Su OPCW ataskaita susipažinusi ES svarsto galimybes paskelbti Sirijai daugiau sankcijų

Europos Sąjunga ketvirtadienį pasveikino Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) ataskaitą, kurioje Sirijos vyriausybė kaltinama dėl cheminių atakų, ir pareiškė esanti pasirengusi svarstyti galimybę paskelbti Damaskui naujų sankcijų.

​Europos Sąjunga ketvirtadienį pasveikino Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) ataskaitą, kurioje Sirijos vyriausybė kaltinama dėl cheminių atakų, ir pareiškė esanti pasirengusi svarstyti galimybę paskelbti Damaskui naujų sankcijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Europos Sąjunga ketvirtadienį pasveikino Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) ataskaitą, kurioje Sirijos vyriausybė kaltinama dėl cheminių atakų, ir pareiškė esanti pasirengusi svarstyti galimybę paskelbti Damaskui naujų sankcijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-09 19:50

OPCW trečiadienį pirmą kartą nedviprasmiškai apkaltino prezidento Basharo al Assado režimą dėl zarino ir chloro panaudojimo kariniais tikslais 2017 metais.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis 27 bloko valstybių narių vardu pasveikino ataskaitą.

„Visiškai palaikome ataskaitos išvadas ir su dideliu susirūpinimu atkreipiame į jas dėmesį“, – pridūrė jis.

„Nustatyti asmenys, atsakingi už cheminių ginklų panaudojimą, turi būti patraukti atsakomybėn už šias smerktinas veikas“, – sakė J. Borrellis.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2017 metų kovo mėnesį Sirijos naikintuvai numetė kelias bombas su nervus paralyžiuojančiu zarinu ant Latamnos. Vėliau ant šio šiaurinio Sirijos miestelio Damasko pasiųstas karinis sraigtasparnis numetė chloro pilną statininę bombą, teigia tyrėjai.

OPCW pareiškė negalėjusi nustatyti tikslios vadovavimo grandinės, bet pabrėžė, jog įsakymus surengti išpuolius veikiausiai davė aukšto rango Sirijos režimo vadai.

Dabar ataskaita bus pateikta, be kita ko, Jungtinėms Tautoms, kurios spręs, ar reikėtų imtis kokių nors veiksmų – ir, jei taip, kokių.

Pasak J. Borrellio, ES nori apsvarstyti galimybę išplėsti sankcijas B. al Assado režimui.

„Europos Sąjunga anksčiau yra įvedusi ribojamąsias priemones aukšto lygio Sirijos pareigūnams ir mokslininkams už jų vaidmenį gaminant ir naudojant cheminius ginklus, ir yra pasirengusi prireikus apsvarstyti galimybę imtis kitų priemonių“, – pareiškime cituojamas ES diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.