkamą įstatymą dėl mirties bausmės panaikinimo Kolorado įstatymų leidėjai priėmė vasario mėnesį, įveikę griežtą pasipriešinimą iš respublikonų, bandžiusių vilkinti balsavimą įvairiais būdais, įskaitant Biblijos citavimą.

„Net ir suprasdamas, kad kai kurios aukos sutinka su mano sprendimu, o kitos jam nepritaria, tikiuosi, kad šis sprendimas suteiks jiems aiškumo ir užtikrintumo judėti toliau“, – sakoma J. Poliso pareiškime.

„Sprendimas sušvelninti šias bausmes buvo priimtas atsižvelgiant į dabartinius Kolorado įstatymus. Tai buvo padaryta nuodugniai informavus nukentėjusiuosius ir jų šeimas“, – nurodoma jame.

Vienas iš mirties bausmės panaikinimo priešininkų buvo Kolorado apygardos prokuroras George'as Brauchleris.

„Kolorade šiandien yra vos keletas žmonių, kurie džiaugsmingai pasveikins šių šaltakraujų žudikų gyvybių išgelbėjimą“, – pareiškė jis.

Tačiau mirties bausmės panaikinimą pasveikino Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU) ir kitos organizacijos.

„Visoje toje beprotybėje, kurioje gyvename, atsirado nuostabi žinia. Koloradas dabar oficialiai panaikino mirties bausmę“, – paskelbė ACLU teisės skyriaus vadovas Udis Oferis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Nors mums dar reikia sutvarkyti mirtininkų eiles, CO (Koloradas) daugiau nebežudys žmonių juos bausdamas“, – pareiškė U. Oferis.

„Pagaliau! Aš džiaugiuosi Kolorado aktyvistais, kurie... atkakliai keitė širdis ir protus, kol sulaukė šios gyventi įkvepiančios dienos“, – parašė kovos už mirties bausmės panaikinimą aktyvistė sesuo Helen Prejean komentare tviteryje.

Mirties bausmės taikymą peržiūrinėja ir kitos JAV valstijos.

Naujajame Hampšyre mirties bausmė buvo visiškai panaikinta 2019 metais, Pernai Kalifornijos gubernatorius paskelbė mirties bausmės vykdymo moratoriumą jo buvimo valdžioje laikotarpiui.

„Kolorado veiksmai yra pavyzdys visose valstijose matomų tendencijų, nuolat vykstančio atsitraukimo nuo mirties bausmės – pirmiausia praktiškai, o po to ir teisiškai – pavyzdys“, – sakė ne pelno organizacijos „Death Penalty Information Center“ (DPIC) vadovas Robertas Dunhamas.

„Tai nenuostabu. Visuomenės parama mirties bausmei mažėja, – sakė jis. – Amerikos (gyventojų) požiūris į baudžiamąjį teisingumą labai pasikeitė (kaip ir) valstijų įstatymų leidėjų. Šis klausimas tampa vis labiau palaikomas abiejų partijų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.