Talibano komanda atvyko į Kabulą stebėti kalinių paleidimo

Talibano trijų techninių pareigūnų komanda antradienį atvyko į Afganistano sostinę stebėti kalinių paleidimo pagal talibų ir JAV taikos susitarimą, pranešė Talibano atstovas.

Talibano trijų techninių pareigūnų komanda antradienį atvyko į Afganistano sostinę stebėti kalinių paleidimo pagal talibų ir JAV taikos susitarimą, pranešė Talibano atstovas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talibano trijų techninių pareigūnų komanda antradienį atvyko į Afganistano sostinę stebėti kalinių paleidimo pagal talibų ir JAV taikos susitarimą, pranešė Talibano atstovas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-31 18:13

Zabihullah Mujahidas komandos atvykimą patvirtino žinute tviteryje. Tai pirmas Talibano delegacijos apsilankymas Kabule nuo 2001 metų lapkričio, kai sukilėlius iš ten išstūmė JAV vadovaujama koalicija.

Afganistano vyriausybė komandos atvykimo kol kas nekomentavo.

Pirmadienį Afganistano Nacionalinio saugumo patarėjo biuro atstovas Jawedas Faisalas sakė, jog afganistaniečių pareigūnai ir Talibanas per vaizdo konferenciją sutarė, kad talibai turėtų atsiųsti į Kabulą techninę komandą dalyvauti diskusijose akis į akį dėl Talibano kalinių. Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) sutiko padėti šiai grupei pasiekti Kabulą.

Kaliniai paleidžiami pagal taikos susitarimą, kurį praėjusį mėnesį pasirašė Talibanas ir JAV. Susitarimu vyriausybė raginama paleisti 5 tūkst. talibų, o Talibanas turėtų paleisti tūkstantį vyriausybės pareigūnų ir karių.

Pagal susitarimą Jungtinės Valstijos pradėjo savo kariuomenės išvedimo iš Afganistano procesą, siekdamos iki kitų metų sugrąžinti namo visus 13 tūkst. karių. Talibai savo ruožtu įsipareigojo kovoti su kitomis sukilėlių grupuotėmis, įskaitant džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“. Šis susitarimas buvo giriamas kaip iki šiol geriausia galimybė užbaigti ilgametį kruviną karą.

Tačiau Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani ir jo politinis oponentas Abdullah Abdullah anksčiau šį mėnesį abu per atskiras inauguracijos ceremonijas pasiskelbė šalies prezidentais. Jų kova dėl valdžios paskatino Vašingtoną pareikšti, kad JAV parama Afganistanui bus sumažinta 1 mlrd. dolerių (927 mln. eurų), jeigu konkuruojantys politiniai lyderiai neras kompromiso.

Afganistano politinė suirutė ir konkurencija tarp A. Ghani ir A. Abdullah trukdė kiekvienam derybų su Talibanu žingsniui. Pagal taikos susitarimą dabar taip pat turėtų prasidėti Talibano ir Afganistano vyriausybės derybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.