Jungtinių Valstijų Aukščiausias Teismas: prisiekusiųjų sprendimas baudžiamosiose bylose turi būti vienbalsis

JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį išaiškino, kad baudžiamųjų bylų nagrinėjime dalyvaujančių prisiekusiųjų sprendimas privalo būti vienbalsis, kad kaltinamasis būtų pripažintas kaltu.

​JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį išaiškino, kad baudžiamųjų bylų nagrinėjime dalyvaujančių prisiekusiųjų sprendimas privalo būti vienbalsis, kad kaltinamasis būtų pripažintas kaltu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį išaiškino, kad baudžiamųjų bylų nagrinėjime dalyvaujančių prisiekusiųjų sprendimas privalo būti vienbalsis, kad kaltinamasis būtų pripažintas kaltu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2020, 6:56 PM

Šiuo sprendimu teismas užpildė konstitucinę spragą, leidusią Luizianoje ir Oregone pripažinti teisiamuosius kaltais, jeigu apkaltinamąjį nuosprendį palaikydavo dauguma prisiekusiųjų.

AT sprendimas yra palankus už antro laipsnio žmogžudystę nuteistam Evengelisto Ramosui. Šiuo metu jis atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę Luizianoje po to, kai 2016 metais 10 iš 12 prisiekusiųjų pripažino jį kaltu be jokių pagrįstų abejonių.

Oregonas yra vienintelė valstija, kurioje apkaltinamajam nuosprendžiui už kai kuriuos nusikaltimus nėra būtinas vienbalsis prisiekusiųjų sprendimas.

Luizianos rinkėjai tokią tvarką pakeitė 2019 metais.

Dabar visose 50 JAV valstijų ir federalinėje sistemoje galios vienodi reikalavimai. Kaltinamasis gali būti pripažintas kaltu, jeigu visi prisiekusieji prieina prie vieningos išvados.

Šis teismo išaiškinimas turės įtakos kaltinamiesiems, pateikusiems apeliacijas dėl jiems paskelbto nuosprendžio. Tačiau kaltinamiesiems, kurių bylose teismo priimtas sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas, teks vėl pradėti teismų maratoną, kad išsiaiškintų, ar minimas AT sprendimas jų atveju yra taikytinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.