Libane dėl brangstančio maisto kilo riaušės, pareikalavusios vieno žmogaus gyvybės

Pyktis dėl Libano nacionalinės valiutos kracho, dėl kurio smarkiai išaugo maisto kainos, praeitą naktį peraugo į gatvių smurtą šiauriniame Tripolio mieste, kur antradienį mirė vienas vyras, sužeistas per protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus.

​Pyktis dėl Libano nacionalinės valiutos kracho, dėl kurio smarkiai išaugo maisto kainos, praeitą naktį peraugo į gatvių smurtą šiauriniame Tripolio mieste, kur antradienį mirė vienas vyras, sužeistas per protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Pyktis dėl Libano nacionalinės valiutos kracho, dėl kurio smarkiai išaugo maisto kainos, praeitą naktį peraugo į gatvių smurtą šiauriniame Tripolio mieste, kur antradienį mirė vienas vyras, sužeistas per protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2020, 3:15 PM

Tripolyje – antrame pagal dydį Libano mieste, kur sparčiai auga nedarbo ir skurdo lygis – smurtas prasiveržė vėlai pirmadienį ir tęsėsi ilgai po vidurnakčio, supykusiems protestuotojai apmėčius kelis bankų pastatus Molotovo kokteiliais ir padarius jiems didelės žalos.

Anot libaniečių kariuomenės, protestų vyko ir kitose Libano dalyse; per juos buvo sužeista dešimtys žmonių, keliolika areštuoti.

Praėjusią savaitę atsinaujino pavienės antivyriausybinės demonstracijos, valdžiai pradėjus švelninti kelias savaites galiojusį karantiną, įvestą siekiant apriboti koronaviruso plitimą Libane. Šalis iki šiol yra pranešusį apie 710 koronavirusinės infekcijos COVID-19 ir 24 mirties atvejus.

Libano armija pareiškė, kad „tvarkos drumstėjai, kurie infiltravosi į protestuotojų gretas, kad užpultų bankus“, taip pat svaidė padegamąsias bombas bei granatas ir padegė vieną karinę transporto priemonę. Visoje šalyje buvo sužeisti 54 kariai, o 13 asmenų buvo sulaikyti, pridūrė kariuomenės atstovai.

Valstybės valdoma Nacionalinė naujienų agentūra pranešė, kad per susirėmimus Tripolyje žuvo vienas žmogus ir kad dar per 30 buvo sužaloti. Beirute „užpuolikai“ anksti antradienį vietos banko skyriuje padegė bankomatus, nurodė agentūra.

Pasipiktinimą šalyje pakurstė ir libaniečių bankų veiksmai, jiems įvedus kapitalo kontrolę gyventojų bankų sąskaitoms. Savaitgalį Libano svaro kursas nusmuko į rekordines žemumas: jo oficialus kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo 1 507, o juodojoje rinkoje – 4 000.

Sekmadienio vakarą Libano centrinis bankas liepė valiutos keitykloms pardavinėti dolerius ne brangiau nei po 3 200 svarų. Pirmadienį dauguma keityklų apskritai neprekiavo JAV valiuta, teigdami, kad dolerių turintys klientai atsisako keisti savo banknotus esant tokiai mažai kainai.

Kelių tokių įmonių savininkai pirmadienį buvo sulaikyti už šio nutarimo pažeidimą, bet antradienį buvo paleisti, jų kolegoms paskelbus streiką. Antradienį dolerio kaina juodojoje rinkoje išaugo iki 4 300 svarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.