Viskonsine prasidėjo pirminiai prezidento rinkimai

Viskonsino valstijos rinkėjai antradienį pradėjo balsavimą prieštaringai vertinamuose JAV prezidento pirminiuose rinkimuose, vykstančiuose nepaisant visoje valstijoje galiojančio nurodymo gyventojams likti namuose ir nerimo, kad balsavimas didina riziką tūkstančiams rinkėjų ir balsavimo punktų darbuotojų užsikrėsti koronavirusu.

 ​Viskonsino valstijos rinkėjai antradienį pradėjo balsavimą prieštaringai vertinamuose JAV prezidento pirminiuose rinkimuose, vykstančiuose nepaisant visoje valstijoje galiojančio nurodymo gyventojams likti namuose ir nerimo, kad balsavimas didina riziką tūkstančiams rinkėjų ir balsavimo punktų darbuotojų užsikrėsti koronavirusu.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
 ​Viskonsino valstijos rinkėjai antradienį pradėjo balsavimą prieštaringai vertinamuose JAV prezidento pirminiuose rinkimuose, vykstančiuose nepaisant visoje valstijoje galiojančio nurodymo gyventojams likti namuose ir nerimo, kad balsavimas didina riziką tūkstančiams rinkėjų ir balsavimo punktų darbuotojų užsikrėsti koronavirusu.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2020, 7:20 PM

Demokratų pareigūnai siekė atidėti rinkimus, bet su tuo nesutiko aukščiausiasis valstijos teismas. Be to, įsikišęs JAV Aukščiausiasis Teismas uždraudė pratęsti balsavimą paštu, siekiant, kad balsuoti iš namų galėtų daugiau žmonių. Abiejuose teismuose dauguma teisėjų yra konservatyvių pažiūrų.

Viskonsino valstijai nepasekus kelių kitų valstijų pavyzdžiu ir neatidėjus pirminių rinkimų dėl koronaviruso grėsmės, daugelis šios valstijos gyventojų buvo priversti priimti nelengvą sprendimą: atlikti pilietinę pareigą, rizikuojant savo sveikata, ar saugiai likti namuose.

Milvokyje balsavimo punktus aptarnaujančio personalo trūkumas dar labiau suvaržė rinkėjų pasirinkimo laisvę.

Paprastai 600 tūkst. gyventojų turinčiame mieste veikia maždaug 180 balsavimo punktų. Tačiau pranešama, kad šį kartą balsavimo vietų sumažėjo iki penkių, todėl prie jų nusidriekė ilgos eilės žmonių.

„Jauskitės saugūs!“ – parašė prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“, ragindamas rinkėjus palaikyti respublikonų kandidatą į valstijos Aukščiausiąjį teismą.

Rimtesnės varžybos antradienį vyksta tarp dviejų likusių demokratų kandidatų į prezidentus: favoritu laikomo buvusio viceprezidento Joe Bideno ir vienintelio likusio jo varžovo kairuoliškų pažiūrų senatoriaus Bernie Sanderso.

78 metų B. Sandersas ragino nerengti pirminių rinkimų numatytu laiku, sakydamas, kad žmonėms negalima liepti rinktis: balsuoti ar likti sveikam.

77 metų J. Bidenui balsavimas Viskonsine, kur, kaip rodo visuomenės apklausos, jis lenkia B. Sandersą, suteikia galimybę sutvirtinti savo persvarą. Buvęs viceprezidentas viešai neragino atidėti rinkimų, sakydamas, kad tai turi nuspręsti vietos pareigūnai.

Kenošos mieste apsauginėmis kaukėmis ir pirštinėmis apsiginklavę rinkėjai stojo į eilę prie vienos bažnyčios, kur veikiančio balsavimo punkto darbuotojai taip pat dėvėjo apsaugines priemones.

Viduje balsuoti atėję rinkėjai stojosi prie peršviečiamo stiklo užtvaros, kur buvo tikrinama jų tapatybė, o Nacionalinės gvardijos nariai dezinfekavo balsavimo mašinas ir padėjo palaikyti tvarką.

Retai viešumoje pasirodanti buvusi pirmoji ponia Michelle Obama paragino balsuoti einančius Viskonsino gyventojus būti atsargius.

„Jeigu turite lapą balsavimui paštu, neužmirškite jo įmesti arba išsiųsti šiandien“, – parašė ji.

„Jeigu einate balsuoti patys, svarbiausia – užtikrinkite savo ir kitų saugumą“, – paragino M. Obama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą