Džiugi žinia Vakarų Balkanams: naujoms narėms Europa pravėrė duris

Dėl pandemijos visame pasaulyje sustoję darbai nesutrukdė po ilgų metų pasiekti proveržį Šiaurės Makedonijai ir Albanijai siekiant prisijungti prie Europos Sąjungos (ES). Narystės derybos prasidės artimiausiu metu.

Derybos dėl Šiaurės Makedonijos ir Albanijos narystės ES prasidės tik rudenį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Derybos dėl Šiaurės Makedonijos ir Albanijos narystės ES prasidės tik rudenį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2020, 7:39 PM

Europos Sąjungos ministrai pasidalijo gera žinia – jie visi vieningai pritarė narystės Bendrijoje derybų su Šiaurės Makedonija ir Albanija pradžiai. Aukšto rango Vokietijos diplomatas tai pavadino „vienintele gera žinia šiais niūriais laikais“.

„Sveikinimai Tiranai ir Skopjei, tai buvo pasiekta pelnytai“, – po vaizdo skambučiu organizuotų Europos Sąjungos šalių aukščiausių pareigūnų derybų paskelbė Vokietijos valstybės sekretorius Europos reikalams Michaelis Rothas.

Šis susitarimas dar turi būti patvirtintas rašytine forma, tačiau rimtų kliūčių pradėti derybas nebeliko.

Narystės derybų pradžios data dar nėra numatyta, bet greičiausiai dėl visą pasaulį krečiančios koronaviruso pandemijos tai prasidės anksčiausiai rudenį.

Albanijos ir Šiaurės Makedonijos narystės ES klausimas ilgus metus buvo nukeliamas ir kėlė kitų Bendrijos šalių tarpusavio vaidus.

Danijos ir Nyderlandų remiama Prancūzija ragino neskubėti pradėti derybų, kol Bendrijos narėmis norinčios tapti šalys neįvykdys reformų, kad pasiektų ES šalių valdymo, ekonomikos ir teisinės valstybės viršenybės standartus.

Tuo metu kitos šalys kaip tik ragino kuo greičiau į bloką priimti naujokes, kad jose sumažėtų Rusijos ir Kinijos įtakos plėtra.

„Jei leisime Vakarų Balkanuose susidaryti politiniam vakuumui, kiti, kurie nesidalija bendromis Europos vertybėmis, gali bandyti jį užpildyti“, – kalbėjo M.Rothas.

ES šalių atstovų istorinį sprendimą gyrė Bendrijos kaimynystės ir plėtros eurokomisaras Oliveris Varhelyi.

„Esu labai nudžiugęs, kad ES šalys pasiekė politinį susitarimą dėl derybų su Albanija ir Šiaurės Makedonija. Visa širdimi sveikinu abi šalis. Tai Vakarų Balkanams siunčia aiškią žinutę – jūsų ateitis yra Europoje“, – tvirtino O.Varhelyi.

Šiaurės Makedonijos politikai su džiaugsmu pasitiko ES šalių sprendimą ir tvirtino, kad jie dabar galės visas jėgas skirti kovai su koronavirusu.

Galiausiai šalis nusprendė dėl ateities Vakaruose pasikeisti pavadinimą ir tapo Šiaurės Makedonija.

Narystės siekiančios šalys Bendrijai turės įrodyti, kad atitinka taikomus laisvo judėjimo, mokesčių, energetikos, ekonomikos politikos ir kitų sričių standartus. („Radio Free Europe“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.