Prancūzijoje dėl teroristinio išpuolio suimti trys sudaniečiai

Prancūzijos policija, plėsdama tyrimą po šalies pietryčiuose įvykdyto ir dvi gyvybes nusinešusio teroristinio akto, areštavo tris įtariamuosius – Sudano piliečius, sekmadienį paskelbė tyrėjai.

Pietryčių Prancūzijoje sudaniečių pabėgėlis šeštadienį surengė išpuolį, per kurį peiliu mirtinai sužalojo du žmones, o šis incidentas tiriamas kaip teroro ataka. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Pietryčių Prancūzijoje sudaniečių pabėgėlis šeštadienį surengė išpuolį, per kurį peiliu mirtinai sužalojo du žmones, o šis incidentas tiriamas kaip teroro ataka. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2020, 12:27 PM, atnaujinta Apr 5, 2020, 2:21 PM

Šeštadienį dienos metu surengtas išpuolis, kurį prezidentas Emmanuelis Macronas pavadino „nepakenčiamu poelgiu“, įvyko šalyje galiojant karantinui, kuriuo siekiama sustabdyti koronaviruso plitimą.

Kovos su terorizmu prokurorai pradėjo tyrimą dėl „žmogžudystės, susijusios su teroristine organizacija“, ir „susivienijimo su teroristais pažeidėjais“, po siautėjimo vienoje prekybinėje gatvėje Romano prie Izero mieste, kuriame gyvena apie 35 000 žmonių.

Įtariamas užpuolikas, identifikuotas kaip Abdallah Ahmedas-Osmanas, vyresnis kaip 30-ies metų pabėgėlis iš Sudano, kuris gyvena tame mieste, sulaikomas policijai nesipriešino. Jis buvo ginkluotas peiliais.

Vėliau policija A. Ahmedo-Osmano namuose areštavo antrą sudanietį – įtariamo užpuoliko „pažįstamą“, o šeštadienį vakare, kaip pagrindinį įtariamąjį suėmė „jauną sudanietį iš to paties namų ūkio“, sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė kovos su terorizmu prokuratūra.

A. Ahmedą-Osmaną policija po išpuolio surado „klūpantį ant šaligatvio ir besimeldžiantį arabiškai“, nurodė nacionalinė kovos su terorizmu prokuratūra (PNAT).

Pasak vietos radijo stoties „France Bleu Drome Ardeche“ cituotų liudininkų, jis šaukė „Allahu akbar“ (Dievas visų didesnis), kai peiliu badė savo aukas.

„Visi, kuriems teko atsidurti jo kelyje, buvo užpulti“, – naujienų agentūrai AFP sakė miesto merė Marie-Helene Thoraval.

Davidas Olivier Reverdy iš Nacionalinio policijos aljanso sąjungos teigė, kad užpuolikas ragino policininkus jį nužudyti, kai jie atvyko jį suimti.

„Peršoko prekystalį“

Iš pradžių užpuolikas nuėjo į tabako parduotuvę, kur užpuolė savininką ir jo žmoną, sakė M.-H. Thoraval.

Tuomet jis nuėjo į mėsinę, kur pasičiupo dar vieną peilį, o tada patraukė į miesto centrą ir užpuolė žmones prie vienos kepyklos.

„Jis pasiėmė peilį, peršoko prekystalį ir subadė vieną klientą, o tada pabėgo, – AFP sakė mėsinės savininkas Ludovicas Breytonas. – Mano žmona bandė padėti aukai, bet nesėkmingai.“

Penkis žmones užpuolikas sužeidė. Du iš jų gydomi intensyviosios slaugos palatose, bet jų būklė stabili; vienas sveiksta, o likę du jau išrašyti iš ligoninės, sekmadienį sakė tyrimui artimas šaltinis.

A. Ahmedas-Osmanas pabėgėlio statusą Prancūzijoje įgijo 2017 metų birželį, sako tyrėjai. Iki šiol jis nebuvo žinomas policijai ar žvalgybos taryboms.

Pradinis tyrimas „atskleidė ryžtingą, žudikišką eigą, kuria tikriausiai siekta rimtai sutrikdyti viešąją tvarką bauginimu ar teroru“, nurodė PNAT.

Pranešime sakoma, kad per kratą įtariamojo namuose „rasta ranka rašytų dokumentų su religiniu atspalviu, kuriuose autorius ypač skundžiasi tuo, kad gyvena netikėlių šalyje“.

Kaip AFP sakė tyrimui artimas šaltinis, įtariamas užpuolikas yra sakęs, kad „neatsimena, kas įvyko“. Pradinė apklausa buvo atidėta, nes A. Ahmedas-Osmanas buvo labai susijaudinęs.

Sekmadienį jam paskirta psichologinė ekspertizė.

Prezidentas E. Macronas šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino ataką „nepakenčiamu poelgiu, metančiu šešėlį ant mūsų šalies, kuri ir taip pastarosiomis savaitėmis buvo smarkiai paveikta“.

Prancūzijoje jau trečią savaitę galioja karantinas dėl COVID-19, nedirba visos, išskyrus būtiniausias, kompanijos ir įstaigos, žmonėms nurodyta neiti iš namų.

Šalyje po 2015 metais Paryžiuje džihadistų surengtų kruvinų išpuolių virtinės galioja parengtis galimiems teroro aktams.

Iš viso nuo to laiko Prancūzijoje per teroristinius išpuolius žuvo 258 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.