Seksualiniu išnaudojimu kaltintas kardinolas Velykų proga parašė laišką apie atpirkimą

Praėjus vos kelioms dienoms po išėjimo iš kalėjimo, nešlovę užsitraukęs kardinolas George'as Pellas Australijos nacionaliniame laikraštyje išspausdino laišką, kuriame teigia, jog Katalikų Bažnyčia „išpjovė moralinį vėžį“, davusi atkirtį vaikų seksualiniam išnaudojimui.

 Praėjus vos kelioms dienoms po išėjimo iš kalėjimo, nešlovę užsitraukęs kardinolas George'as Pellas Australijos nacionaliniame laikraštyje išspausdino laišką, kuriame teigia, jog Katalikų Bažnyčia „išpjovė moralinį vėžį“, davusi atkirtį vaikų seksualiniam išnaudojimui.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Praėjus vos kelioms dienoms po išėjimo iš kalėjimo, nešlovę užsitraukęs kardinolas George'as Pellas Australijos nacionaliniame laikraštyje išspausdino laišką, kuriame teigia, jog Katalikų Bažnyčia „išpjovė moralinį vėžį“, davusi atkirtį vaikų seksualiniam išnaudojimui.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-11 14:43

Laiškas laikraštyje „The Weekend Australian“ šeštadienį buvo išspausdintas po to, kai kardinolas antradienį buvo paleistas iš kalėjimo, nes Australijos Aukštasis Teismas patenkino jo apeliacinį skundą ir panaikino apkaltinamąjį nuosprendį nepilnamečių tvirkinimo byloje.

Šiuo verdiktu buvo padėtas taškas aukščiausio Katalikų Bažnyčios pareigūno, apkaltinto seksualine prievarta prieš vaikus, teismo procese.

Velykų proga parašytame straipsnyje, pavadintame „Kančioje randame atpirkimą“, F. Pellas savo pirminį pripažinimą kaltu pavadino nusivylimu, tačiau pareiškė, jog savo patirtį už grotų pavers dvasine energija.

„Ką tik 13 mėnesių praleidau kalėjime už nusikaltimą, kurio nepadariau. Vienas nusivylimas po kito, – rašo jis. – Seksualinio išnaudojimo krizė pakenkė tūkstančiams aukų. Daugeliu atžvilgių ši krizė taip pat padarė žalos Katalikų Bažnyčiai, tačiau mes skausmingai išpjovėme moralinį vėžį ir tai yra gerai.“

78 metų G. Pellas antradienį buvo išleistas iš Barvono kalėjimo netoli Melburno ir šiuo metu yra seminarijoje, esančioje į vakarus nuo Sidnėjaus.

Aukštajam Teismui panaikinus buvusiam Vatikano iždininkui nepalankius prisiekusiųjų ir žemesnės instancijos apeliacinio teismo sprendimus, G. Pellas buvo išteisintas dėl visų penkių kaltinimų praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje seksualiai išnaudojus du 13-mečius choristus.

Kardinolas buvo už grotų nuo 2019 metų kovo.

G. Pellas, visą laiką atkakliai tvirtinęs, jog yra nekaltas, išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad antradienio sprendimu buvo ištaisyta „didelė neteisybė“.

2018 metų gruodį prisiekusieji pripažino G. Pellą kaltu. Pernai rugpjūtį Viktorijos valstijos Apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija atmetė pirmą jo skundą. Už kardinolui nepalankų sprendimą pasisakė du iš trijų teisėjų.

Tuo tarpu Australijos Aukštasis Teismas savo nutartyje nurodė, jog „esama didelės galimybės, kad buvo nuteistas nekaltas žmogus, nes jo kaltė neįrodyta objektyviais ir patikimais įrodymais“.

Septyni teisėjai vienbalsiai nusprendė, kad žemesnės instancijos teismas „nesvarstė klausimo, ar nesama didelės galimybės, jog nusikaltimo nebuvo“.

Po. G. Pello paleidimo vienas iš jį kaltinusių asmenų, kurio tapatybė dėl teisinių priežasčių negali būti atskleista, sakė priimantis tokį verdiktą, tačiau jis paragino vaikystėje seksualinę prievartą patyrusius asmenis netylėti ir apie ją kalbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.