Vengrijos premjeras sako „neturįs laiko“ klausytis ES sąjungininkų kritikos

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė „neturįs laiko“ klausytis ES sąjungininkų išsakomos griežtos kritikos dėl jo šią savaitę įgytų plačių įgaliojimų kovai su koronaviruso grėsme.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė „neturįs laiko“ klausytis ES sąjungininkų išsakomos griežtos kritikos dėl jo šią savaitę įgytų plačių įgaliojimų kovai su koronaviruso grėsme.  <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė „neturįs laiko“ klausytis ES sąjungininkų išsakomos griežtos kritikos dėl jo šią savaitę įgytų plačių įgaliojimų kovai su koronaviruso grėsme.  <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2020, 5:56 PM

Trylikos Europos centro dešiniųjų politinių jėgų paragino jas vienijančią Europos liaudies partiją (ELP) pašalinti V. Orbano vadovaujamą partiją „Fidesz“, kai jos dominuojamas parlamentas Budapešte nubalsavo už teisės aktą, smarkiai išplečiantį vyriausybės vadovo įgaliojimus.

Vengrų lyderis tvirtina, kad turi valdyti šalį dekretais, kad galėtų suvaldyti naujojo koronaviruso epidemiją. Tačiau daugelis, įskaitant dalį jo šalininkų iš ELP, kaltina jį ribas peržengiančiu siekiu užgrobti daugiau valdžios.

„Su visa pagarba, neturiu tam laiko“, – nurodė V. Orbanas jam pavaldžios ministrės Katalin Novak tviteryje paskelbtame laiške ELP generaliniam sekretoriui Antonio Lopez-Isturizui White'ui.

„Sunkiai įsivaizduoju, kad kas nors iš mūsų turi laiko fantazijoms apie kitų šalių ketinimus. Man atrodo, kad šiomis dienomis tai yra pernelyg didelė prabanga“, – parašė Vengrijos premjeras.

„Esu pasirengęs tai aptarti, kai pandemija pasibaigs“, – pridūrė jis.

Skandinavijos šalių, Graikijos, Belgijos, Lietuvos, Čekijos ir Slovakijos konservatoriai, pasirašę ketvirtadienį paviešintą pareiškimą, kuriuo raginama pašalinti „Fidesz“ iš ELP, neturi daugumos šioje grupėje.

Tačiau jų laiškas stiprina ELP nuo V. Orbano spaudžiančio atsiriboti partijos pirmininko Donaldo Tusko – buvusio Lenkijos premjero ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko – pozicijas.

Pareiškimo autoriai ragina ES pagrindinę vykdomosios valdžios instituciją Europos Komisiją „ryžtingai imtis padėties Vengrijoje“ ir pripažinti V. Orbano žingsnį „pamatinių liberaliosios demokratijos principų bei europietiškų vertybių pažeidimu“.

Nepaprastosios padėties įstatymas suteikė V. Orbanui įgaliojimus valdyti Vengriją dekretais, kol jo vyriausybė nuspręs, kad viruso sukelta krizė yra užbaigusi.

Dokumente taip pat numatomas laisvės atėmimas žurnalistams, skleidžiantiems „melagingas naujienas“ apie virusą ar vyriausybės pastangas suvaldyti protrūkį.

ELP yra daugiausiai balsų turinti Europos Parlamento frakcija, kuriai priklauso tiek Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, tiek Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.