Trapi taika gali artėti prie pabaigos: Talibanas kaltina JAV nesilaikant susitarimo

Vasarį pasirašytas istorinis susitarimas jau yra pasmerktas žlugti? Tokias mintis pradėjo kelti saugumo ekspertai po to, kai Talibanas apkaltino JAV nesilaikant sutarties sąlygų ir toliau eskaluojant konfliktą.

 Praėjusį mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo (kairėje) pranešė, kad sumažino JAV paramą Afganistanui milijardu JAV dolerių.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Praėjusį mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo (kairėje) pranešė, kad sumažino JAV paramą Afganistanui milijardu JAV dolerių.<br> AP/Scanpix nuotr.
Vasarį pasirašytu susitarimu siekiama nutraukti nuo 2001 m. vykstantį karą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vasarį pasirašytu susitarimu siekiama nutraukti nuo 2001 m. vykstantį karą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2020, 9:42 AM

Talibanas perspėja, kad vasario 29-ąją su JAV atstovais pasirašytas taikos susitarimas gali nepasiteisinti.

JAV kariuomenė Afganistane neigia kaltinimus, kurių sulaukė, ir tikina, kad laikomasi visų taikos susitarimo sąlygų.

Tačiau kiekviena pusė pripažįsta tik savo tiesą.

JAV vykdo antskrydžius?

Islamistų judėjimo atstovai kaltina Vašingtoną, kad jie ir toliau vykdo bepiločių orlaivių antskrydžius prieš civilius, taip pat kritikuoja Afganistano vyriausybės sprendimą atidėti 5 tūkst. talibų paleidimą iš kalėjimų.

Kovotojai pareiškė, kad ėmė riboti savo išpuolius prieš Afganistano saugumo pajėgas ir dabar juos rengia tik kaimiškose vietovėse, nebuvo užpuolę tarptautinių pajėgų ir nepuolė afganų pajėgų miestuose ar kariniuose objektuose.

Jie teigia, kad šie atakų apribojimai nebuvo nurodyti vasario mėnesį pasirašytame susitarime su JAV.

Sekmadienį išplatintame Talibano pareiškime perspėjama, kad galima tikėtis daugiau smurto protrūkių, jei JAV ir Afganistano valdžia ir toliau pažeidinės istorinį susitarimą.

JAV kariuomenės atstovas pulkininkas Sonny Leggettas socialiniame tinkle „Twitter“ paneigė Talibano kaltinimus ir tvirtino, kad amerikiečių pajėgos Afganistane „ir toliau laikosi susitarimo sąlygų, o bet kokie kiti teiginiai yra nepagrįsti“.

Savo žinutėje S.Leggettas ragino Talibaną sumažinti smurto protrūkius ir tikino, kad JAV kariuomenė ir toliau, kaip nurodyta susitarime, padės Afganistano saugumo pajėgoms, jei jos bus užpultos.

Kuria abipusį nepasitikėjimą

Tačiau Talibano kovotojai teigia, kad, lyginant su praėjusiais metais, sumažino išpuolių skaičių.

Jie pabrėžė, kad jeigu toliau tęsis pažeidimai, bus „sukurta nepasitikėjimo atmosfera, kuri ne tiktai pakenks susitarimui, bet ir privers modžahedus reaguoti panašiu būdu ir padidins susirėmimų mastą“.

Talibanas kaltina Afganistano valdžią „nepagrįstų argumentų“ naudojimu aiškinant pakartotinį 5 tūkst. Talibano kalinių mainų į tūkstantį vyriausybės darbuotojų vėlavimą.

Afganistano vyriausybės vėlavimas erzina ir Vašingtoną.

Vasario mėnesį JAV valstybės pareigūnai ir Talibano atstovai po kelis mėnesius trukusių derybų Katare pasirašė susitarimą, kuriuo siekiama nutraukti ilgiausią JAV istorijoje karą, kuris Afganistane vyksta nuo 2001 metų.

Šis susitarimas atveria kelią laipsniškam tarptautinės kariuomenės pajėgų išvedimui iš Afganistano.

Priešų sutaikyti nepavyko

Praėjusį mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo pranešė, kad sumažino JAV paramą Afganistanui milijardu JAV dolerių (930 mln. eurų).

Tai įvyko po to, kai M.Pompeo nepavyko įtikinti Afganistano prezidento Ashrafo Ghani ir jo politinio priešo Abdullah Abdullah nutraukti nesutarimus, dėl kurių JAV pastangoms šalyje sugrąžinti taiką buvo iškilęs pavojus.

JAV ir NATO jau pradėjo išvesti savo karius iš Afganistano. Manoma, kad visiškas atsitraukimas gali būti pabaigtas per 14 mėnesių, bet tai priklauso nuo Talibano įsipareigojimo kovoti su teroristinėmis grupėmis, ypač pagalbos kovojant su radikaliąja „Islamo valstybe“.

Pasitraukimas nėra susijęs su vidinių Afganistano derybų sėkme, tačiau M.Pompeo praėjusią savaitę pasidžiaugė, kad Afganistano vyriausybė jau subūrė derybų grupę ir pasistūmėjo kalinių paleidimo srityje.

Parengta pagal „Al Jazeera“ ir „Time“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.